Willem II – Sparta staat op de kalender op zaterdag 6 november 2021. De aftrap is om 20:00 uur in het Koning Willem II-stadion, Goirlese Weg 34, 5026 PC in Tilburg. Het telefoonnummer van het stadion is 013 – 549 0590. Dat u ze een kaartje kunt sturen of bellen.

Het stadion en de voetbalclub zijn vernoemd naar koning Willem II, Willem Frederik George Lodewijk voor intimi. De beste man was van 7 oktober 1840 tot aan zijn dood in 1849 koning der Nederlanden, groothertog van Luxemburg en hertog van Limburg. Hij had een rare baard en vond het fijn om casual tegen een duin aan te leunen, terwijl een hond aan zijn kruis ruikt.

Dat vonden ze in 1898 in Tilburg allemaal zo prachtig dat ze prompt hun in 1896 opgerichte voetbalclub Tilburgia omdoopten en vernoemden naar de biseksuele ex-koning. Jazeker, Wim 2 was bi. Hij had meerdere kinderen (uit een gearrangeerd huwelijk), maar had ook homoseksuele relaties. Waar het in het voetbal in 2021 nog wereldnieuws is als een marginale voetballer aan de andere kant van de wereld aangeeft het liever met een man dan met een vrouw te doen, was ons koningshuis 200 jaar geleden al helemaal LHBTIQ+. Wat allemaal niet wegneemt dat een monarchie op basis van erfopvolging anno 2021 een hopeloos achterhaald systeem is, maar daar hebben we het een andere keer over, want het is bijna Willem II – Sparta en dat moet hier dringend voor worden beschouwd.

Bijvoorbeeld door de lezer erop te wijzen dat hij of zij tot 17:00 uur vrijdagmiddag kaartjes had kunnen kopen voor het gastenvak in het Willem II-stadion. Er gaan Spartanen met de auto en er gaan Spartanen met de bus en dat is heel goed, want Sparta kan alle steun hard gebruiken. Op TV en internet is de wedstrijd te bekijken via ESPN 2. Radio Rijnmond stuurt ook een mannetje.

Scheidsrechters, ITWM, zijn er nog scheidsrechters? En assistent-scheidsrechters? Vierde mannen? VAR’en? Assistenten van VAR’en? Jazeker. Kooij, Zeinstra, Koopman, heerschap Van der Laan, Kamphuis en Vlokhoven hebben dienst. De KNVB heeft weer aan alles gedacht.

Willem II – Sparta wordt dus gespeeld in Tilburg. En wie Tilburg zegt, zegt 013. Misschien wel het beste poppodium van Nederland. Altijd goed geluid, vanuit de hele zaal prima zicht op het podium en een puike programmering. Uw voorbeschouwer van dienst heeft in 013 de ronkende gitaren van Amorphis, HammerFall, Slayer, Powerwolf en Dick Dale, de onvolprezen King of the Surf Guitar, aan mogen horen, maar ook subtieler werk als Saybia. Dat allemaal doorgaans voorafgegaan door een bezoekje aan de Heuvel, waar het bier altijd schuimt en de koks hun vak verstaan.

Nee, Tilburg is zo gek nog niet. Het is alleen jammer dat Willem II er vandaan komt. Want Willem II uit is voor Sparta vrijwel altijd een kansloze missie. Weliswaar won Sparta het afgelopen publiekloze seizoen daar met 1-3, maar de laatste Spartaanse overwinning daarvoor dateert van 14 maart 1992. Sparta won met 0-2 dankzij twee doelpunten van Elden de Getrouwe.

Panini Voetbal '93 (Netherlands) Elden de Getrouwe Sparta No. 116 | eBay

De wedstrijd Willem II – Sparta werd voor het eerst gespeeld in de kampioenscompetitie van 1916. Sparta, met sterren als Bok de Korver, Cas Ruffelse, Huug de Groot en Piet van der Wolk, verloor met 4-1 en verspeelde die dag de kans op het zesde landskampioenschap in acht jaar. Die dag begon het verval….

Over verval gesproken: terug naar 2021. Ook dit jaar liggen de kaarten voor Sparta in Tilburg niet gunstig. Onze roodwitte trots staat één-na-laatste en de laatste driepunter, tevens de enige van dit seizoen, was bijna twee maanden geleden. In uitwedstrijden pakte Sparta dit seizoen precies één punt. Willem II staat er beter voor. Met een zevende plek staan de Tilburgers keurig in het linker rijtje. Daar merken we wel bij op dat het team van Fred Grim de punten vooral in de nazomer heeft gepakt en dat ook Willem II dus al weer een tijdje op een overwinning wacht. Wat ITWM betreft blijven ze daar nog minstens een week op wachten. De vermoedelijke opstelling van Willem II copy-pasten we uit het Brabants Dagblad, want die hebben meer verstand van Willem II dan wij.

Willem II: Wellenreuther; Owusu, Bergström, Jenssen, Köhn; Saddiki, Svensson, Llonch; Nunnely, Wriedt, Köhlert

Sparta was tegen RKC en in de derby heel dicht bij de punten, maar beide keren strandde het schip van kapitein Fraser in het zicht van de haven. Zeker tegen Feyenoord was dat een bittere pil. Hoe ziek we allemaal ook waren van het verloren punt, de strijdlust van de Spartanen gaf de burger moed. In een 4-4-2-opstelling met Masouras op back en Abels op het middenveld leek het elftal beter in balans en de aanwezigheid van Tom Beugelsdijk scheelt een slok op een Schrobbelèr.

Het devies voor Sparta is de goede lijn van de derby voort te zetten, tegen Willem II te strijden alsof de tegenstander van Zuid komt (of alsof er geen hond in het stadion zit) en de bal voor de verandering eens een keer wel in het doel te schieten. Wat ITWM betreft doen we dat met dezelfde basiself als vorige week.

Sparta: Okoye; Masouras, Vriends, Beugelsdijk, Pinto; Mijnans, Abels, Auassar, Smeets; Emegha, Thy

Abonneer
Abonneren op
359 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties