Ondeugend affiche Excelsior Sparta

Voor de Spartanen die deze voorbeschouwing pas op zondagochtend lezen: Wij balen net zoals jullie dat doen. Voetbal om 12:15 uur? Wie heeft dit ooit verzonnen en waarom accepteren we dat gewoon allemaal? Een beetje supporter is dan nog aan het bijkomen van de eigen recreatieve bezigheden op de vroege zondagochtend of is net wakker geworden omdat de zaterdagavond zo gezellig is geweest. En dan naar het voetballen? Het bevordert de sfeer in de stadions voor geen meter. En als je dan ook nog in een verplicht in een bus moet stappen omdat de veiligheidsdriehoek in Rotterdam heeft besloten dat Excelsior – Sparta een risicowedstrijd met een verplichte buscombi is geworden, dan heb je het wel een beetje gehad. Al voor dat de wedstrijd begonnen is. Alleen een overwinning van de club van Rotterdam kan deze zondag nog een beetje glans geven.

Ff weer allemaal normaal doen

De redactie van ITWM heeft in al haar oprechtheid nooit iets gemerkt van een gespannen stemming tussen de supporters van Excelsior en Sparta. Uiteraard zijn daar de nodige plaagstootjes heen en weer. Heel misschien worden er wat bordjes in Kralingen opgehangen waarop staat te lezen dat je op de Oostzeedijk en Honingerdijk de tippelzone binnen wandelt en zullen de Spangenaren misschien een doekje aan stadion Woudenstein willen hebben ophangen. Of kijk eens naar ons prachtig affiche dat bovenaan deze voorbeschouwing prijkt? Een leuke kwinkslag die moet kunnen, net zoals de Excelsiorfans ons gebruikers van verdovende middelen zullen noemen.

Dat allemaal maakt een derby een derby. Winst en verlies hoort daar ook bij. En met de winst ervan doorgaan; daar zijn onze buren uit het Oosten, ondanks dat wij de laatste wedstrijd naar ons toe wisten te trekken, maar al te goed in. Sportief kwetsen, ach… daar komen wij Spartanen toch wel overheen?

Maar verder vernamen wij eigenlijk niet zoveel van de animositeit die we uit andere bronnen wel mee kregen. Nee, de redactie zat graag voor zo’n derby graag in een van de kroegen, tussen de Excelsior aanhang, op het Oostplein lekker een biertje te drinken, om vervolgens op de fiets naar Woudenstein te gaan en deze een kwartiertje voor de wedstrijd naast het uitvak te parkeren. Zo zou voetbal moeten zijn.

Laten we hopen dat alle supporters van zowel Sparta als die van Excelsior deze wedstrijd weer snel als een normaal duel beschouwen waarbij er sprake is van een gezonde dosis rivaliteit zonder al dat gekke gedoe wat alleen maar leidt tot nog meer maatregelen waar beide kampen niet op zitten te wachten. Gewoon weer met de metro, tram, auto of fiets weer naar Woudenstein en Het Kasteel kunnen gaan, laten we hopen dat dit eenmalig was.
Misschien is er een mooie rol weggelegd voor de besturen van de supportersverenigingen van beide clubs om eens bij elkaar te gaan zitten en te werken aan een voorstel zodat alles weer genormaliseerd kan worden. Want als we het aan de veiligheidsmensen over laten dan kan je nooit meer vrij naar deze derby reizen. Deze overijverige figuren denken alleen maar in een escalatiemodel waarbij er steeds meer generieke maatregelen getroffen worden die een ieder treffen in plaats van dan die paar hooligans aan te pakken, die nog steeds denken dat het 1990 is.

Excelsior

Dan maar even over naar hetgeen we allemaal voor warm lopen. De wedstrijd, de derby, voor de club uit Kralingen de wedstrijd van het jaar. In Oost begon men dit jaar voortvarend aan de competitie, waarvan ze in mei 2022 nooit verwacht hadden er aan deel te nemen. Naast Sparta, AZ en Feyenoord weet ADO inmiddels ook dat de Kralingse club je feestje goed kan verstieren.
Voor Excelsior loopt het na de WK-stop allemaal niet meer zo lekker. De thuiswedstrijd tegen FC Groningen werd begin januari nog wel gewonnen en een schamel puntje thuis tegen RKC waren de enige punten in 2023. Alle andere duels, waaronder de bekerwedstrijd tegen AZ gingen verloren.
Dit heeft in Kralingen tot de nodige onrust gezorgd, waarvoor de winterstop een ieder er vanuit ging dat dit Excelsior zich wel zou handhaven en een van de drie Rotterdamse clubs zou zijn die in seizoen 2023-24 aan de start van de eredivisie zou verschijnen

Mokerslag in Groningen

Vorige week kreeg de formatie van Marinus Dijkhuizen een flinke mokerslag in en tegen Groningen te verwerken. In deze degradatiekraker won de ‘nummer voorlaatst’ maar liefst met 3-0 van Excelsior. Deze mokerslag deed behoorlijk pijn omdat de zwart-roden op alle vlakken werden afgetroefd. Zowel fysiek, mentaal, tactisch als technisch had men in de Euroborg helemaal niets in te brengen. De ooit voor Sparta spelende spits Reda Kharchouch lijkt uit de gratie te zijn gevallen en de nieuwe winteraankopen Kik Pirie en Vicente Besuijen die gehaald werden om juist weg te blijven uit de degradatiezorgen zijn allebei geblesseerd. En dat soort zaken helpen de Kralingers zeker niet. Wat wel helpt dat zondagmiddag aanvoerder Redouan El Yaakoubi na een schorsing mee mag doen. De ervaren Yassin Ayoub lijkt ook op de weg terug, al lijkt het duel tegen Sparta voor hem te vroeg te komen.
Degradatiezorgen, geen kwaliteit, hopeloos uit vorm? Allemaal geen enkele reden voor Sparta om achter over te leunen. Al speelt Excelsior met de O12, dan blijft het nog steeds op passen. Aan de Honingerdijk is er maar een ding per seizoen belangrijk en dat is winnen van Sparta.

Sparta

Onze club zal aanvoerder Adil Auassar moeten missen nadat hij vorige week de hinderlijke Klaiber van FC Utrecht onschadelijk probeerde te maken. Zijn plaats zal ingenomen worden door Mike Eerdhuijzen. Verder zullen we vooral vertrouwde namen zien in de opstelling van Maurice Steijn:

Olij, Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto, Kitalano, de Guzman, van Crooij, Verschueren, Saito, Lauritsen

Oppassen geblazen, focus er bovenop!

RED ALERT: We kunnen het dus niet laten om dit nog eens extra te benadrukken: we spelen uit op Woudenstein en de laatste keer dat Sparta daar een wedstrijd in 3 punten wist om te zetten was op 27 augustus 2004.

Al met al wordt het dus geen makkie ondanks dat we aan de stand van de ranglijst en de status van onze club dat hele Excelsior natuurlijk zouden moeten wegvagen met een nulletje of vier. Maar eerlijkheidshalve: met een gestolen overwinning zijn we net zo blij! Want die zesde plaats moet wel gehandhaafd blijven. De nummer 7- en 8-positie op de ranglijst gaan ook recht geven op de play-offs voor Europees voetbal, maar de uitgangspositie is beter als je zesde wordt. Je speelt in de halve finale liever wedstrijden tegen de de nummer 8 dan tegen de nummer 5. Liever RKC of Heerenveen dan FC Utrecht of FC Twente… in de halve finale.
Daarnaast zijn de laatste twee duels verloren gegaan. En om er weer bovenop te komen is er geen beter medicijn dan een mierzoete overwinning in deze derby. Zeker nu directe concurrent FC Utrecht afgelopen vrijdag opnieuw een sportieve crisis aan zich voorbij zag gaan. Zij verloren, na eerder tegen Spakenburg te zijn uitgeschakeld in het bekertoernooi, nu voor de competitie thuis van Fortuna Sittard. Dat betekent dat Sparta bij winst de zesde positie weer steviger in handen heeft.

Uitvak barst uit zijn voegen

Sparta zal zich door behoorlijk wat supporters gesteund zullen voelen. Het uitvak zal uit zijn voegen barsten en is volledig verkocht aan aan de supporters die voldoende loyaliteitspunten hebben opgebouwd. Daarnaast zullen op de Rob Albers- en hoofdtribune ook weer volop Spartanen aanwezig zijn. Voor degenen die nog wel willen maar geen ticket hebben verwijzen we naar het Off Topic Topic, plaats daar je oproep voor een kaartje of ga naar marktplaats.nl om te kijken of iemand daar nog een kaart over heeft.

Leiding

Zoals we afgelopen week al schreven zal Bas Nijhuis de derby leiden. Hij zal worden bijgestaan door de heren Van de Ven en Westhof. De vierde official is het heerschap Eijgelsheim. De VAR in de Zeisterbossen luistert naar de naam Stan Teuben, hij wordt geassisteerd door AVAR De Vries. 

Abonneer
Abonneren op
245 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties