Sparta had wel een punt verdiend tegen Heracles. Misschien zelfs wel drie punten. Toch overtuigde onze club onder leiding van een bedroevend slecht fluitende scheidsrechter Laurens Gerret niet genoeg. De eerste vijf minuten na rust leek Sparta zelfs wel te slapen en dan roep je het ook over jezelf af. Zo liet onze club een ideale kans liggen om het gat met plek 10 te vergroten tot 5 punten.

Het begon nog zo mooi

De Spangenaren bestaan 15 jaar. Er was vooraf een Corteo. We aanschouwden vuurwerk tijdens het begin van de Sparta Marsch, met als afsluiting mega knallen die precies eindigden toen het ‘Rood-wit is onze glorie’ werd ingezet. Het was heerlijk lenteweer, maar de zon scheen niet te fel, zodat je de wedstrijd vanaf Het Kasteel en de Denis Neville tribune ook zonder zonnebril goed kon volgen. Moedertje natuur had er alles aan gedaan om ons Spartanen te pleasen. Een deel van de supporters heeft kritiek op het aanvangstijdstip van 16:30 uur. En dat valt in relatie tot bijvoorbeeld het amateurvoetbal -of als je op zaterdag werkt- te begrijpen. Een paar honderd man waren dan ook thuis gebleven. Maar voor heel veel supporters is dit tijdstip juist geweldig. Het doet een beetje denken aan voetbal in Duitsland. Niet te vroeg, niet laat, je hebt nog wat aan je avond, je hebt nog wat aan je zondag, kids kunnen mee – we zagen dan ook veel jonge Spartanen.

Er werd geld verzameld voor de RoPaRun, de pilzen waren koud, de aanwezige Spartanen waren in opperbeste stemming. Zaterdag 6 april 2024 had alles in zich om een perfecte Spartaanse dag te worden. Het liep helaas anders.

Sparta thuis onvoldoende ‘bewapend’ tegen mindere clubs

Jeroen Rijsdijk probeert week in week uit ambities te temperen en net te doen alsof dit Sparta nog te vergelijken is met het Sparta van pakweg 8 jaar geleden. Zeg maar de tijden dat Sparta absoluut niet meekon met Heracles of Groningen. Maar de rest van de trainers in de eredivisie leven in het heden. Voor hen is Sparta een ploeg uit het linkerrijtje. Een club die dit seizoen voor de derde keer in vier jaar tijd de play-offs kan gaan halen. En daar stellen tegenstanders zich op in. Sparta zet er te weinig tegenover. Natuurlijk krijgt onze club het af en toe best voor elkaar om ook thuis een lekkere pot op de mat te leggen – denk aan de 4-0 tegen Fortuna. Maar om zorgeloos in het linkerrijtje te bivakkeren hadden we thuis op Het Kasteel eigenlijk 4 tot 6 punten meer moeten halen.

Tegen Heracles werd niet voor het eerst duidelijk dat Sparta onvoldoende ‘bewapend’ is om goed voor de dag te komen tegen een ploeg die zich volledig instelt op het spel van Sparta. Heracles was naar Het Kasteel was gekomen om de ruimtes klein te houden, te verdedigen en met een sporadische counter of standaard situatie gevaar te stichten. De slecht fluitende Laurens Gerrit liet heel veel doorgaan. Hij sloeg daarbij af en toe de plank flink mis. Veel overtredingen liet hij doorgaan en een paar overtredingen die onbetwistbaar geel hadden moeten zijn werden door hem niet bestraft. Via zijn oortje een paar keer de hulp nodig van zijn assistenten en de spelers leken weinig respect voor de beste man te hebben. Sparta accepteerde Gerets als een gegeven ware hij de vijfde cornervlag. Heracles daarentegen profiteerde optimaal van de ruimte die de scheidsrechter gaf. De Heraclieden waren aan het irriteren, vlogen er fysiek stevig in en vertraagden waar mogelijk. En geef ze eens ongelijk. Heracles is een promovendus en degradeerde in 2022 met 34 punten op zak. Het doel voor Heracles is nu eerst op eigen kracht erin blijven door 35 punten te halen. Daarna kunnen ze omhoog kijken, misschien zelfs dromen van plek 9 of de ’tv ranglijst aanval’ van Sparta (zie onderaan dit stuk) afslaan. Een punt uit tegen Sparta, een ploeg uit het linkerrijtje, dat is dan mooi voor de ploeg uit Almelo. Drie punten is zelfs schitterend. Als Sparta zijnde hebben we ook in die positie gezeten. En dan wil je als supporter van een club uit het rechterrijtje zien wat Heracles bracht. Als supporter van een club uit het linkerrijtje is het dan weer teleurstellend wat Sparta liet zien.

Lichtpuntjes en tegenvallers

Saito werkte weer hard en probeerde gevaar te stichten. Wat een heerlijke speler blijft het toch om naar te kijken, al was hij met de afronding en met zijn voorzetten net niet succesvol. Mito was iets minder opvallend aanwezig, maar ook hij werkte hard en stichtte hier en daar wat gevaar. Het middenveld had het zeer lastig tegen Heracles. Met name Pelle Clement liet zich keer op keer fysiek aftroeven en had een belangrijke negatieve rol bij de twee doelpunten van Heracles. Metinho bleef weliswaar wat beter overeind dan Clement, maar ook hij had het lastig. We zullen Jeroen Rijsdijk vast waarschuwen: ook Alex Pastoor heeft gezien dat je het duo Metinho – Clement geen ruimte moet geven. Komend weekend zullen we ongetwijfeld een Almere zien dat -net als Heracles- de duels op het middenveld fysiek en fel zal maken.

Een terugkerend probleem bij Sparta blijft de spitspositie. Als Lauritsen er is, is die natuurlijk meer dan uitstekend ingevuld. Maar bij afwezigheid van Lauritsen was er vorig seizoen geen degelijk alternatief (Nijkamp vond Melkersen geen mislukking – maar hij is dan ook de enige). Dit seizoen moeten we het doen met Brym. De Canadees heeft ontegenzeggelijk een soort van basistalent waar veel spelers jaloers op zullen zijn. Maar wat hij met dat talent doet is toch wel heel beperkt. Hij zal voor zijn gevoel best hard werken, maar hij is geen speler die tot het gaatje gaat, wat een negatieve invloed heeft op het team. Brym werd keer op keer afgetroefd door de verdedigers van Heracles. Een extra probleem met Brym in de spits, is dat Sparta anders moet voetballen dan met Lauritsen. Het werkt niet. Verschueren – Brym, Saito – Brym. De klik zoals die er met Lauritsen is lijkt te ontbreken. Brym heeft talent, maar ontwikkeld zich niet. Het moet ook voor de technische staf de nodige hoofdbrekens geven.

Wie zich wel ontwikkeld is Van der Kust. Hij is in het verleden op verschillende plekken flink bekritiseerd. Terecht overigens, maar dan is het ook tijd om hem even in het zonnetje te zetten als het beter gaat. Van der Kust leert opeens snel. Hij tikt nu al drie wedstrijden op rij een degelijk Eredivisie niveau aan. Tegen Heracles was hij opbouwend prima aanwezig. Het meeste Spartaanse gevaar kwam vanaf de linkerkant (Van der Kust / Saito). Verdedigend was hij opvallend sober, zonder opmerkelijke fouten of pijnlijk balverlies. Een prima optreden van onze linksback.

Aan de andere kant bakte Bakari er dan weer opvallend weinig van. Laten we hopen dat hij straks weer verbeterd als de Ramadan voorbij is, want helaas hebben we niemand anders. Warmerdam is of geblesseerd of slecht. Rosanas is Rosanas. We hebben Van der Kust en Bakari simpelweg keihard nodig.

Geen vuiltje aan de lucht in de eerste helft

Hoewel Sparta niet overtuigde en veel persoonlijke duels verloor, was het verschil in kwaliteit op het veld wel merkbaar in het voordeel van onze club. Sparta had meer balbezit en via fijne acties van Saito kwam onze club in de eerste helft tot gevaarlijke twee schoten. Na ruim een half uur kwam Verschueren in de positie om te schieten, maar dit mislukte helaas. En niet veel later had Mito na een balletje van Bakari een lekkere actie, waarmee hij Heracles goalie Michael Brouwer uittestte. Sparta drong verder aan zonder echt zeer gevaarlijk te worden. In de 41e minuut had Heracles zowaar een schot op doel. De vrije trap vanaf ruim 25 meter werd relatief eenvoudig gered door Olij. Dat na deze speldenprik van de Heraclieden de 1-0 in de 43e minuut toch viel, was niettemin een logisch gevolg van het spelbeeld. Er was eindelijk eens ruimte voor een Spartaanse omschakeling en onze club profiteerde optimaal. Metinho had een mooie bal op Clement, die goed doorliep. Verschueren maakte met zijn loopactie ruimte voor Brym. Clement gaf de bal precies op het juiste moment aan Brym, die de 1-0 maakte. Het was de enige echt goede actie van Brym in de hele wedstrijd, maar de afronding was perfect. Het was geen aantrekkelijke eerste helft geweest, maar de Spartaanse voorsprong was terecht. Er leek geen vuiltje aan de Rotterdamse lucht.

Sparta komt slaperig uit de rust

Van der Looi had zijn mannen tijdens de thee duidelijk de opdracht gegeven aan het begin van de tweede helft het initiatief te nemen. Vanaf seconde één kwam Heracles goed voor de dag. Jeroen Rijsdijk had juist gekozen voor de Lucuvitaal Slaapthee: rustig starten, wat achterover leunen en uit de duels blijven. Het oogde heel slap wat Sparta aan het begin van de eerste helft liet zien. Verschueren was als enige wel fel. Het leidde tot een overtreding op een eigenlijk ongevaarlijke plek. Heracles ging volle bak naar voren. De bal werd in de 16 gepompt en leek eenvoudig te verdedigen. Maar Sparta was organisatorisch de kluts kwijt nu Heracles even wat anders stond dan in de eerste helft. Diverse Heraclieden kregen de ruimte. Eén van die mannen was Hoogma. Hij werd volledig vrijgelaten door Clement en kon wel heel makkelijk inkoppen.

De jacht op de 2-1, maar de 1-2 valt

Sparta rechtte de rug en opende de jacht op de 2-1. Via Van der Kust en Saito kwam onze club tot een paar aardige aanvallen en één van die aanvallen leidde zelfs tot een grote kans voor Saito. Heracles bleef strijden voor iedere meter grond. Zo had Bruns een forse overtreding op Saito. Sommige scheidsrechters hadden er rood voor gegeven. Bruns kreeg geel en solliciteerde later naar zijn tweede gele kaart. Maar hij kreeg hem niet. Ook Scheperman had eigenlijk een tweede gele kaart moeten krijgen. Maar Heracles gebruikte de ruimte die de scheidsrechter gaf bij het maken van overtredingen, irriteren of vertragen. Ergens kon uw verslaggever van dienst ook wel genieten van deze ‘drive’ van Heracles om ten koste van heel veel de drie punten te willen pakken. Sparta was voetballend beter, maar mentaliteit maakt ook onderdeel uit van het spelletje.

Toch had Sparta in de fase na de 1-1 ‘gewoon’ de 2-1 moeten maken, om zo de weg vrij te maken voor een heerlijke driepunter. Maar uiteindelijk bleek in deze wedstrijd het winnen van persoonlijke duels de sleutel tot succes. Brym zat volledig in de tang van de Almelose verdediging, waardoor Sparta via de spits (buiten de 1-0 om) geen enkele keer gevaarlijk werd. Maar vooral Pelle Clement mag zich schamen over hoe hij zich de kaas van het brood liet eten. Clement werd bij de 1-1 al afgetroefd, maar zijn slappe optreden leidde ook de 1-2 in. Door een prima, simpele schouderduw van Bakboord liet Clement zich als een kleuter opzij zetten. Het hele veld lag hierdoor open en een mooie counter van Heracles -via ex-Spartaan Mario Engels- leidde tot de 1-2 van Heracles. Engels kreeg overigens nog een applaus van veel Spartanen toen hij erin kwam. Hij vierde zijn assist als ex-Spartaan ook bescheiden. En al met al blijkt hij voor Heracles dit seizoen toch regelmatig van waarde. Het is de sympathieke aanvaller -die altijd populair was op Spangen- gegund. Het was alleen wel prettig geweest als hij tegen Sparta wat minder goed voor de dag was gekomen.

Tactische armoede in slotfase

Je verwacht dat Sparta op Het Kasteel dan nog een mooi slotoffensief op de mat probeert te leggen. Onder leiding van de Spangenaren werd onze club, juist ook na de achterstand, vocaal nog even goed gesteund. Hetzelfde gebeurde vanuit het uitvak. Zo ontstond er op Het Kasteel een mooi sfeertje, waarbij de supporters de ploegen er in de slotfase doorheen probeerden te slepen. Wat Sparta in de resterende 25 minuten (17 minuten reguliere speeltijd + 8 minuten blessuretijd) na de 1-2 liet zien was alleen wel heel matig. Er volgde nog één Spartaanse kans – en die kwam uit een corner. Het schot van Verschueren werd echter geblokt. Maar een kans uit een normale aanval zou er niet meer komen. De invallers brachten helemaal niets en ook Neghli was ditmaal helaas onzichtbaar. Wat voor plan Sparta had om een punt uit het vuur te slepen was niet te zien. Het oogde als tactische armoede. De bank bevatte weinig aanvallers, maar ook het ‘stormram idee’ werd op een wel zeer bijzondere wijze uitgevoerd. Het kwam heel laat uit de kast, bestond uit twee fases (met wissels in de 83e en 89e minuut) en vervolgens kwam er in de blessuretijd niet één hoge bal naar voren. Heracles bleef na de 1-2 dan ook moeiteloos overeind en had via Sankoh de 1-3 moeten maken. Hij faalde echter oog in oog met Olij.

De Heraclieden vierden terecht feest. Zij zijn bijna veilig. De Spangenaren bleven nog een tijdje hangen om hun verjaardag te vieren, maar het was met een wat zure smaak in de mond. De rest van Het Kasteel vertrok naar huis, naar een kroeg of naar een restaurant om toch nog wat te maken van de zaterdagavond. De teleurstelling was aanzienlijk, want het met plek 10 had na dit weekend eigenlijk 5 punten moeten zijn.

Druk op Almere-uit en Volendam-thuis

Natuurlijk is er nog weinig aan de hand. Sparta staat nog steeds 9e en met Almere-uit en Volendam-thuis liggen er twee wedstrijden in het verschiet waar kansen liggen. Maar eigenlijk moet Sparta uit die twee potten zes punten halen om de laatste fase van de competitie (PSV-uit, Utrecht-uit, Heerenveen thuis) een beetje comfortabel aan te vangen. Thuis tegen Almere werd Sparta tactisch en qua energie volledig afgetroefd door de mannen van Alex Pastoor. Tijd voor revanche.

TV ranglijst

Later zullen we op ITWM nog eens wat uitgebreider terugkomen op de TV ranglijst. Maar simpel gezegd: als je hoger op die ranglijst staat, krijg je meer geld. Heracles krijgt dit seizoen nog 3 ton meer dan Sparta. Als Sparta Heracles inhaalt krijgt Sparta volgend seizoen juist 3 ton meer dan Heracles. Vanaf 2025 verdubbelen die bedragen zelfs. Of Sparta Heracles deze zomer inhaalt hangt van de eindstand in de eredivisie af. Ook Groningen zal zich in de buurt van Sparta en Heracles gaan nestelen als ze promoveren. Het gaat allemaal wat ver om het uitgebreid in het al achterlijk lange wedstrijdverslag op te pennen. Maar simpel gezegd: verliezen van Heracles helpt niet. Het zijn natuurlijk geen zaken waar de spelers mee bezig zijn. Maar het heeft wel directe invloed op het spelersbudget van volgend seizoen. Ook in dat opzicht deed Sparta dit weekend slechte zaken.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Olij, Bakari (83’ Rosario), Vriends (83’ Meissen) , Eerdhuijzen (89’ Velthuis), Van der Kust, Metinho (83’ De Guzmán), Clement, Verschueren, Mito (66’ Neghli), Brym, Saito

Abonneer
Abonneren op
397 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties