Affiche Sparta - Go Ahead Eagles

Sparta had al een paar wedstrijden niet meer gewonnen. Ook niet verloren trouwens. Sparta won voor het laatst half januari van Cambuur. Daarna speelden we 3 keer op rij gelijk. We verloren een eeuwigheid geleden. In oktober 2022 gingen we met 3-1 onderuit in Utrecht. Het was aan de mannen van Steijn om tegen Go Ahead in ieder geval de ongeslagen reeks voort te zetten. De opstelling was verder ook logisch en weinig verrassend. Zoveel bijzonders zit er ook niet meer op de bank. Eigenlijk maakt alleen Saito op termijn kans op een basisplaats. De spoeling is dun.

Flitsende start

Sparta kwam vlammend uit de startblokken. Al na vier minuten lag de bal in het netje. Het was Van Crooij die weer eens scoorde, op aangeven van Kitolano. Meteen na de aftrap was Van Crooij weer gevaarlijk, maar ditmaal schoot hij over. De eerste tien minuten waren nog voor Sparta, maar daarna was het Go Ahead dat nadrukkelijk het heft in handen nam. Sparta kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Niet dat Go Ahead nou heel gevaarlijk werd, maar het gezicht van Steijn stond op onweer dus het was zeker geen tactische keuze. Ondanks het grote overwicht duurde het tot pakweg de dertigste minuut voor Go Ahead gevaarlijk werd. Olij toonde echter zijn klasse en zweefde de kopbal van Nauber op Okoyiaanse wijze uit de kruising. Dit moment leek Sparta overigens wel wakker te schudden want we kropen daarna toch weer iets meer uit onze schulp. Echt gevaarlijk werden we echter niet. Aan de andere kant was het wel even billenknijpen toen Abels op onbeholpen wijze een Deventenaar naar de grond werkte in de zestien. De VAR en Manschot vonden het echter niets. Het geluk van een topclub, zullen we maar zeggen. Vlak voor rust kreeg Namli nog een open schietkans (zij het van ver), maar Namli heeft het nog niet. Aangezien Saito een half uurtje kon spelen zag je deze wissel van 10 kilometer afstand aankomen. Al met al was het niet groots wat Sparta liet zien voor rust. Met 1-0 gingen we aan de thee en dat was eigenlijk tegen de verhouding in.

Flitsende start (II)

Na rust was het in eerste instantie een stuk beter wat Sparta liet zien. Na 10 seconden waren we al dreigend en na 20 seconden hadden we al een hoekschop te pakken. Een minuut of 2 later was Van Crooij gevaarlijk met een ingestudeerde vrije trap. Toch was het Go Ahead dat langszij kwam. Wie anders dan oud-Spartaan Stokkers prikte de 1-1 binnen. Mooie goal, maar het is nou niet zo dat Stokkers wekelijks dit soort ballen in het net doet belanden. Integendeel zelfs, Stokkers scoort eigenlijk nauwelijks. De aloude wet van scorende oud-Spartanen deed zich derhalve weer eens gelden. Lang kon Go Ahead niet genieten van de gelijkmaker. Een hoge voorzet van Namli werd prachtig binnengekopt door Lauritsen. Snel daarna kreeg Pinto een schietkans. Daarvoor moest hij eerst nog wel een flinke sprint trekken en dat leek hem duur te komen staan. Pinto greep naar de zij en moest meteen gewisseld worden. Even speelde Sparta met 10 man omdat de vierde man aan het goochelen was met de wissel, maar uiteindelijk kon Meijers de plek van Pinto innemen. Een aderlating natuurlijk. Prima en betrouwbare back die Meijers, maar Pinto is momenteel een belangrijke schakel.

Intussen nam Go Ahead weer het heft in handen en Sparta moest weer terug. Af en toe leek het alsof we naar een wedstrijd onder Fraser zaten te kijken. Met de kont in de zestien hielden we Go Ahead op afstand. Groot verschil met die periode is echter dat Sparta bij balbezit wel in grotere getale naar voren trekt en we daardoor wel onder druk kunnen uit-voetballen en zelfs een wedstrijd kunnen laten kantelen. Dat gebeurde ook, mede dankzij een reeds verwachte wissel; Saito verving Namli. Met de assist op Lauritsen was Namli wel belangrijk, maar eigenlijk verwachten we meer van hem. De Deen mist duidelijk nog de vorm. Ook De Guzman werd overigens gewisseld, zijn vervanger was Van Mullem. Saito bracht meteen gevaar met een actie en een schot. Grappig detail; Boukhari praatte Saito bij met behulp van een tolk. Kan die Boukhari dan niet beter gewoon Japans leren? Scheelt weer een FTE.

Een minuutje na de kans van Saito leverde Van Crooij een afgemeten voorzet af die Lauritsen eigenlijk binnen had moeten koppen. Deze fase was de opmars van een sterke periode van Sparta. Lauritsen kreeg nog een schietkans, net als Saito. Kitolano raakte de paal en de rebound was niet aan Lauritsen besteed. Eigenlijk had Sparta in deze fase de wedstrijd definitief in het slot moeten gooien.

Slotfase

De wedstrijd kroop inmiddels naar het einde en Go Ahead kon niets anders dan in de laatste 10 minuten va banque te gaan spelen in een soort 2-3-5 opstelling. Steijn bracht Eerdhuijzen in als tegenwicht. En dat was eigenlijk ook meer dan voldoende. Het eindoffensief van Go Ahead stelde weinig voor en Sparta kwam de laatste 10 minuten (inclusief blessuretijd) zonder problemen door.

2-1. Winst

37 uit 21 en een doelsaldo van +14. Valt er dan nog wat te zeiken? Eigenlijk niet natuurlijk. Enige kleine kanttekening die we kunnen plaatsen is dat we de overwinning toch eigenlijk met meer moeite over de streep trokken dan nodig. Verder waren er fases in de wedstrijd waar we wel heel erg ver naar achteren werden gedrukt. Dat zou, met dit elftal, niet nodig moeten zijn. Aanvoerder Auassar was het daar na de wedstrijd mee eens. Hélène Hendriks (die overigens verliefd is op ons gras) had een mooie wedstrijd gezien maar Auassar was een beetje chagrijnig. Ook hij vond dat we teveel teruggedrongen werden in fases. Prima analist, die Adil. Prima aanvoerder ook trouwens. Nog 13 wedstrijden, Spartanen! Daarin zullen we een punt of 13 a 15 moeten halen. Dan komen we op ruim 50 punten en dat is over het algemeen genoeg voor plek 7 (en dientengevolge plaatsing voor de play-offs). Let it be!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo, Dirk Abel, Adil Auassar , Mica Pinto (52. Aaron Meijers), Joshua Kitolano, Younes Namli (71. Koki Saito), Arno Verschueren, Jonathan de Guzman (71. Jeremy van Mullem), Tobias Lauritsen (85. Mike Eerdhuijzen) , Vito van Crooij

Abonneer
Abonneren op
231 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties