Affiche Vitesse-Sparta beker

En vanavond staat er een duel op het programma waar Sparta er voor moet gaan zorgen dat we ondanks alle sportieve malaise dit seizoen toch een prijs gaat pakken. Wij van ITWM, benaderen de beker dan ook altijd als een serieuze optie, om je natte dromen van Europees voetbal, levend te houden.

Willen niet weggespeeld worden in Arnhem

Wij begrijpen dat er supporters zijn die vinden dat Sparta vooral moet gaan voor lijfsbehoud in de competitie, maar begrijpen er minder van dat we daarom dan maar half gas zouden moeten geven in een bekerduel. Dat is net zo laf als de opstelling waar onze trainer doorgaans mee komt als we gaan bekeren. Fraser over deze ontmoeting op RTV Rijnmond: “We willen niet weggespeeld worden en zomaar een wedstrijd laten lopen”. Maar ook zegt Fraser tegen de Regiozender dat er vanavond mensen met wat pijntjes mogelijk niet aan de start zullen verschijnen. Nou, dan weet je het wel…….

Ook opmerkelijk zijn al die Spartanen die de beker nu niet interessant vinden, maar straks uit alle hoeken en gaten kruipen als we een halve finale of meer bereiken. Dan wil iedereen er opeens weer bij zijn en worden de verbleekte shirtjes met het opschrift “Sparta Cupfighter” diep uit de achterste lade van de kledingkast getrokken. Ja beste Spartanen, wij van ITWM vinden dat we best wel kritisch mogen zijn op onze eigen supporters-eigenaardigheden.

Belofte maakt schuld RTV Rijnmond

Als we dan toch kritisch bezig zijn willen we Anton Slotboom en Ruud van Os nog even wijzen op het feit dat zij een keiharde KPI in augustus zouden neerleggen bij Henk Fraser. Het is nu eind december en van die toezegging is nog niets terecht gekomen. Henk Fraser weet helemaal niets over de ambitie van de mannen die de Sparta Podcast in elkaar zetten. Vraag is of Anton en Ruud nog wel op de hoogte zijn van hun eigen doelstellingen?

Kansen in Arnhem

Wat kunnen we verwachten in Arnhem? Zoals we gisteren al lieten weten zijn de kenners van de Toto niet al te enthousiast over de kansen van Sparta. En ook de statistieken zijn niet hoopgevend als we deze wedstrijd onder de loep nemen. In de eredivisie draaien we behoorlijk waardeloos tegen Vitesse. Van alle gespeelde wedstrijden ging er 17 verloren, speelden we er 15 gelijk en wonnen we slechts 9 maal. In de beker doen we het gelukkig een stuk beter. Sparta kwam drie keer eerder uit tegen de Arnhemmers. In seizoen 77/78 speelde we twee wedstrijden (dat was toen heel normaal in het bekervoetbal) tegen Vitesse en wisten zowel uit als thuis met 2-0 te winnen. Die overwinning bracht ons in halve finales van het toernooi. In seizoen 1991/92 zorgde de “One and Only” Dennis de Nooijer er in de 89e er voor dat Sparta vanuit een 1-2 achterstand weer op gelijke hoogte kwam en mocht verlengen. Die verlenging bracht geen doelpunten voort en uiteindelijk werd het penalty’s nemen. Sparta was op Het Kasteel voor 5.000 toeschouwers de sterkste in deze reeks en overwinterde in de beker.

Halve finale van 2017

De meest recente herinnering van de beker-historie tegen de club uit het GelreDome ligt nog redelijk vers in het geheugen: In het jaar nadat Sparta promoveerde mocht het thuis uitkomen in de halve finale. De geel-zwarten speelden, zoals het hoort, in de meest sterke opstelling en wisten met laf countervoetbal de minder kwalitatieve ploeg van Alex Pastoor op Het Kasteel met 1-2 te verslaan. We zouden er vanavond zo voor tekenen! Henk Fraser won de finale die er op volgde en zorgde voor de enige prijs die Vitesse ooit won. En laten we dit deel van de voorbeschouwing dan maar eens positief afsluiten: Ondanks al het geld dat Vite$$e van Oost-Europese suikeroompjes krijgt toegestopt, heeft het straatarme Sparta de beker maar liefst drie keer op haar naam gezet. Dat doet niemand in Arnhem ons na!

Wie staat er in de basis?

Wie gaan er spelen? Bij Vitesse zullen ze ongetwijfeld de beste spelers op de inrijbare grasmat van het Gelredome staan. Bij Sparta blijft het dus een en al twijfel wie er gaan spelen. Wij gokken op de volgende elf:

Van Leer, Vriends, Heylen, Beugelsdijk, Meijers, Masouras, Auassar, Osman, Mijnans, Smeets, Emegha

De wedstrijd, met het bord op schoot, begint om 18:00 uur en is op betaalzender ESPN te zien.

Abonneer
Abonneren op
274 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties