geld en voetbal

Volgens veel voetbalkenners op ITWM is Sparta met 30 punten uit 26 wedstrijden “veilig”. De afstand tot nummer 16, die nacompetitie moet gaan spelen, bedraagt 9 punten. Volgens de statistici van FiveThirtyEight is de kans dat Sparta nu nog degradeert kleiner dan 1%. Waar speelt Sparta dan de resterende 8 wedstrijden nog voor? Maurice Dister denkt het te weten.

Speelt Sparta voor Gertjan Verbeek?

Gertjan Verbeek, de analist van ESPN, kwam na de wedstrijd Sparta-FC Emmen in een verbale aanvaring met Auassar. Verbeek: “…. ik vond hoe Sparta heeft gespeeld ook vervelend. Ik vond het niet leuk om naar te kijken. Als je ziet wat jullie aan de bal presteren… In de tweede helft werd het nog een beetje leuk, maar de eerste helft hebben jullie helemaal niks gedaan.” Auassar kan dat niet waarderen en zegt: “Nee, maar ik ben hier ook niet om jou te vermaken, eigenlijk. Ik ben hier gewoon voor de drie punten.” Verbeek reageert dan nog met: “Je doet het niet voor mij hè, je doet het voor de mensen thuis.” 

Speelt Sparta voor de mensen thuis?

Ieder geval niet voor de mensen op het Kasteel. De tribunes van het Kasteel zijn alweer een jaar leeg, behalve voor die ene wedstrijd Sparta – Ajax van 13 september toen een aantal gelukkige seizoenkaarthouders weer eens mochten plaatsnemen.

Sparta speelt nu voor de mensen thuis die de wedstrijden volgen via TV of radio. Ik ga hier geen verhaal ophouden dat thuis kijken veel minder leuk is dan op het Kasteel, iedereen begrijpt dat. Ik was ieder geval thuis heel blij met de twee overwinningen deze week. Maar er is volgens mij nog een andere reden waarvoor Sparta de komende wedstrijden moet spelen.

TV-geld

Door corona hebben de voetbalclubs veel minder inkomsten uit stadionbezoek. Gelukkig hebben veel supporters hun seizoenkaart in de zomer verlengd en geopteerd dat Sparta hen niks terug hoeft te betalen als de wedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld. Het is natuurlijk de vraag of ze dat allemaal nog een keer gaan doen. Ik hoop van wel en ga het in ieder geval zelf opnieuw doen. Daarnaast hoop ik dat door vaccins en sneltesten we over enkele maanden weer naar het Kasteel kunnen.

De inkomsten uit losse verkoop, seizoenkaarten (er zijn er ruim 5.000 in plaats van 8.000 seizoenkaarten verkocht), catering en fanshop zullen gekelderd zijn. Andere inkomstenbronnen zijn dus extra belangrijk geworden. Vorig seizoen haalde Sparta 2,0 miljoen euro binnen met TV-geld. Dit seizoen is dat een ietsje meer maar het bedrag voor het seizoen 2021/2022 is nog niet zeker.

De TV-gelden worden in Nederland voor 95% verdeeld op basis van de prestaties van de afgelopen 10 seizoenen in de Eredivisie: hoe beter je prestaties, hoe meer TV-geld je ontvangt waarbij prestaties in de meest recente seizoenen het zwaarst meetellen. Slechts 5% van de TV-gelden wordt gelijkelijk verdeeld over de 18 clubs. Dat is heel weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de Premier League (70% wordt gelijk verdeeld de resterende 30% op basis van sportieve prestaties en tv-uitzendingen).

Er zit nog meer oneerlijks in de verdeling van het TV-geld: de bovenste vijf clubs krijgen 51%, de andere 13 clubs 49%. Omdat Sparta in slechts 4 van de 10 afgelopen seizoenen in de Eredivisie heeft gespeeld bungelen we onderaan het ranglijstje van de TV-gelden. Dit jaar staan we op de TV-ranglijst op de 15e plek met 124 TV-punten. Dus boven FC Emmen, Fortuna en RKC. VVV-Venlo staat boven ons met 169 TV-punten.

Nu het einde van het seizoen nadert ben ik wat gaan freewheelen wat er kan gaan gebeuren met het TV-geld volgend seizoen. Als je de stand na 26 wedstrijden (stand 14 maart 2021) neemt als eindstand dan wordt de verdeling van het TV-geld als volgt:

Bij dit scenario stijgt Sparta een plek op de ranglijst en ontvangt dan volgend seizoen meer TV-geld. Dat komt door de degradatie van ADO. Degradatie van ADO is financieel gunstig voor Sparta. Zij staan op dit moment 10e op de TV-ranglijst met 430 punten. Dat Emmen degradeert levert Sparta geen extra centje op – die staan toch al onder ons. De ploegen die kans maken om rechtstreeks te promoveren gaan Sparta op de TV-ranglijst ieder geval niet voorbij. Zij stromen in met een beperkt aantal punten op de TV-ranglijst: Cambuur (54 punten), Almere City (0), De Graafschap (28), NAC (85).

Verder is opvallend dat Fortuna oprukt op de TV-ranglijst en Sparta nadert vanwege de goede sportieve prestaties dit seizoen. Vanuit financieel oogpunt is het voor Sparta verder aantrekkelijk indien RKC behouden blijft voor de Eredivisie en dat Willem II degradeert via de nacompetitie. Dan stijgen we nog een plek.

Waar speelt Sparta dan nog voor? Als je naar tabel 2 kijkt, dan zie je dat op basis van de competitiestand op 14 maart, Sparta met 180 TV-punten nog maar 5 TV-punten achterstaat op VVV-Venlo. Die 5 TV-punten kan Sparta de komende acht competitiewedstrijden nog inlopen op VVV-Venlo. Als Sparta vier plekken hoger deze competitie weet te eindigen dan VVV-Venlo gaan we VVV-Venlo voorbij op de TV-geldranglijst. VVV-Venlo staat nu 15e en Sparta 12e. Dus beste Spartanen, daar spelen we nog voor! Voor de mensen thuis en voor tonnen extra TV-geld wat onze club in deze coronacrisis heel goed kan gebruiken.

Abonneer
Abonneren op
43 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties