Affiche Sparta - Go Ahead Eagles

Met nog 5 minuten speeltijd te gaan in Arnhem en een inhaalwedstrijd te gaan in Sittard staan we inmiddels laatste plaats van de eredivisie. Een schamele 17 punten hadden er 23 kunnen zijn. En dan ziet de wereld voor Spartanen er opeens heel anders uit.

Beugelsdijk is niet geschorst

Voordeeltje van het diep(erink) droevige gebeuren in Arnhem, waarvan de KNVB besloot dat we voor een paar minuten gewoon weer naar de Gelredome mogen, is het feit dat Tommy Beugelsdijk in de belangrijke wedstrijd van vandaag gewoon kan meedoen. De wedstrijd tegen Vitesse is door het niet uitspelen ervan nog niet geldig voor schorsingen uit gele kaarten. Dat geeft in de achterhoede wellicht wat meer mogelijkheden als onze mannen vanmiddag mogen aantreden tegen Go Ahead Eagles.

Gedreven compact en strijdbaar Sparta

Sparta speelt ondanks de laatste plaats die het bekleed de laatste weken meer dan behoorlijk voetbal. Nee we zien geen Benzema- en Mbappé-trucs voorbij komen en we zullen ook geen van kwaliteit overlopend elftal mogen aanschouwen. Maar we zien wel een ploeg die strijd voor behoud van het eredivisieschap. En dat is in andere seizoenen, toen Sparta het degradatiespook ook in de ogen keek, wel eens anders geweest. Eigenlijk zien we het al sinds de versterkingen die er in de winterstop zijn bijgekomen, de derby even daargelaten. Elke keer is het volle bak die de mannen van Fraser geven. En dat is goed om te zien. Daarmee wordt aangegeven dat men er nog in gelooft!

Support zeer cruciaal

Mede vanwege het belang dat wij als supporters hebben (volgend seizoen weer eredivisie!) zou het top zijn als wij onze ploeg weer net zo goed als in de thuisderby of zoals tegen Willem II van full-support kunnen voorzien. Dus geen stille momenten in de wedstrijd, maar 2 x drie kwartier achter de ploeg staan zodat de spelers zien en horen voor wie ze het doen. Ook als we achter komen te staan, dan is die ondersteuning nog steeds van groot belang. Dus ga ervoor Spartanen!

16:30

De KNVB en ESPN hebben er voor gezorgd dat we op het achterlijke tijdstip van zaterdagmiddag om 16:30 uur plaats mogen nemen op ons mooie Kasteel. Wanneer zijn dit soort belachelijke vertoningen een keer voorbij? Of zijn wij, de supporters die naar het stadion gaan, minder belangrijk dan de verwende TV-supporter. Die TV-supporters die er natuurlijk geen enkel probleem heeft om met chips, bier en voetbalwedstrijd in de marge, zijn zaterdagmiddag wat meer cachet te geven. Het zou fijn zijn als de Sparta BVO eens vol tegengas geeft als het gaat om het collectief goedkeuren van dit soort tijdstippen. Manfred Laros zou inmiddels na twee jaar moeten weten dat een volle bak meer oplevert dan een TV-contract?

De tegenstander: Go Ahead Eagles

Go Ahead uit Deventer was een mooie club vond een voor ons niet onbekende Welshman. Maar Go Ahead zou meer uitstraling moeten krijgen door de naam te veranderen. Barry Hughes in hoogst eigen persoon zorgde daar in 1971 voor bij de afsplitsing van de profs van de amateurs. Go Ahead Eagles, vond Hughes een stuk mooier, en zo geschiedde.
Net zoals Sparta voetbalt deze club als een van de weinigen clubs in Nederland nog echt in een woonwijk. Aan de Vetkampstraat staat misschien wel het een na mooiste stadion van Nederland dat volop Brits aan doet. Ook nieuwbouw lijdt niet tot concessies. Barbaren die een 12 in een dozijn stadion willen bouwen worden keihard uitgelachen in Deventer en krijgen een trap onder hun reet. Als er al uitgebreid wordt, dan moet dat in Britse stijl. Nergens zijn tribunes en lichtmasten zo cult als aan de Vetkampstraat.
De club promoveerde vorig jaar uit de eerste divisie en is net zoals Sparta niet altijd zeker dat het een stabiele middenmoter wordt. Daarvoor is Deventer en de achterban misschien net iets te klein. Maar goed, zullen ze denken in de Adelaarshorst, dit seizoen gaat alles lekker.
Go Ahead Eagles neemt de 11e plaats in en heeft inmiddels 27 punten behaald. Een overwinning op Sparta, beseft trainer Kees van Wonderen, brengt een nieuw seizoen eredivisie wel heel dichtbij voor de promovendus. De trainer zal er overigens vanmiddag niet bij zijn vanwege een opgelopen corona-besmetting.
Al met al is het een lekker seizoen voor de Deventenaren. Daar waar Sparta geen enkel belang aan de beker hechtte, zagen de Rood-Gelen dat net even anders. Pas in de halve finale werden ze er uitgeknikkerd door PSV. In die wedstrijd speelde Go Ahead Eagles overigens een stuk minder goed dan dat Sparta een paar dagen daarvoor dat tegen PSV had gedaan. Het resultaat was dan wel weer het zelfde: 1-2. Wel wisten de Eagles in het weekend voor de halve finale, leunend op het fanatieke thuispubliek, Ajax aan de zegekar te binden. Afgelopen weekend speelde de ploeg van van Wonderen knap gelijk tegen FC Utrecht. Sparta zal dus zeker op zijn hoede moeten zijn voor de club uit de Vetkampstraat.

Sparta

Bij Sparta is het even afwachten wie er gaan spelen. Het zou top zijn als Namli, met zijn voetballende kwaliteiten, er weer in zou staan. En zou van Mullem, die zich steeds meer in de kijker speelt, ook een basisplaats verdienen? Verder zal er over, toevallige acute blessures daargelaten, spelers als Engels, de Kamps, Okoye en Auassar geen enkele twijfel zijn dat zij niet in de basis zullen beginnen. ITWM schat de volgende elf in die in de basis aan de wedstrijd zullen beginnen: Okoye, Abels, Auassar, Beugelsdijk, Vriends, van Mullem, Mijnans, de Kamps, van Crooij, Engels, Thy

Leiding

Sparta – Go Ahead Eagles zal onder leiding staan van Richard Martens. In zijn kielzog zullen vlaggenisten Frank Vandeursen en Kevin Bodde hun entree maken en daarbij worden zij geassisteerd door de 4e officieel ‘het heerschap’ Robin Vereijken. In Zeist gaat men op de monitor loeren of Beugelsdijk weer een overtredinkje begaat en dat wordt gedaan door de heren Martin Pérez en Bas Persoon.

Abonneer
Abonneren op
256 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties