Meissen vervangt Bart Vriends

Gerard Nijkamp kan bij de meeste Spartanen wel een potje breken. Het is wat vermoeiend om de man aan te horen en in de media zal hij zelden laten zien dat hij zelfkritiek heeft. Maar ach, we hoeven niet gezellig een pils te drinken met de man. Het zijn de resultaten die tellen. Zijn eerste half jaar was goed, de zomer van 2022 was zelfs geweldig. Nijkamp liet deze week dan weer weten dat de Spartaanse transferzomer van 2023 net zo goed was als die van 2022. Dat neemt natuurlijk geen supporter serieus. Gewoon een wat mindere zomer van onze TD. Kan gebeuren, wees er eerlijk over, aan de bak, volgende keer weer beter.

Doelstelling play-offs?

Gezien de selectie die er aan het begin van de zomer was, de Spartaanse begroting, het geld dat Nijkamp weer mocht investeren en het wegvallen van bijvoorbeeld een ploeg als Vitesse uit het linkerrijtje was de doelstelling ‘play-offs om Europees voetbal halen’ afgelopen zomer realistisch. En onze club staat nog keurig 7e. Geen reden om te wanhopen dus. Maar we liggen ook alweer uit de beker, het gat met het rechterrijtje is klein en de selectie is kwalitatief te smal. Daar komt bij dat Sparta momenteel wat pech heeft met blessures. En dat weet Nijkamp natuurlijk ook wel. Dus laat hij weten dat Sparta voor nu even geen doelstelling te communiceren heeft. Het worden spannende weken voor iedereen die Sparta een warm hart toedraagt. Veel afwezigen, de selectie is niet breed, de dreiging van sterkhouders die vertrekken, allemaal niet prettig. Maar met wedstrijden tegen Fortuna, Go Ahead, RKC en Zwolle voor de boeg is wel tijd om direct in 2024 te ‘knallen’.

De transferwinter

Het zou zeer knap zijn als de mannen van Jeroen Rijsdijk zaterdag de drie punten mee zouden kunnen nemen uit Sittard.

Onze club lijkt nog niet klaar voor de herstart van de competitie. Op het middenveld wilde vooral Rijsdijk heel graag Boëtius in december erbij hebben. Blijkbaar maakte Boëtius indruk op de training en Metinho en Clement hebben tot nu toe niet gebracht wat Sparta er deze zomer van hoopte. Boëitius viel af. Helaas bleek Sparta geen lijstje klaar te hebben liggen met andere vervangers die er direct staan. Zonde, want het is kwetsbaar op het middenveld, net als in andere linies. Bovenop de kwetsbaarheid staat Sparta tot en met 31 januari open voor biedingen. Met name Verschueren en Olij hebben zelf aangegeven ook wel weg te willen. Deze spelers kunnen we nu alleen echt effe niet missen. Het is te hopen dat als ze weggaan, dat ‘we’ de hoofdprijs ontvangen en er direct goede vervangers klaar staan. Beter zou het nog zijn als Olij voor de hoofdprijs verkocht wordt, maar wel het seizoen afmaakt bij Sparta. Iets wat Nijkamp zijn voorganger bijvoorbeeld voor elkaar kreeg bij de verkoop van Ache en Okoye.

Nijkamp geeft aan dat Sparta een ‘plan B’ heeft klaar liggen voor als spelers vertrekken. Maar dit moeten we ook niet te serieus nemen. Dat was er ook voor Boëtius niet. Daarnaast zijn Verschueren en Olij zijn niet zomaar te vervangen. En spelers die voor Sparta betaalbaar zijn en direct kwaliteit toevoegen, zijn op 31 januari ten slotte doorgaans alweer ergens onder de pannen. Ook vorig jaar, toen Mijnans vertrok, bleken de spelers die Sparta eerder die maand op het oog had al elders onderdak te hebben gekregen. Toen had onze club het geluk dat we vanaf februari bijna blessure vrij bleven. Zo’n gelukje zou ook deze tweede seizoenshelft meer dan welkom zijn.

Er gebeurt natuurlijk niet niets bij onze club. Sparta is bijna rond om Aleman te verhuren aan een Spaanse club. En Anello mag ook verhuurd worden. Het zou wat salarisruimte vrijspelen. Het contract met Youri Schoonderwaldt is verlengd. En natuurlijk is Shunsuku Mito gehaald. Dat de Japanner op termijn een aanwinst is waar we nog van zullen gaan genieten lijkt vrijwel zeker. Ook hier zullen we een beetje geluk moeten hebben dat hij er gelijk ‘staat’. Met alle personele problemen kunnen we dat zeker gebruiken.

Personele problemen op weg naar Sittard

Een lekkere driepunter in Sittard zou onze club goed doen! Jeroen Rijsdijk is op dit moment alleen niet echt te benijden. Hij heeft een moeilijke puzzel te leggen. Neghli – de speler die er net lekker in kwam en waar we hopelijk nog veel van kunnen gaan genieten- is geblesseerd. Saito is op de weg terug, traint volop mee, maar kwam tegen Leuven nog helemaal niet in actie. Sparta (en de City Group) willen hem heel rustig, zonder risico’s brengen. De verwachting is dat hij in Sittard hooguit wat minuten als invaller zal kunnen spelen. Mito kan nog geen hele wedstrijd spelen. Achterin is Bakari geschorst. Zijn beoogde vervanger Rosanas ging hopeloos de fout in tegen ADO en kreeg op het trainingskamp nauwelijks speelminuten tegen Leuven. Hoewel Nijkamp vindt dat de transferzomer goed verliep, worstelt Rijsdijk met de kwaliteit van zijn backs. Van der Kust en Warmerdam overtuigden beiden niet in de eerste seizoenshelft, maar Rosanas maakt al helemaal geen indruk. Het lijkt erop dat Van der Kust tegen Fortuna rechtsback gaat spelen en Warmerdam linksback.

Naast Bakari en Neghli mist Sparta in Sittard ook nog steeds Bart Vriends en Pelle Clement. De verwachting is dat Neghli, Vriends en Clement ook tegen Go Ahead nog niet inzetbaar zijn. Kitolano was ziek in Spanje en De Guzman was tegen Leuven niet fit genoeg om speelminuten te maken. De verwachting is wel dat zij er beiden bij zijn in en tegen Sittard.

Eerdhuijzen is weer helemaal fit. De Eerdhuijzen van de tweede helft van vorig seizoen zou onbetwiste basisspeler worden. Blijkbaar heeft hij dat niveau nog niet aangetikt. Het is pas woensdag. Maar alles wijst erop dat Meissen / Velthuis het duo is dat in Sittard in de basis zal starten.

Laterrrrrr deze week volgt nog een uitgebreide voorbeschouwing op Fortuna – Sparta.

Leidinginfo

Fortuna – Sparta begint zaterdag 13 januari om 16:30 uur. Er zijn nog kaarten voor het uitvak te koop via www.spartakaartje.nl. Erwin Blank zal de wedstrijd fluiten. Stefan de Groot en Sjoerd Nanninga zijn de vlaggende mannen. Het heerschap Boyd van Kommer is de vierde official. Helemaal aangekleed in zijn scheidsrechterstenue zal Edwin van de Graaf als VAR in Zeist achter een monitor plaatsnemen. Niemand minder dan Patrick Inia is de AVAR.

Abonneer
Abonneren op
67 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties