Klokkentoren Tirana

Hanzestad Groningen is de grootste stad uit het Noorden van Nederland. Met zijn iets meer dan 203.000 inwoners laat het andere steden uit, zoals Jack Kriek het noemt; Zuid-Scandinavië, ver achter zich qua grootte, allure en vooral inwoneraantal. Maar goed van de 203.000 inwoners moeten we wel aanmerken dat er 60.000 jongeren in de stad wonen die komen om te studeren. Jawel, Groningen is een echte studentenstad waar in het pre-corona tijdperk onze Ahmed Aboutaleb en zijn wethouders, als het gaat over uitgaanscultuur, nog veel van kunnen leren. Er gelden namelijk geen sluitingstijden voor de horeca. Ja, Ahmed en consorten: da’s andere baklava!

Maar goed zoals gesteld, dit was in het pre-corona tijdperk, en mogen we, totdat er verder versoepeld wordt, alleen overdag tussen 12 en 18:00 uur plaats op de terrassen van de Grote Markt plaats nemen. Op dit plein heb je een mooi uitzicht over het Groninger stadhuis en de Martini-toren. Overigens best leuk, die bijna 97 meter hoge Martini-toren waarvan de bouw in 1469 begon, maar wat een schril contrast met onze veel kosmopolitischere Euromast en de niet meer bestaande Floryn-Genever Schietribune.

Groningen is dus een prima stad om te toeven en zijn inwoners van de provinciehoofdstad alleraardigst te noemen. Dat was wel eens anders in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Toen regeerde de harde kern van de Z-side over het voormalige stadion in de Oosterparkwijk en moest men in het Noorden des Lands niets van supporters uit het Westen hebben. Uw schrijvende redactielid weet daar nog alles van: Stenen-gooierij, politie-escortes, mat-partijen, scheldkanonnades en een duivels moordlustig publiek dat alles wat Sparta en Rotterdam was wilde lynchen op 19 juni 1999. Weet u het nog?

Maar goed, daar is met de bouw van de Euroburg verandering in gekomen. Tegenwoordig gaat het er een stuk vriendelijker aan toe bij FC Groningen. Je wordt er normaal gesproken alleraardigst ontvangen, en is het uitvak op een net voor je bek na, prima te noemen.

Maar helaas, we zijn er niet bij. De FC Groningen-aanhang overigens ook niet. Ondanks dat de kaartverdeling aan een deel van de aanhang al was begonnen, kwam er geen groen licht uit Den Haag. Het groen-gele licht uit Den Haag is overigens ook bijna gedoofd, maar dat is heel iets anders, terzake dus! De proef die vorige week succesvol werd gehouden is voor nu “on hold” gezet en het is nog maar de vraag of er dit reguliere seizoen nog publiek bij wedstrijden van de eredivisie wordt toegelaten. Het kan zo maar zo zijn dat dat pas weer aan de orde is zodra de play-offs gaan beginnen. En laat onze club daar nu net de zinnen op gezet te hebben.

Sparta heeft zich, nadat het zich vorige week in de thuiswedstrijd tegen VVV definitief veilig speelde, uitgesproken om zo hoog mogelijk te gaan eindigen. Zo hoog mogelijk is de fel begeerde 8e plaats die recht geeft op het spelen van play-offs. Bij winst van die play-offs wordt Europees voetbal afgedwongen. En dat is iets wat ver weg is, maar niet onhaalbaar is. Omdat je altijd moet gaan voor het hoogst haalbare onderschrijft ITWM deze ambitie dan ook van harte, met in het vooruitzicht Partizan Tirana tegen Sparta. Dit voorafgegaan aan een bezoek van het Tiranese Skanderbegplein waar je onder het genot van een halve liter Birra Korça kan genieten van het schitterende uitzicht op de Klokkentoren. En ook die kan niet op tegen onze Euromast, maar dat terzijde.

De 8e plaats is dus het doel en gisteren schreven we al dat er nog meer kapers op de kust van Albanië zijn. Alles is er dus aan gelegen om FC Groningen het zou lastig mogelijk te gaan maken en in het geniep de drie punten mee te stelen uit de Euroborg. Sparta’s spelers en staf zijn zoals in de video uit dit bericht geslepen om dit te gaan bewerkstelligen, maar zullen het moeten doen zonder de nog steeds niet herstelde Bart Vriends. Helaas heeft deze speler, die als hij fit is een ongelooflijke toegevoegde waarde is voor ons elftal, niet de potentie om een heel seizoen heel te blijven. Kan die zelf niets aan doen natuurlijk, maar wrang is het wel. Heylen gaat naar verluid ook niet spelen, op diens plaats zal Auassar, die vorige week slechts het laatste deel van de wedstrijd speelde, nu uitkomen. Voor de rest weinig verassingen ten opzichte van vorige week. De vermoedelijke opstelling van Sparta zal als volgt zijn: Okoye; Auassar; Beugelsdijk; Meijers; Abels; Smeets; Laros Duarte; Harroui; Thy; Engels; Mijnans

FC Groningen presteert onder leiding van oud Sparta speler Danny Buijs zoals ze moeten presteren. Men gaat op zeker de play-offs halen en staat op een keurige 7e plaats met 46 punten. Wel is de ploeg niet lekker in vorm, veel van de 46 punten werden in een eerder stadium gehaald. Van de laatste 5 wedstrijden won men maar eenmaal, drie keer kreeg de FC een nederlaag te verwerken en een keer speelde men gelijk.

Eerder dit seizoen wisten de Groningers op Spangen van onze club te winnen. De Sparta spelers waren gelijkwaardig aan FC Groningen en ondanks dat Sparta streed voor wat het waard was, was de individuele klasse, van met name Strand Larsen, onze club teveel. Erg jammer en nog vervelender dat deze Noord-Scandinaviër zich ook nog een ontpopte als een trieste juich-vervelia. Dat de mooiste torens ter wereld, de torens van ons Kasteel, daar het decor voor moesten zijn, maakt het nog vervelender. Naar verluidt zijn Tommy en Adil bezig om een Spangense variant van de Bloedarend uit te werken op deze trefzekere spits. We zullen morgen zien of Larsen te lijden zal hebben van deze aanpak. We mogen ook hopen dat scheidsrechter Makkelie niet te snel naar zijn borstzakje zal grijpen om een kaart voor een van de heren te trekken. Schorsingen liggen namelijk op de loer. Verder zal Okoye, bewoner van de Leen Toren, er ook alles aan doen om weer een clean-record bij te schrijven. Sparta, weten we, is inmiddels een lastig ploegje om te bestrijden. Ook voor de plaatselijke FC.

FC Groningen mist deze wedstrijd Alessio Da Cruz die geschorst is. De ploeg van Danny Buijs zal naar alle waarschijnlijkheid in deze opstelling aan de wedstrijd beginnen: Padt; Itakura; Dammers; te Wierik; Gudmundsson; Kaam; Matusiwa; El Hankouri; El Messaoudi; Suslov; Larsen

Zoals vermeld is Makkelie de scheidsrechter. Hij wordt bijgestaan door de heren Steegstra en de Vries die beiden een vlaggetje krijgen toebedeeld. De 4e official, die vooral oog moet hebben voor de uit de dug-out wegsluipende Adri Poldervaart, is het heerschap Dieperink. De aan de video schermen gekluisterde lieden in Zeist luisteren naar de namen Cantineau (VAR-baas) en Schaap (VAR-knecht)

FC Groningen – Sparta zal om 14:30 uur beginnen. Verwacht wordt dat er miljoenen Nederlanders zullen besluiten om juist deze wedstrijd via ESPN te gaan bekijken. Spektakel verzekerd! En ja, deze wedstrijd, waar Sparta voor de eerste keer sinds 1996 weer eens voor Europees voetbal gaat spelen, is nu eenmaal veel interessanter dan een nietszeggende potje voetbal, dat eveneens om 14:30 begint, en alleen wat beroering teweeg brengt in het gebied rondom de Rembrandttoren.

Abonneer
Abonneren op
217 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties