Affiche Sparta FC Groningen

Commercieel tijdstip

Half vijf, zaterdagmiddag. Tegenwoordig het tijdstip dat er in de Nederlandse eredivisie gevoetbald wordt. Een mengelmoes van Britse en Duitse tijden van weleer, maar ingegeven door het moderne voetbal, verworden tot iets van nu. Een lekker tijdstip waarop de supporter ook nog eens aan het Amerikaanse ESPN Fox Sports moet dokken, want de wedstrijd waarover we het hebben, Sparta – FC Groningen is op het betaalde kanaal van ESPN Fox 2 te zien. Kan zo maar zijn dat er ergens een streampje in B-kwaliteit te volgen is, maar daartoe willen we zeker niemand toe verleiden! U zult uw knip trekken!

FC Groningen

Ja, Sparta – FC Groningen, wat gaat dat voor wedstrijd worden? We krijgen te maken met een tegenstander die graag de tegenstander het spel laat maken en op zwakke momenten met pijlsnel spel in tegenstoot enorme klappen kan uitdelen. Een beetje Sparta dus, maar dan met meer kwaliteiten in huis en daardoor ook meer overwinningen. De club van voormalig Sparta speler Danny Buijs doet het zelfs zo goed dat het met dit op het Italiaanse gestoelde catenaccio inmiddels vijfde staat. De Noorderlingen verwierven na 12 speelrondes al 7 overwinningen en 2 gelijke spelen en hebben daarmee 23 punten weten te halen.

FC Groningen is tot die knappe prestatie gekomen doordat de technische baas in het hoge Noorden, ene vervelia die luistert naar de naam (schrik niet Spartanen) Fledderus een alleraardigste selectie in elkaar heeft weten te flansen. Waaronder een speler die luistert naar de naam Patrick Joosten, een speler die we allemaal graag nog op Het Kasteel hadden zien rondlopen, maar die voor Sparta financieel onhaalbaar bleek. Maar FC Groningen heeft genoeg geld lijkt het. Niet dat er opnieuw een Renze de Vries rondhuppelt in de Euroborg, maar er waren meer dan genoeg penningen om Arjan Robben te strikken voor een comeback. Een comeback die eigenlijk niets voorstelt tot dusver, de voormalig oranje international kampt met blessureleed en komt nauwelijks aan de bak. Toch vonden duizenden supporters van de FC het genoeg om na jaren weer een seizoenkaart te kopen. Niets vreemds aan, dat zouden wij Spartanen ook doen als Maarten de Roon weer op de Kasteeldeur klopt!

Maar wat niet doorging was de aankoop van Henk Veerman. Die was volgens Fledderus te duur, dus ja die zit nu bij de concurrent in Friesland en FC Groningen doet het met de Noorse spits Jørgen Strand Larsen. Die kwam voor het luttele bedrag van 1 miljoen bij Sarpsborg FF vandaan. Wat ook niet doorging was de komst van ene Abdou Harroui, die toevalligerwijs furore maakt bij onze club. Het verschil tussen vraag en aanbod was voor FC Groningen niet te overbruggen en men lijkt in de stad van de Martinitoren dan ook te smachten naar een nieuwe Renze de Vries. Geen dealtjes meer zoals in de ‘zwarte geld’ jaren van Renze, waarbij Sparta in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd leeg gekocht door FC Groningen, maar een mooie opstelling van Henk van Stee die zich niet zomaar in de luren laat leggen door een club waarmee wij uiteindelijk zullen moeten concurreren.

Waarom ook niet. Uiteraard heeft FC Groningen een hogere begroting, een groter stadion, een behoorlijke aanhang en de alleenheerschappij in de provincie. Maar wat ze niet hebben is een goede jeugdopleiding, een regio-metropool met miljoenen mensen aan potentiële aanhang, een Kasteel, de geest van Bok de Korver en ook geen palmares zoals wij die hebben. Dus wie zijn ze dan? Sparta moet vooral niet onder de indruk zijn van FC Groningen, het is namelijk ook de club, die naast hun prima prestaties in de eredivise, afgelopen week de bietenbrug op ging bij Emmen. Net zoals Sparta kan FC Groningen de beker op zijn buik schrijven.

Sparta

En Sparta? Sparta doet het gewoon lekker. We zijn In The Winning Mood, hebben een elftal in vorm en we worden steeds beter. Het is niet aan Henk Fraser of zijn aanvoerder Adil Auassar af te zien, maar reken er maar op dat zij buiten de lijnen hun gezicht op lachen hebben staan. Het gaat de club voor de wind en dat willen we met zijn allen natuurlijk houden zo!

Dat kan ook, de mannen van Fraser, zijn op Coremans na, allemaal fit en naar ons laat horen is, ondanks dat er pittige concurrentie is, een prima sfeer onderling. Deze dingen tezamen vormen goede condities om de wedstrijd tegen FC Groningen naar ons toe te trekken. Omdat de doelstelling nog steeds is om voor de eredivisie behouden te blijven zou een 3-punter dan ook meer dan welkom zijn. Met 18 punten uit 13 wedstrijden blijven we in het linker-rijtje en lopen we verder uit op meerdere clubs aan de onderkant van de ranglijst. Hoe lekker zou dat zijn?

Aan de opstelling van Sparta zal naar onze verwachting niets veranderen en wordt weer aan de wedstrijd begonnen in de volgende opstelling: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Auassar, Mijnans, Harroui, Deroy Duarte, Smeets, Thy

Leiding

Sparta – FC Groningen zal geleid worden door Danny Makkelie. Hij wordt aan de zijkanten van het veld bijgestaan door de vlaggenisten Mario Diks en Hessel Steegstra. De man met de stopwatch, wisselbord en scherp oog is het heerschap Robin Gansner. In het replay center te Zeist zal Edwin van de Graaf op het nauwkeurige af de middag van Adil Auassar zo onaangenaam mogelijk proberen te maken. Lukt dit niet, dan is daar altijd nog de gewaardeerde Nils van Kampen die de aanvoerder van Sparta alsnog kan gaan narren.

Henk Fraser praat RTV Rijnmond bij over de komende editie van Sparta – FC Groningen
Abonneer
Abonneren op
248 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties