Dankzij de last minute-zege op Zwolle bereikte Sparta vorige week de magische grens van 34 punten. Met nog zes wedstrijden te spelen staat Sparta op plek 11 en is de voorsprong op de onderste vier ploegen respectievelijk 12, 12, 16 en 19 punten. Laatste worden we sowieso niet en de kans op degradatie is gering tot nihil. Ergens voelt het nog steeds als de goden verzoeken, maar statistisch gezien kan zelfs het van nature aartspessimistische ITWM er niet meer omheen: we blijven in de eredivisie. Hulde aan Hoofdman Henk en zijn strijders.

Montenegro uit

Wat te doen in de rest van het seizoen? Uitrollen en de nachtkaars laten doven? Neen Spartanen, we kijken omhoog! Eerder in het seizoen waagden enkele naïeve Spartanen het te opperen dat de achtste plek, die kans kan bieden op deelname aan de play-offs om Europees voetbal, haalbaar was. De voetbalgoden straften zulke stoutmoedige gedachten prompt af en Sparta belandde in een flinke dip. Daar zijn we inmiddels uit en we wagen een nieuwe poging Europa te bestormen. Sparta is slechts drie punten verwijderd van de magische achtste plek en er liggen nog voldoende kansen om punten te pakken en de sinds 1985 naar Europees voetbal smachtende Spartafans weer eens te laten dromen van uitwedstrijden op Cyprus, in Letland en in Montenegro.

Niet versagen en punten pakken is het devies. Te beginnen in Alkmaar tegen AZ. AZ – Sparta start zaterdag om 20:00 uur en wordt gespeeld in het AFAS Stadion dat sinds kort weer overdekte tribunes heeft. Niet dat dat zaterdag veel toevoegt, want, in tegenstelling tot in ronde 30, zijn in speelronde 29 geen toeschouwers welkom in de Nederlandse voetbalstadions. Wie zaterdag wel welkom zijn in Alkmaar zijn Björn Kuipers, Sander van Roekel, Erwin Zeinstra en heerschap Nick Smit. Zij zijn respectievelijk scheidsrechter, grensrechter, nog een grensrechter en man 4. Achter de beeldbuis in Zeist zit Danny Makkelie met aan zijn zij de altijd vrolijke Kevin Bodde als AVAR. De wedstrijd is te volgen op ESPN 2 en via Radio Rijnmond.

Kaas

AZ komt uit Alkmaar en wie Alkmaar zegt, zegt ‘kaas’. Kaas is een fijn product. Smaakvol en in vele soorten verkrijgbaar. Wellicht bekijkt u de prestaties van uw Spartaanse helden wel onder het genot van een kaasplankje. Wel zo gepast bij een wedstrijd tegen een tegenstander uit een stad die bekend staat om kaas. AZ heeft een heel behoorlijk elftal en zet al jaren goede prestaties neer. AZ zou daarom zo maar eens in heel Europa de beste club uit een om kaas bekendstaande stad of regio kunnen zijn.

Ga maar na.

De hoogst spelende club uit Gouda is Jodan Boys en die spelen in de hoofdklasse. A.S. Giana Erminio uit het Italiaanse Gorgonzola speelt in de Serie C. Albacete Balompié, uit de Spaanse regio La Mancha – bekend van de schapenkaas manchego –  staat 22e in de Segunda Division. SC Briard uit de Franse regio Brie speelt op het tweede departementale niveau in Frankrijk, terwijl US Tournemire-Roquefort uit Roquefort-sur-Soulzon, bakermat van de gelijknamige blauwaderkaas, nog lager speelt en het dorpje Camembert (216 inwoners) niet eens een voetbalvereniging heeft. Cheddar FC komt uit het Engelse dorp Cheddar. ‘The Cheesemen’ spelen in Division One van de Western Football League. Aanzienlijk hoger dan Stilton United FC dat uitkomt in de Chromasport Peterborough & District Football League Division Two.

Cheddar FC - Brasil (@CheddarBrasil) | Twitter

‘Feta wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in door de wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, en wordt gemaakt van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met maximaal 30% geitenmelk, die wordt geproduceerd door dieren, die op traditionele manier gevoerd worden in bovengenoemd gebied en waarvan het voedsel gebaseerd is op de natuurlijke flora.’, aldus het gezaghebbende Wikipedia. West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos beslaan op een handvol eilanden na heel Griekenland en dat doet geen recht aan het regionale karakter van de European Cheese League. Griekenland is daarom uitgesloten van deelname.

Wellicht komt er nog enige tegenstand van het onder in de Serie A vertoevende Parma Calcio 1913 (van de parmezaanse kaas), maar AZ maakt goede kans de Europa Cup voor kaasgerelateerde steden en streken te pakken. Als AZ en de KNVB hun kaarten goed spelen, organiseert de UEFA nog komend seizoen een Europese Kaascup en wordt de Trofeo Formaggio na de Champions League het belangrijkste Europese toernooi. Uiteraard met AZ als de Nederlandse vertegenwoordiger. Als dan vervolgens Twente en/of Groningen worden afgevaardigd naar een Europees toernooi voor worstproducerende gebieden stijgt de kans aanzienlijk dat Sparta deel kan nemen aan de playoffs voor Europees voetbal! En dan: op naar IJsland! (Bekend van de Höfðingi, een zachte, romige kaas met een witte korst en een milde smaak.)

Höfðingi - Szukaj w Google | Packaging design, Coffee cans, Cheese

AZ

AZ draait, zoals wel vaker, een goed seizoen. De club uit kaasstad Alkmaar staat derde met evenveel punten als nummer twee PSV en plek nummer twee geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League. AZ heeft daarom nog veel om voor te spelen. Na de pot tegen Sparta mag AZ aantreden tegen Ajax. De AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad (wij luisteren bij ITWM werkelijk alles) deed de wedstrijd tegen Sparta in een bijzin af als een formaliteit voordat dé wedstrijd tegen Ajax kan worden gespeeld. In Noord-Holland maken ze zich weinig zorgen om de komst van Sparta. Hoogmoed of realiteit? Aan de Henk Fraser Brigade de taak te laten zien dat Spartanen nooit en te nimmer mogen worden onderschat.

Nadat oud-Spartaan Arne Slot halverwege het jaar het onzalige besluit nam trainer op zuid te willen worden, werd hij vervangen door een andere trainer met een verleden in het goede deel van Rotterdam. Pascal Jansen was vijf seizoenen in Spartaanse dienst, eerst als hoofd van de jeugdopleiding en daarna als assistent van hoofdtrainer Michel Vonk. In Alkmaar zijn ze te spreken over Jansen. Vorige week tekende hij een contract om tot 2023 hoofdtrainer van AZ te blijven.

AZ speelt tegen Sparta zonder Oranje-international Teun Koopmeiners. Hij is geschorst, omdat hij de breekbaarheid van de enkel heeft getest van Willem II-speler Pavlidis (die naar het schijnt graag feta eet). Daar staat tegenover dat Calvin Stengs weer beschikbaar is na een blessure. Hij doet zijn best maar.

AZ: Bizot; Wijndal, Martins Indi, Letschert, Svensson; Gudmundsson, Midtsjo (met een streepje door de o, maar die kan ik even niet vinden; pak maar een pen of zo voor dat streepje); Karlsson, De Wit, Stengs; Boadu

Sparta

Sparta gaat voor Europees. Punten pakken tegen AZ is een kluif, maar niets is onmogelijk. Sparta speelt tegen AZ zonder Bart Vriends, want die is afwezig en absent en bovendien is hij er niet bij. Ook zonder Bart geldt: strijden als een malle en wie weet nemen we dan een punt of wat mee uit Alkmaar. Kaassie!

Sparta:

Okoye; Abels, Beugelsdijk, Auassar, Pinto; Harroui, Laros Duarte; Mijnans, Smeets, Deroy Duarte; Thy

Abonneer
Abonneren op
245 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties