Affiche SC Heerenveen - Sparta

De tijd dat spelers met namen als Johan Hansma, Tieme Klompe, Henrico Drost, Henk Ebbinge, Azing Griever, Guus Joustra of Abe Lenstra met de praam van Gerben Zonderland werden afgezet bij het stadion naast Thialf en zich melden bij trainers als Foppe de Haan en Gert-Jan Verbeek, terwijl Riemer en Annie van de Velde in de bestuurskamer een Nobel-likeurtje of een borrel van Weduwe S. Joustra & Zn wegtikten naast hun krûdkoeke, ja die tijd is voorbij. 

Tegenwoordig zijn ze bij SC Heerenveen in de wolken met de Noor Osame Sahraoui. Geen originele Noor zeg maar. En ze zijn in het Hoge Noorden ook in hun noppertjes met de Zweed Simon Olsson, de andere Noor: Daniel Karlsbakk en Che Nunnely. Gelukkig hebben ze ook nog een doelman met de naam Bernt Klaverboer op de bank zitten. 

Enfin. De Friezen gaan op voor hun derde overwinning op rij. Sparta is daar met een overwinning en een gelijkspel (had gewonnen moeten worden) tegen Feyenoord, ook wel iets bij. Afhankelijk van de uitslag van Excelsior – Fortuna kan Sparta of SC Heerenveen helemaal bovenaan de Eredivisie komen te staan. Wat dat betreft kun je de strijd die op het belachelijk tijdstip van 16:45 aanvangt een topper noemen. Doen we dat ook direct: SC Heerenveen – Sparta is een topper. Met voor Sparta niet erg hoopgevende statistieken. De Friezen zijn vaker beter. 

Historisch gezien zijn we niet gezien

Sparta Rotterdam en SC Heerenveen troffen elkaar 44 keer eerder in onderlinge wedstrijden. Volgens de boeken trok Heerenveen 19 keer aan het langste eind en wij uiteindelijk 14 keer. Elf keer deelden we de punten. De laatste overwinning van SC Heerenveen op Sparta Rotterdam komt uit het seizoen 2020/’21, toen er met 1-4 gewonnen werd in Rotterdam op het Kasteel. In die wedstrijd scoorden Benjamin Nygren, de Zeeuw Jan Paul van Hecke en Henk Veerman twee keer. De enige keer dat Sparta in de eredivisie tegen en in Heerenveen wist te winnen was in 2021. Door die 1-2 zege pakten we een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Lennart Thy en Wouter Burger maakten destijds de Spartaanse doelpunten. Hierna werd er nog tweemaal gevoetbald tegen Heerenveen in Friesland, beide wedstrijden in 0-0 eindigde. Wanneer het dit keer weer een brilstand worden, openen we in het stadion een pop-up van Pearl. Potdomme. 

Pinto met een wereldgoal

Sparta won vorig seizoen op Het Kasteel afgetekend. Dat dan weer wel. Mica Pinto maakte toen, weet u hem nog?, de mooiste Sparta-goal van het jaar. Dankzij twee treffers van Vito van Crooij (hij speelt nog steeds bij ons) en één van Shurandy Sambo (keert hij na de komst van Dest bij PSV weer terug op huurbasis?) eindigde dat duel in 4-0.

De scheidsrechter en zijn assistenten 

Het is een gebruikelijke alinea in de voorbeschouwing. Wie fluit en trekt de kaarten? Wie vlaggen? Wie kijkt naar de onderkant van de voetbalschoenen van de wisselspelers. En houdt trainer Jeroen Rijsdijk in zijn coachvak? Wie turen naar een beeldscherm? Waar is Dick Jol? Antwoord op de eerste vragen luidt: Allard Lindhout. Deze 35-jarige arbiter wordt geassisteerd door Rogier Honing en Patrick Inia (geen familie van Silvan). Kevin Puts is de vierde man. Vanuit Zeist bekijkt Alex Bos de wedstrijd als VAR, terwijl Thomas Krijt (bij wie staat hij dan in het krijt?) de AVAR is.

Pokerspel met de SC Heerenveen-keepers

Schreven we eerder over reservedoelman Klaverboer, SC Heerenveen houdt wel van een beetje pokeren. Van FC Emmen is inmiddels Mickey van der Hart overgenomen. Voor twee seizoenen. Gaat de club van Ferry de Haan all-in met international Noppert? Of gaat ie naar Ajax of Feyenoord, zodat Sparta Nick Olij ook niet zo snel daarheen ziet verkassen. Het kan ook zo zijn dat SC Heerenveen met Jan Bekkema uit Drachten ook nog achter de hand, die doelmannen allemaal in eigen huis wil houden. Een fullhouse dus.

Van Wonderen verwacht geen wonderen 

De transferperiode loop tot en met donderdag. Nog een week hebben clubs de tijd om spelers te halen én te verkopen. Sparta bibbert, De Haan en Van Wonderen ook. Goed nieuws is er voor onze tegenstander ook. Sven van Beek en Pelle van Amersfoort zijn op de weg terug, maar komen nog te vroeg voor Sparta. Luuk Brouwers kan wel meedoen. Op de website van SC Heerenveen laat trainer Kees van Wonderen zich uit over Sparta: “We zitten in een nieuwe competitie, met nieuwe spelers. Sparta is nog wel te vergelijken met de ploeg van vorig seizoen. Ze hebben veel teamspelers, met veel energie. Het wordt een mooie uitdaging.”

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen:

Noppert, Braude, Van Ottele, Bochniewicz, Kohlert, Haye, Tahiri, Olsson, Nunnely, Sahraoui en Karlsbakk.

Iedereen is fit en reist mee. Wat een Rood-witte weelde

Sparta reist in volledigheid naar Friesland. Dat is makkelijker geschreven dan gedaan. Niet alleen vanwege de verre reis over de Afsluitdijk of via Flevoland, ook vanwege de voormalige blessures die dus geen blessures meer zijn. Lauritsen is fit. Brym ook. Koki kan spelen. Neghli en Anello ook. Wanneer Jeroen Rijsdijk een beroep doet op Jeremy van Mullem, dan staat ie er. Geldt ook voor Aleman, Van Crooij (misschien zijn laatste wedstrijd?) Eerdhuijzen, Bakari en Meissen. Wat een puzzel leggen Rijsdijk, Booy en Boukhari op dit moment. De basiself zijn op moment van schrijven nog niet zeker. De technische staf kijkt op dit moment niet naar de eerste etappe van de Vuelta, een ploegentijdrit door Barcelona. Ze bezoeken geen jeugdstartdag op hun geliefde amateurverenigingen. Gaan niet naar Havenfeesten of drinkfestivals. Appen niet eens naar hun geheime liefdes. Ze puzzelen. Zoals u dat nu ook gaat doen: welke elf gaan spelen? ITWM denkt deze:

Vermoedelijke opstelling Sparta: 

Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Warmerdam, Kitolano, Verschueren, De Guzman, Van Crooij, Saito en Lauritsen.  

Abonneer
Abonneren op
271 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties