geld en voetbal

De sportieve prestaties van Sparta hebben ervoor gezorgd dat Manfred Laros komend seizoen 0,3 miljoen euro extra TV-geld ontvangt. Maurice Dister gaat er dieper op in.

Op 18 maart publiceerde ik op ITWM mijn column ‘Waar speelt Sparta nog voor?’ waarin ik aangaf dat Sparta in de laatste acht wedstrijden naast de sportieve eer en de Sparta-fans ook moest spelen voor extra TV-geld. Dat is gelukt!

TV-geld

De TV-gelden worden in Nederland voor 95% verdeeld op basis van de prestaties van de afgelopen 10 seizoenen in de Eredivisie: hoe beter je prestaties, hoe meer TV-geld je ontvangt waarbij prestaties in de meest recente seizoenen het zwaarst meetellen. Slechts 5% van de TV-gelden wordt gelijkelijk verdeeld over de 18 clubs. Omdat Sparta in slechts 4 van de 10 afgelopen seizoenen in de Eredivisie heeft gespeeld bungelen we onderaan het ranglijstje van de TV-gelden. Dit seizoen staan we op de TV-ranglijst op de 15e plek met 124 TV-punten: boven FC Emmen, Fortuna en RKC.

Nu de competitie is afgelopen heb ik de stand van de TV-gelden opgemaakt voor komend seizoen.

Figuur 1: Verdeling TV-gelden komend seizoen 2021/2022

Door de goede prestaties stijgt Sparta van plek 15 naar plek 13. Sparta weet van alle ploegen de meeste extra punten te verzamelen (+96). Fortuna stijgt de meeste plekken (van 17 naar plek 14). Heerenveen en Twente zakken een plek. De clubs bovenaan blijven stabiel.

De promovendi Cambuur en Go Ahead Eagles komen op plek 17 en 18 binnen. Bij promotie van NAC Breda (85 punten) of N.E.C. (88 punten) komt 1 van die ploegen op plek 15. Bij promotie van Roda JC (76 punten) stijgt RKC naar plek 15 en komt Roda op plek 16.

De sportieve prestaties dit seizoen betalen zich dus uit. Komend seizoen ontvangt Sparta ruim 2,6 miljoen euro. Een stijging van 0,3 miljoen euro! Hierbij ben ik uitgegaan van een schatting van 84 miljoen euro aan TV-geld. Het precieze bedrag wat de clubs verdelen is namelijk niet bekend.

Vergelijking met andere clubs

De sportieve prestaties in de afgelopen twee seizoenen (8e en 11e plek) zorgen ervoor dat Sparta stijgt op de TV-ranglijst. In onderstaande figuur heb ik de ontwikkeling van de TV-punten van 12 Eredivisie-ploegen in de laatste vijf seizoenen (inclusief resultaat 2020/2021) weergegeven.

Figuur 2: Ontwikkeling TV-gelden over de laatste vijf seizoenen

Een aantal zaken valt mij op: FC Groningen is heel stabiel. Heracles presteert al jaren goed en passeert Heerenveen. Willem II heeft een grote stap gemaakt door de 5e plek vorig seizoen. ADO kachelt achteruit en FC Twente maakt een diepe val.

Sparta nadert FC Twente

FC Twente stond een paar jaar geleden nog heel hoog op de TV-ranglijst door de het kampioenschap in 2009/2010 en 2 tweede plekken (2008/2009 en 2010/2011). Na 2013/2014 (derde plek) is Twente in verval geraakt. Omdat de TV-gelden worden verdeeld aan de hand van de sportieve prestaties van 10 seizoenen, vervallen bij Twente nu de “goede (fraude)” jaren en is Twente in een soort vrije val gekomen.


Figuur 3: Sparta nadert FC Twente

Bij Sparta is het precies andersom: de jaren in de Eerste Divisie waar Sparta geen TV-punten heeft gescoord tellen steeds minder mee. In de afgelopen Eredivisie-seizoenen is Sparta steeds boven FC Twente geëindigd waardoor Sparta qua TV-punten inloopt. Sparta staat nu op de 13e plek met 220 punten. FC Twente staat op de 12e plek met 367 punten. Een verschil van 147 TV-punten. Door het vervallen van de oude prestaties van FC Twente zal het verschil met Sparta in de komende seizoenen rap kleiner worden. Als Sparta de komende seizoenen steeds twee of drie plekken hoger weet te eindigen dan Enschede, dan gaat Sparta binnen twee of drie seizoenen FC Twente voorbij.

Abonneer
Abonneren op
77 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties