Sparta bevond zich gisterenavond in een cruciaal duel tegen Heracles, slechts een week na de teleurstellende 2-1 thuisnederlaag tegen FC Utrecht. De Spangenaren stonden voor de uitdaging om de drie punten te pakken en zo hun positie in de subtop van de eredivisie te handhaven.

Sparta en Heracles in evenwicht in beginfase

Heracles , dat na een overtuigende 5-0 overwinning op Almere City vol vertrouwen was, was er klaar voor.: De thuisploeg creëerde in de beginfase enkele kansen, waarbij Mohamed Sankoh dichtbij een vroege goal was. Zijn schot ging echter net naast, mede dankzij een Sparta-been. Maar ook onze club liet zich niet onbetuigd, een vrije trap van de Guzman, werd knap weggewerkt door doelman Brouwer. Verder mag de 1-op-1 situatie waarbij Neghli voor het doel van Heracles de bal net niet onder controle niet onvermeld blijven. Hier had onze club zeker op 0-1 moeten komen.

Olij fenomenaal, Heracles de fout in

Sparta-doelman Nick Olij was in de eerste helft cruciaal, met knappe reddingen die zijn team op de been hielden. Bryan Limbombe van Heracles kreeg een goede kans, maar Olij bracht uitstekend redding.
In de tweede helft werd de waarde van Olij nog duidelijker. Een voorzet van Anas Ouahim bereikte Limbombe bij de tweede paal, maar de reflex van Olij was fenomenaal en voorkwam een zeker doelpunt. Deze reddingen kregen extra betekenis toen Sparta aan de andere kant toesloeg.

Na balverlies van Sven Sonnenberg zette Djevencio van der Kust voor, en Joshua Kitolano plaatste de bal precies in de hoek. Het was een klinische afwerking van Kitolano die Sparta op een 1-0 voorsprong zette.

Controle maar toch billenknijpen

Ondanks enkele wissels slaagde Heracles er niet in om de klap te boven te komen. De thuisploeg liet teleurstellend spel zien, terwijl Sparta de wedstrijd controleerde na het doelpunt van Kitolano. Keeper Michael Brouwer voorkwam verdere schade voor Heracles met een redding op een inzet van Django Warmerdam in blessuretijd. Een godswonder dat die bal er niet in ging met Neghli en de Guzman aan zijn zijde. Het had de definitieve slag moeten zijn die Sparta de overwinning zou moeten brengen. Nu was het nog 3 minuten billenknijpen voor de de Sparta aanhang, die opnieuw in grote getale naar Almelo waren gereisd, en de supporters die thuisbleven en vanaf de bank of in het cafe de laatste minuten weg zagen tikken.

Zesde plaats gehandhaafd, kweken van zelfvertrouwen

De overwinning was van groot belang voor Sparta, dat na de teleurstelling tegen FC Utrecht weer op de rails moest komen. Met de drie punten behielden de Rotterdammers hun positie als nummer zes in de eredivisie, met 21 punten uit veertien duels.

Waar de kansen vorige week tegen FC Utrecht niet werden benut, was Sparta deze keer effectief bij een van de weinige mogelijkheden. Het team toonde veerkracht en bracht zichzelf weer op de juiste koers. Wel zo lekker voor de komende wedstrijden voor de winterstop tegen Ajax en FC Twente. De overwinning op Heracles geeft het team het nodige zelfvertrouwen en momentum om ook in deze moeilijke wedstrijden een resultaat te bereiken.

Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; De Guzmán, Metinho (90+1′ Meissen), Kitolano; Neghli, Lauritsen, Brym (76′ Warmerdam)