Sven Mijnans

Sparta heeft zaterdagavond op het Kasteel, met dank aan Sven Mijnans, een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen Vitesse. Sparta startte dramatisch en stond bij rust met 0-2 achter. Na de pauze ging het iets beter en met wat geluk scoorde Sparta in de blessuretijd de gelijkmaker.

Okoye
Okoye keerde terug na zijn blessure en stond uiteraard in de basis, ten faveure van Tim Coremans. Fraser stelde op Rijnmond dat zowel Van Leer als Coremans het “fantastisch” gedaan zouden hebben als vervanger van Okoye. Dat moet hij zeggen natuurlijk. Maar het slaat nergens op. Van Leer zou natuurlijk sowieso niet op voetbal moeten zitten. En Coremans? Tja, een redelijke keeper. Maar duiken is niet verboden hoor Tim!

Mijnans
Ook Mijnans startte in de basis. Daardoor moest Osman weer op de bank plaatsnemen. Mijnans was (volgens Fraser) de enige Spartaan die in de eerste helft niet door het ijs zakte. Mooi woorden van onze trainer, maar ook wel een beetje psychologie van de koude grond. Mijnans leed (bij een 0-1 stand) dom balverlies op het middenveld waar bijna de 0-2 uit viel. Dat soort acties halen doorgaans het bloed onder de nagels van Fraser vandaan. Dat gezegd hebbende; Mijnans toonde in ieder geval nog inzet en drang naar voren.

Dan kan van de rest van het elftal niet gezegd worden. Plichtmatig en lamlendig. We hebben in de eerst helft geen enkele fatsoenlijke aanval gezien. Nu ligt dat natuurlijk voor een deel aan de getoonde inzet. Maar het ligt ook aan de speelwijze die Fraser verkiest. In dit systeem is er een zeer belangrijke rol weggelegd voor de vleugels. Ten eerste moeten deze mensen initiatief tonen. Maar er moet ook ruimte gemaakt worden. Als je dan met Emegha en Thy voorin speelt (beide zwaar onder de maat), zowel Masouras als Pinto nauwelijks initiatief nemen Auassar, (abomina)Abels en Smeets het spel vertragen tot bejaardenniveau houdt het allemaal snel op. Dan creëer je dus niks.

Vitesse dan? Dat speelde verder ook niet denderend. Maar de club uit Arnhem heeft veel kwaliteit. En als Sparta dan (naast het verschrikkelijk spel in balbezit) ook verdedigend nog gaat blunderen staat het gewoon 0-2 bij rust. Bij de 0-1 ging Okoye absoluut niet vrijuit, bij de tweede stond de complete verdediging te slapen.

Donderspeech
Blijkbaar heeft Fraser in de rust een donderspeech gegeven. En hij voerde een paar wissels door. Van Crooij, Osman en Engels kwamen voor Thy, Smeets en Emegha. Van Crooij toonde wel inzet maar kan inmiddels als miskoop worden aangemerkt. Osman deed het iets beter maar kan het blijkbaar alleen brengen als invaller. En Engels? Dat is natuurlijk een gemankeerde voetballer maar liet wel zien waar het in het betaald voetbal voornamelijk om draait; Passie en strijd. Dus of dit nou gouden wissels zijn? Eigenlijk niet. Want als dezelfde spelers in de basis starten en gewisseld worden lijken het juist Smeets en Emegha te zijn die iets extra’s brengen. Het gaat dus eerder om kwaliteit. En die is er gewoonweg te weinig.

Een gebrek aan kwaliteit valt overigens prima te verbloemen. Dat toonde Sparta ook aan in de tweede helft. Het elftal, dat al weken geen reet presteert, was ineens in staat om zich te meten aan de nummer vier van de Eredivisie. Met een forse dosis opportunisme ging Sparta aan de slag. Dat leidde tot kansen voor Pinto (vlak na rust) en Mijnans (zo’n 20 minuten later), beiden op aangeven van Engels. Een paar minuten later was het wel raak voor Mijnans. Pinto zette goed door aan de linkerkant en vond Mijnans, die droog de 1-2 binnen volleerde. Een verdiende aansluitingstreffer. Niet eens zozeer omdat Sparta nou zo goed speelde, maar vooral omdat luizenploeg Vitesse helemaal niets meer (wilde) laten zien.

Counters Vitesse
Nu de overwinning echter in gevaar kwam gaven de Arnhemmers weer iets meer gas. Terwijl Sparta op zoek ging naar de gelijkmaker kwam Vitesse er af en toe gevaarlijk uit. Een kwartier voor tijd trok Beugelsdijk aan de handrem en mocht Sparta dankbaar zijn dat Nijhuis op het veld stond en Kooij aan het appen was met Romy. Een zeker lijkende penalty werd niet gegeven. Een paar minuten later mocht Openda (nadat Abels als een wijf stond te verdedigen) vrij door op Okoye. Dit keer geen noodrem, maar gewoon een superingreep van onze Super Eagle.
Derhalve stond het nog altijd 1-2. Een punt behoorde nog steeds tot de mogelijkheden. Dat punt kwam er ook, diep in de blessuretijd. Pinto zette (na een afgeslagen vrije trap) wederom goed door, combineerde met Engels en legde de bal weer op de pantoffel van Mijnans. Met wat geluk (Mijnans schoot de bal tegen een Arnhemmer-voet) vloog de 2-2 tegen de touwen.

Afdronk
Sparta hield er een punt aan over. Verdiend? Op basis van de inzet in de tweede helft zeker. Maar zo’n late gelijkmaker verbloemt ook heel veel. Het was heel erg matig wat we lieten zien. De eerste helft was verschrikkelijk. De tweede helft ietsje beter. Dat zal echt beter moeten in de sleutelwedstrijd tegen RKC. Lichtpuntjes? We lopen een punt uit op Zwolle en houden we aansluiting bij Fortuna en RKC (ervan uitgaande dat PSV zijn sportieve plicht doet).