Nu de eerste uitwedstrijd er weer op zit is het ook even tijd om terug te kijken hoe dit alles door de aanwezige supporters beleefd werd. Er waren nogal wat verschillende ervaringen namelijk in het Friese.

Prima ontvangst

De ontvangst van de Sparta supporters in het Abel Lenstra stadion was er eentje waar andere clubs een voorbeeld aan kunnen nemen. Spartanen werden door de stewards van Heerenveen welkom geheten en na een korte fouilleer-actie een prettige wedstrijd toegewenst. Geen gedoe met overijverige handhavers of sportschool-types, maar gewoon vriendelijke mensen in het Friese.
Ook de drankjes en het eten in het stadion waren prima. Min of meer het standaardassortiment waarvoor redelijke prijzen werden gevraagd in deze toch al erg dure tijden. Naast koffie en frisdranken kon er ook een lekker biertje genuttigd worden. Chapeau!

Te groot stadion met prima uitvak

Het zicht op het veld is prima, geen netten, glas of hele hoge hekken die je het zicht ontnemen. Prima allemaal. De sfeer op de tribunes was ook verder goed te noemen. Jammer is wel dat een club als Heerenveen eigenlijk een te groot stadion heeft. Daar waar FC Twente een soortgelijk stadion helemaal uitverkoopt is het Abe Lenstra stadion maar voor zo’n 60% vol. Dat geeft te denken. Ook aan Sparta dat in de toekomst het stadion mogelijk wil uitbreiden. Meet jezelf nooit een te grote jas aan. De sfeer wordt er namelijk altijd minder van.

Dagje uit in vakantietijd

Er waren 225 Spartanen met de auto naar Heerenveen gereden en omdat we midden in vakantietijd zaten hadden veel fans eigenlijk heel de dag vrij. Enkele tientallen supporters wilden dan ook voor de wedstrijd nog even een drankje en een hapje in het centrum van SC Heerenveen doen. Niet zo gek na een lange reis en gezien de leuke sfeer die er doorgaans in dit schaatsdorp hangt ook een goed idee. In het verleden was het zo’n bestemming waar je dan ook graag een biertje ging happen. Een beetje het Volendam idee, maar dan in het hoge Noorden. Café-bazen blij en de Heerenveen supporters ook blij. De sfeer onderling was eigenlijk altijd wel goed.

Dus de nodige Spartanen zaten op het terras. Je moet dan niet denken aan doorgedraaide hooligans (alsof we die in grote aantallen zouden hebben), maar aan veertigers en vijftigers die met hun kinderen een drankje en een hapje aan het nuttigen waren en een gezellige middag hadden. Die gezellige middag werd al snel verstierd door de boodschap van de voetbaleenheid van de Politie Rotterdam. Zij kwamen de aanwezige supporters vertellen dat ze hun biertje op moesten drinken en uit het centrum van Heerenveen moesten verdwijnen. De beleidsbepalers van de gemeente Heerenveen heeft het namelijk niet zo op voetbalsupporters en wil er geen eentje van de tegenpartij zien in het centrum van deze gemeente. Dit zouden ze volgens de dienstdoende agent van de voetbaleenheid aan Sparta hebben gecommuniceerd. Sparta was echter vergeten om aan de eigen fans deze restrictie door te geven.
De Sparta supporters, braaf zoals ze zijn, dronken hun biertje op en verkasten naar het eerste volgende dorp buiten de gemeente-grenzen van Heerenveen. Daar bestelden ze er nog eentje en genoten van het zonnetje en de gemoedelijke sfeer van Friesland. Wat een ophef!

Wat vind jij?

Vind je het terecht dat er regels gesteld worden aan het bezoeken van binnensteden om elk risico te vermijden of vind je dit betutteling en vraag je je af waar dit allemaal over gaat? Laat je horen in de reacties

Abonneer
Abonneren op
93 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties