Het was de dag dat Jules Deelder exact een jaar geleden overleed. Menig Rotterdammer zal er even bij stil hebben gestaan. Wellicht hadden we er als Spartanen massaal op Het Kasteel bij stil gestaan, als we naar het stadion hadden gemogen. Maar helaas, ook de voetbalsupporter wacht tot vaccinaties hun werk gaan doen. En dus zaten velen weer aan de buis gekluisterd, te kijken naar het toekomstige ESPN. Dat valt lang niet altijd mee. Het lege stadion, met het tenenkrommende nepgeluid van supporters op de achtergrond, dat nooit echt past bij wat er op het veld gebeurd. Maar soms vergoed de wedstrijd veel. Dat was tegen Willem II al zo en tegen Groningen kon de Fox kijker opnieuw genieten van een aantrekkelijke en spannende wedstrijd. Helaas was het Sparta dat uiteindelijk aan het kortste eind trok. Zonde, wat de ploeg van Henk Fraser had meer verdiend.

Sparta start goed, Groningen scoort

In het eerste kwartier was Sparta de betere ploeg op het veld, maar verder dan wat corners en speldenprikjes die geen gevaar opleverden kwam onze club niet. In de 14e minuut was de eerste echte kans van de wedstrijd voor FC Groningen. Eén van Noorderlingen wist een gevaarlijke kopbal richting het Spartaanse doel te produceren, maar Okoye redde uitstekend. Uit de corner die daarop volgde maakte Groningen de 0-1. Okoye zag er wat lullig uit doordat hij de bal niet onder controle kon krijgen, maar het was ook gewoon een uitstekende kopbal op de voeten van de keeper. Moeilijk te verwerken. Een kopbal ui het boekje. De tweede gevaarlijke kopbal al binnen een minuut; Groningen bleek sterker in de lucht, iets wat Sparta toch niet zo heel vaak overkomt. Na de wat lullige verwerking van Okoye kwam de bal voor de voeten van Dammers die de eerste goal van de wedstrijd maakte.­­

Veerkracht

Groningen zette door, kreeg nog twee grote kansen en even dreigde het een kansloze wedstrijd voor onze club te worden, maar na een klein half uur herpakte Sparta zich uitstekend. Onze club werd gelijkwaardig aan Groningen en was soms de betere ploeg op het veld. Niet slecht tegen de nummer 5 van dit moment. En Sparta werd ook gevaarlijk. Na een prachtige aanval op links via Pinto en Thy maakte Duarte een lekkere goal. Op randje buitenspel werd het doelpunt helaas -vanwege buitenspel- afgekeurd. Maar onze club zette door. Wederom was het Pinto, die zich dit seizoen uitstekend ontwikkeld heeft, die de juiste drive toonde. Vanuit het midden gaf hij de bal op de opgekomen Abels, die in één keer de voorzet op Thy gaf. De spits schoot de bal uitstekend in. 1-1, na weer een lekkere snelle aanval.

Groningen zeer effectief

De wedstrijd bleef gelijk op gaan en was bij vlagen echt aantrekkelijk om naar te kijken. De neutrale toeschouwer zal dan ook best genoten hebben van de tweede goal van Groningen in de 53e minuut. Ook dit was een snelle aanval, die goed werd afgerond door Strand Larsen. Een speler die het irritant juichen in de camera tot kunst heeft verheven. Als Fox kijker heb je het er maar mee te doen dat zo’n gozer naar de camera komt en een huilend gebaar maakt. Triest ventje, maar wel een aardige speler, die in de 74e minuut ook nog eens de 1-3 op de borden bracht. Kijkend naar het spelbeeld was dat niet terecht, want Sparta was eigenlijk de betere ploeg op het veld, maar wist weinig te creëren. Na de 1-2 viel er nog wel een doelpunt van Smeets te noteren, die (terecht) werd afgekeurd vanwege buitenspel, maar verder kwam onze club niet echt voor de goal. Zoekend naar de 2-2, die niet vinden en dan met een messcherpe counter de 1-3 om de oren krijgen. Balen.

Padt voorkomt wereldgoal Vriends; Sparta met lege handen

Fraser had ook ingezien dat Sparta te weinig voorin tot gevaar kon komen en had aanvallend gewisseld. Onder andere Kharchouch en Engels waren in ploeg gekomen. En Sparta bleek nog niet afgeschreven. De mannen van Fraser toonden opnieuw veerkracht. Na een prima aanval schoot de eveneens ingevallen Burger snoeihard de 2-3 binnen in de 80e minuut. Onze club wist er nog een slotoffensief uit te persen. De (ook al ingevallen) Beugelsdijk schoot na een vrije trap op doel, maar Padt redde. En in blessuretijd had Vriends uit een vrije trap, zwevend in de lucht een hakbal achter zijn standbeen. Het was een hoogstandje. Bewust perfect gemikt richting de verre hoek van het doel. Als Ronaldo zoiets zou doen, en de bal zou erin vliegen, dan zou zo’n bal gaan meedingen om goal van het jaar. Maar het was Bart Vriends, dus hoor je er vrijwel niemand over. En ook niet onbelangrijk. De bal vloog er niet in. Dit laatste kwam door Sergio Padt, die met een werkelijke geweldige reflex de bal naast tikte en zo de drie punten voor Groningen binnensleepte. Onze club bleef dus met lege handen staan, terwijl Sparta minimaal een punt verdiend had.

Op naar de laatste wedstrijd van het bijzondere jaar 2020

Onze club mist hierdoor de kans om enigszins aan te sluiten bij de top 8. Dat is jammer, hoewel de top 8 aanvallen nou niet echt realistisch klinkt. Maar ok, als het wel kan, waarom dan niet doen? Het zou mooi zijn als het eens zou lukken. Voor nu zal Sparta naar onderen moeten blijven kijken. Maar wie Sparta tegen Willem II en Groningen aan het werk zag, kan zich toch maar moeilijk voorstellen dat onze club echt in degradatieproblemen gaat komen. Er was strijd, bij vlagen goed voetbal en enkele prachtige aanvallen. Dinsdag staat de laatste wedstrijd van het bijzondere jaar 2020 op het programma. Geen makkelijke wedstrijd. Uit, tegen FC Twente, dat een goed seizoen draait en in vorm is. Maar dit Sparta heeft ook daar zeker een kans op een aardig resultaat.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Vriends, Heylen (76. Beugelsdijk), Pinto (76. Meijers), Mijnans (67. Kharchouch), Harroui, Auassar, Smeets (67. Engels), Deroy Duarte (76. Burger), Thy