affiche Sparta - Ajax

In het weekend dat de directe concurrenten tegen elkaar gaan uitkomen (Fortuna – FC Groningen en PEC Zwolle – RKC) wacht ons een lastige klus. Voetbalclub Sparta uit Rotterdam neemt het op tegen het hoofdstedelijk beursgenoteerde voetbalbedrijf Ajax. Je weet wel die club die de gedoodverfde titelkandidaat nummer 1 is.

Grote verschillen

Een kansloze missie lijkt het. Daar waar de Amsterdammers als een een Dagobert Duck met miljoenen aan transferinkomsten steeds meer afstand nemen van de rest van de deelnemers van de eredivisie, lijkt Sparta, met een jaarlijk starttekort van 2,5 miljoen, niet meer dan een figurant.
Je vraagt je toch wel eens af wat eigenlijk de waarde van de eredivisie is? En paar grote clubs waar 75% van de geldstromen in omgaan versus de armtierige rest (en met name het setje clubs dat pendelt tussen eerste- en eredivisie). Zij die eigenlijk nooit kunnen meestrijden om de prijzen lijken kanonnenvoer te zijn voor de grootmachten. Uitzonderingen zijn zeldzaam.
Een groot deel van de Nederlanders vindt dat overigens geen enkel probleem. Het zijn meestal de mensen die amper in een stadion komen en jou maandag vertellen hoe de wedstrijd geweest was. Drie op de 4 Nederlanders supporten clubs uit de traditionele top-3, en zo lang dat zo blijft zal er nooit iets veranderen in Nederland.

Ajax laat wel eens steken vallen

Genoeg Calimero gedrag, dan maar eens naar de wedstrijd kijken. Ajax doet het goed, maar daar waar het Europa plat walst, met de ene na de andere overwinning die zowel thuis als uit gehaald wordt, gaat het in de nationale competitie ietsje minder dan men verwacht had. Men voelt zich Europees zoals gebruikelijk een stel Godenzonen, en verslapt heel af en toe in de eredivisiewedstrijden, die steeds meer een ‘moetje’ lijken te worden. En precies daar liggen de kleine kansen voor Sparta.

RKC werd vorige week nog plat gewalst met een op dreef zijnde Antony Matheus dos Santos, maar tegen het compact spelende Go Ahead Eagles en Heracles werden 4 punten verloren door het team van Godenzonenbaas Ten Hag. Zou Sparta, dat eerder PSV en Feyenoord lange tijd op de ‘0’ hield, dan ook een kans hebben? Verdedigend staat het met mannen als Beugelsdijk, Auassar en Vriends als een huis. Als extra slot op de deur is daar dan ook altijd nog Okoye.

Sparta scoort te weinig

Om echt te stunten hebben we doelpunten nodig. En daar schort het dit seizoen nogal eens aan. We hebben net zoveel doelpunten tegen als PSV maar wisten in de 13 gespeelde wedstrijden slechts 11 x te scoren. Alleen PEC doet het slechter met een productie van 7 doelpunten. Daar waar Lennart Thy vorig seizoen volop wist te scoren staat die inmiddels net zo droog als de Atacama-woestijn in Chili .Hij is dus roepende in de de woestijn en er is geen oase in de buurt die hem verder kan helpen. Verdediger Vriends is opmerkelijk genoeg club topscorer. En Emegha? Die werkt zich drie slagen in de rondte maar weet het net amper te vinden. In al zijn jeugdigheid is het hem geen eens kwalijk te nemen.

Al met al een lastige klus voor Sparta dat eigenlijk in deze wedstrijd een driepunter zou moeten bijschrijven om de doelstelling van dit seizoen (lees: handhaving) meer concreet te maken.

De oefenwedstrijd tegen Ajax, die op 10 november tijdens de interlandperiode gespeeld werd, geeft niet al teveel hoop op een overwinning. De uitgeklede teams van Ajax en Sparta lieten zien dat ook zonder de sterktehouders er veel verschil in kwaliteit is. Ajax was slimmer, meer uitgekookt en scherper zodat Sparta het hen niet lastig kon maken. Een kansloze 3-0 nederlaag op de Toekomst als gevolg.

Historie

Als we gaan kijken naar de resultaten tegen Ajax dan kunnen we een een kleine glimlach niet onderdrukken. We presteren immers over het algemeen in thuiswedstrijden best wel goed tegen deze topclub. Maar wat de glimlach direct onderdrukt is dat we daar al weer sinds 2009 op moeten wachten. Het Ajax van toen, met Luis Suarez nog in zijn gelederen, werd kansloos met 4-0 afgedroogd. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Het is aan de mannen van Henk Fraser de taak deze serie weer de goede kant om te buigen. We willen het liefst weer een klapper, zoals een 3-0 een 4-3 of 5-2 van weleer. Maar ondertussen zouden we ook heel erg blij worden van een Spartaanse Dolmus die Ajax van het scoren afhoudt en een Lennart Thy die met de enige aanval van Sparta de overwinning steelt.

Verwachte opstelling Sparta:

Geen wijzigingen t.o.v. van de opstelling tegen FC Twente: Okoye, Masouras, Vriends, Beugelsdijk, Pinto, Mijnans, Abels, Auassar, Smeets, Thy, Emegha

Leiding

Het duel staat o.l.v. Jochem Kamphuis, Hij wordt begeleid door de vaandeldragers Honig en van der Ven. De Vierde Man is het heerschap Gerard Reve Blank. In de kelders van de Zeister Bossen zit Nijhuis filmpjes te kijken en loert die af en toe ook nog eens op het scherm waar Sparta – Ajax getoond wordt. Hij wordt daarbij geholpen door Van Dongen

Hoe te volgen

De wedstrijd kan live gevolgd worden via het radioverslag van RTV Rijnmond en de betaalzender ESPN. Op de tribune plaats nemen zit er vooralsnog even niet in zolang de corona-maatregelen gelden. De aftrap op Het Kasteel is om 12:15 uur.

Abonneer
Abonneren op
354 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties