Onze club verloor met 1-0 in Eindhoven, waar een puntje er zeker in had gezeten. De mannen van Fraser kwamen goed voor de dag tegen PSV, maar stapten helaas met lege handen in de bus terug naar Rotterdam.

Sparta eert Doesburg op mooie wijze

De wedstrijd tegen PSV begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van voetbalgrootheid Maradona. Maar in Eindhoven werd ook opnieuw stil gestaan bij het overlijden van Pim Doesburg. Mooi. Sparta had vorige week uiteraard ook veel aandacht geschonken aan zijn dood, maar de ex-keeper speelde in totaal 687 wedstrijden in de Eredivisie (een record) en deed dat tussen 1962 en 1987 voor juist Sparta en PSV. Zowel Sparta als PSV speelden daarom met rouwbanden voor Doesburg. Adil Auassar speelde zelfs met een speciale aanvoerdersband met de beeltenis van Pim Doesburg erop. We mogen onze club hiervoor wel een compliment geven. De tijden dat Sparta de overleden helden niet goed eerde zijn sinds een aantal jaar gelukkig voorbij. Pim Doesburg is na zijn overlijden door Sparta op verschillende manier zeer waardig herdacht.

Thy verzuimt de bal in het verlaten PSV-doel te schieten

Onze club begon met de dezelfde basisspelers als tegen RKC en ADO. Ten opzichte van de laatste twee wedstrijden voerde PSV 8 wijzigingen door. Maar ach, er stond nog steeds een miljoenen elftal. Met vervangers als onder andere Mario Götze, Adrian Fein en Lars Unnerstall heb je als PSV zijnde niets te klagen.

Geen excuses dus voor PSV, maar van het grote verschil in financiële mogelijkheden was in de eerste helft niets te zien. DSparta speelde gegroepeerd in een formatie waarbij Deroy Duarte ditmaal echt als linkshalf fungeerde en Smeets dicht achter Thy speelde. Achterin gaf Sparta de hele eerste helft niets weg. Weliswaar had PSV meer balbezit, maar met snelle combinaties kwam Sparta er soms aardig uit en onze club oogde dreigender dan de Eindhovenaren. Met name Mijnans op rechts deed het de eerste helft goed, al ontbrak soms net de scherpte en het geluk. Zo kom Viergever nog maar ter nauwernood een heer pasje van Mijnans op Thy wegkoppen, anders had Thy zo alleen op Unnerstall afgelopen.

Maar in de 9e minuut ging het wel goed, alleen toen ontbrak de scherpte bij Thy in de afronding. De spits kreeg een geweldige dieptepass van Duarte. Unnerstall was te ver uit zijn doel gekomen en werd knap door Thy omspeeld. Maar de Spartaanse spits had niet de rust om de bal onder controle te brengen en in het lege doel te schieten. In plaatst daarvan schoot hij veel te gehaast. Uit balans tikte hij met zijn linkervoet de bal nog iets weg voordat hij met rechts schoot en de bal vloog jammerlijk naast het lege doel. Doodzonde. Een 100 % kans. Sparta had op voorsprong moeten komen, maar uiteindelijk werd de rust bereikt met de brilstand op de borden.

Ongelukkig debuut van Kharcouch

Na rust kantelde het beeld van de wedstrijd langzaam. PSV probeerde de jacht naar de openingstreffer te openen, zette iets meer druk op de Spartaanse verdediging, die het toch niet al te moeilijk kreeg. Sterker, in het eerste kwartier van de tweede helft was de beste kans voor Sparta. Vriends had een corner voor het inkoppen, maar dat had Harroui niet door en hij kopte de bal voor Vriends zijn hoofd weg. De kopbal van Harroui vloog over.

Pas in de 60e minuut werd PSV voor de eerste keer gevaarlijk. Fein schoot de bal richting de rechterbovenhoek, maar Okoye keepte deze wedstrijd uitstekend en tikte bal over het doel.

Hierna bracht Roger Schmidt Noni Madueke, Donyell Malen en Cody Gakpo binnen de lijnen (voor Ledezma, Zahavi en Götze). Lekker als je zulke wissels tot je beschikking hebt. Henk Fraser bracht Mario Engels (voor Smeets) en Reda Kharchouch (voor Thy). Het was het debuut in de eredivisie voor Kharchouch en dat zou een vrij dramatisch debuut worden.

Uit een corner kreeg PSV de tweede kans van de de wedstrijd. Okoye redden prima, maar de rebound werd vervolgens binnen de zestienmeter opgepikt door ex-Spartaan Nick Viergever, die de bal iets te ver voor zich uit speelde. Weinig aan de hand, maar Kharchouch wilde de bal wegschoppen, maar raakte Viergever. Typisch zo’n geval dat VAR de beslissing van de scheidsrechter ondersteund. Het was een pingel, maar had Manschot niet gefloten, dan was het waarschijnlijk ook wel prima geweest, Kharchouch deed het niet expres en hij ontnam Viergever ook geen kans. Maar lomp was het wel. Typisch een aanvaller die een domme verdedigende fout maakt. De pingel werd genomen door Malen, maar werd gestopt door Okoye. De bal kwam echter weer in de voeten van Malen terecht. Hij nam aan en schoot alsnog de 1-0 binnen.

Slotoffensief leidt tot grote kans, maar Sparta verliest toch

Met fris bloed (Meijers voor Mijnans, Fortes voor Duarte en Gravenberch voor Harroui) ging Sparta op jacht naar de 1-1. Onze club zette PSV zowaar onder druk. Gravenberch gebruikte zijn lichaam goed, zette Viergever opzij en had van dichtbij de 1-1 op zijn pantoffel, maar hij schoot wild over. Sparta drong nog verder aan, maar PSV hield stand.

PSV kreeg deze wedstrijd nauwelijks kansen en van de geweldige kansen van Thy en Gravenberch had er toch echt eentje in gemoeten. Als je zo een punt kan oprapen dan moet je dat eigenlijk wel doen. Het gebeurde dus niet. Balen. Onnodig ook. Toch verdient Sparta, dat uit tegen PSV vrijwel gelijkwaardig was aan de kampioenskandidaat, vooral de complimenten voor het optreden in Eindhoven. ‘We’ staan bovendien nog steeds op plek 10. Met de belangrijke wedstrijd tegen Emmen in het vooruitzicht is dat een lekkere uitgangspositie.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Mica Pinto, Adil Auassar, Sven Mijnans (79. Aaron Meijers), Abdou Harroui (83. Danzell Gravenberch), Lennart Thy (63. Reda Kharchouch), Bryan Smeets (63. Mario Engels), Deroy Duarte (79. Jeffry Fortes).

Abonneer
Abonneren op
251 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties