Gerard Nijkamp
Gerard Nijkamp op een moment dat hij bevraagd wordt door de pers.

Gerard Nijkamp, onze technisch directeur, spreekt in Voetbal Internationaal over de zoektocht naar een nieuwe trainer. En over de visie die onze club met een trainer heeft. 1 alinea van het stuk van Sparta-watcher Bart Kruijt was bijzonder interessant. De andere ook hoor, Bartje. Laten we die alinea integraal hieronder zetten en dan moet u voor de rest van de inhoud, maar eens een VI-tje kopen. Uw verslaggever van dienst heeft ook al jaren een abonnement.

Een ding wil de technisch directeur in zijn zoektocht wel benadrukken. ‘We gaan niet naar een situatie dat we een trainer aanstellen en volledig naar hem luisteren. Dat we allerlei zaken gaan aanpassen, omdat de trainer denkt dat het zo moet. We zijn hier nu anderhalf jaar bezig met elkaar en hebben iets neergezet in teamontwikkeling en clubontwikkeling. Wij hebben zelf een visie en daar hoort ook een visie van een trainer bij. Maar pas als dat samenkomt, en zo is ook de keuze voor Maurice gemaakt, gaan we aan de slag. We gaan gewoon op de ingeslagen weg verder.’

De intentie is om voor maandag 3 juli wanneer Sparta aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, een nieuwe hoofdtrainer te hebben aangesteld. Of dat haalbaar is, zal moeten blijken, schrijft Kruijt.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

197 REACTIES

  • Als ik zijn CV bekijk zie ik 2x plaatsing Europa League met FC Groningen. 1x winst KNVB beker. En 0x degradatie.

   Er worden hier hordes trainers aangedragen die zich nooit voor Europees voetbal hebben geplaatst, nooit een KNVB beker hebben gewonnen of met een club minimaal 1x zijn gedegradeerd.

   Zeg gewoon dat zijn kop je niet aanstaat. Dat heb ik met Fred Grim. Maar hij vd Looi klooit niet zomaar wat aan.

 1. Alstublieft geen vd Looi!
  Zoveel jong Nederlands talent en nooit wat presteren.
  Geen uitstraling. Bozig uiterst serieus hoofd.
  Vast geen humor en teambuilder.
  De hulptrainers anders voorlopig voor de groep en wachten tot de juiste man beschikbaar is.

 2. geduld is een schoone zaak en daar hou ik me maar aan .op dit moment hebben we zeker een goed team met toch wel wat redelijke tot goede aankopen .maar hoelang houden we it goede team geld is het gif van de wereld en veel voetballers ja ook de onze ( inclusief de zakenwaarnemers ) switschen zo van club.tuurlijk dan hebben we wat genoeg geld maar wat haal er mee terug nu je weet als je weet wat je kwijt bent geraakt.,zover is het zeker nog niet maar dat kan binnen een zucht en scheet heel anders zijn .dus gewoon afwachten en hopen dat niemand voor sparta begrippen de hoofdprijs wil betalen voor de steek houders van dit elftal

 3. Zet Rijswijk en Boukhari gewoon voor de groep, Stel n adviseur aan die weet hoe t balletje kan rollen, klaar. Mocht er n trainer komen met aangepaste salaris eisen, ook goed.
  Maar stop lekker met zoeken n coach is slechts n coach.
  En daar hebbie goede en hele slechte van. Wees wijs.
  Bel Louis.

  • Is vooral een kwestie van ‘onhandige communicatie’. Natuurlijk zoek je een trainer die past bij de visie van de club. Maar het is nu zo geformuleerd dat er een ‘loopjongen’ wordt aangesteld.

   ‘T is de toon die de muziek maakt. De nieuwe trainer krijgt straks meteen media vragen zoals: ‘u moet wel goed luisteren naar wat de td vindt’ etc. Niet zo handig dus.

   • Zo is het helemaal niet geformuleerd. Dat maken wij er van. Er staat “Wij hebben zelf een visie en daar hoort ook een visie van een trainer bij. Maar pas als dat samenkomt, en zo is ook de keuze voor Maurice gemaakt, gaan we aan de slag. We gaan gewoon op de ingeslagen weg verder.”

  • Zo moet je dat niet zien. Wel alle eerst 4-3-3 spelen met een aanvallende gedachte en als ik laatst Gerard hoorde praten in die podcast bij R.v.Os. Denk ik dat Gerard vind dat er jeugd in gepast moet worden. Want we zijn natuurlijk wel een opleidingsclub en dan kan Gerard verder bouwen na weer een redelijke verkoopsom.

    • Nee joh dat valt zo mee, er loopt zat talent. Er lopen er bij Ajax een stuk of 20 van Sparta, maar voorlopig breekt alleen Hato door. En ze mogen ze t/m 15 jaar weg halen 3 per jaar. En juist dan kan je het nog niet goed inschatten. Bij 16 en 17 jaar kan je het al iets beter zien. Maar Ajax haalt ze vaak van rond de 11 jaar weg. En dat is een stuk moeilijker.

 4. Wat ik ervan gezien heb (oranje onder-21) zie ik Erwin van de Looi niet zitten.
  Geen uitstraling, verschrikkelijk zaadsysteem (4-2-2-2), opstelling ook naadje.
  Zoals hieronder vermeld, ze waren bij Groningen en vooral W2 heel blij dat hij vertrok.
  Huntelaar ook zeker niet doen trouwens, die is echt veel te veel met Ajax vergroeid.
  En ook een beetje een dooie…

 5. Al weer een week in Down Under ….
  Nog weinig veranderd inzake het trainerschap
  Zou bijna opschrijven ga je schamen Sparta
  Weinig geleerd van het verleden doorpakken ho maar
  Heren Commissarissen gaan die nog iets toevoegen of
  zijn ze gewoon met Reces gegaan ? hak gewoon de knoop door
  dan kunnen de Spelers en de Staf gewoon met vakantie gaan
  Dit komt over als gespartel in de ruimte of nog erger
  Weten of begrijpen ze bij Sparta wel wat een B V O is
  Dat er op situaties die kunnen ontstaan gewoon vooruit en op tijd dient te worden in gegrepen …..

 6. Ik begrijp dat Sparta en de rest van de Nederlandse voetbalwereld hier meeleest dus laten we massaal onze mening over van der Looij plaatsen.
  Misschien kan itwm er een apart topic over neerzetten.
  Als Sparta niet wederom wil afdalen naar de KKD moet van der Looij heel ver weg blijven van het Kasteel.

 7. Het is een beetje vermoeiend om hier al die namen voorbij te zien komen. ik lees het allemaal en kijk of er echt een geweldige trainer voorbij ziet komen. ik zelf had graag v/d Gaag gezien, maar dat is waarschijnlijk niet haalbaar. ik had nog even een trainer gemeld [bij die andere Gerard]die ik van iemand anders voorbij zag komen, en hem goed vond,maar die zei die geef ik niet door, die vind ik niet goed genoeg. Wie is hij wel om daar zelf over te oordelen ,terwijl hij niks te vertellen heeft bij Sparta. Dus ik geef vanaf nu niks meer door. Hij zoekt het maar uit.

   • Jay ,ik zal er eens een paar even op noemen van de vele die ik door heb gegeven. 8 maart 2022 Pelle van Clement. Thijs Oosting 15-11-2020.Beukema september 2020.Jay Gorter keeper, en ook op september 2020.Sem Steijn 8-11-2021. Eerdhuijzen op 6-2-2021 en in oktober of november 2021 nog een keer om te vragen of ze daar haast mee konden maken, omdat er anders meer kapers op de kust komen. En nog veel meer ,ook uit het verleden o.a. Thy en ook Mario Engels, waar van ik kreeg te horen dat hij in eerste instantie te duur was en hem 6 of 7 maanden later weer heb gepromoot en was schijnbaar een stukje goedkoper toen. En Jan uit Limburg had Duitse spelers in kaart gebracht en doet ook niks meer. Ze hebben z.g.n. een dato bank, maar toen ik 2 maanden geleden melde dat Rayhi in de zandbak uit zijn contract liep, werd het gelijk door gezet naar Gudde. Dus ik bedoel maar. ik ben het zat, geef niks meer door.

     • Nee die heb ik niet doorgeven, die vond ik nooit goed. ik heb hooguit een lijstje met de 10 keepers neer gezet die geen club hadden of vrij waren,maar ik heb hem nooit gepromoot.

     • ik kan trouwens hier ook een lijst neer zetten van alle trainers, maar dat zegt ook niks.

     • Klopt. Ging om Wormuth. Met dat soort tips ga ik de Sparta leiding niet lastig vallen.

     • Spierings heb ik alleen maar afgebrand als speler van Sparta. is eigenlijk een nr 10,maar mocht daar nooit spelen,want daar liep Paco van Moorsel en zelfs als die geblesseerd was,mocht hij er nog niet spelen.ik ben geen fan van hem, maar had hem toch op de plek van Paco willen zien. ik geloof dat Paco van AZ toen afkwam. Nooit fan van hem geweest. Je zal wel in de war wezen met een fles Whiskey 🤣

  • Dus je gaat geen jeugdspelers meer aandragen, omdat een trainersnaam (die je voorbij zag komen, niet op basis van inzichten of diepe analyses) niet is doorgegeven?

   Vind je het erg als ik dat bijzonder onvolwassen en weinig constructief vindt?
   Ik snap je punt, je wilt gewaardeerd worden als je wat aandraagt. Maar dan hoef je nog niet zo snel op je tenen getrapt te voelen omdat je een keertje een onwelvallige mening terugkrijgt?

   Ik denk dat iedereen hier je analyses en informatie mbt jeugdspelers ten zeerste waardeerd, en we hopen allemaal dat je daar gewoon mee doorgaat.

  • Wat een frustratie weer. Je bent waarschijnlijk de beste trainer, scout en technisch directeur die nooit in dienst geweest is bij Sparta.

   En dat is waarschijnlijk niet voor niks. Ik herinner me je analyse van de trainer Steijn. Die echt als een tang op een varken slaat.

   En al die jeugdspelers die je hier al jaren de hemel in prijst maar nooit een kans krijgen. Ik wacht nog steeds op voorbeelden van weggestuurde jeugdspelers uit jong spart die het later alsnog gered hebben.

   En als iemand je tegenspreekt snapt diegene er niks van volgens jou.

  • Beste rotterdam[west], ik stel het op prijs als je direct met mij communiceert en niet via ITWM. Toch reageer ik nog even op dit bericht. Je stuurde mij een e-mail om de naam van trainer Wormuth door te geven binnen Sparta. Deze trainer vind ik zelf inderdaad niet goed genoeg voor Sparta en zijn naam geef ik niet door. Wormuth is ontslagen bij zijn laatste twee clubs (Heracles en Groningen) waarmee het niet goed afliep. De leiding van Sparta zit ook niet op tips over trainers te wachten. Zelf geef ik alleen maar tips over spelers door. Er zijn gelukkig veel Spartaanse tipgevers en zij komen regelmatig met interessante tips over voor Sparta haalbare spelers uit binnen- en buitenland. Dat wordt zeer op prijs gesteld.

 8. Mag toch hopen een heel stuk eerder dan 3 juli.

  Er moeten ook nog spelers worden aangetrokken. De meeste spelers zullen afwachten wie de trainer wordt. Dat zou dan inhouden dat je de voorbereiding niet met de gehele selectie gaat beginnen.

  Begin er steeds minder vertrouwen in te hebben dat we weer een rustig seizoen kunnen beleven, maar weer ouderwets billenknijpen.

  • Waarom die paniek telkens? Vorig jaar rond deze tijd hadden we nog geen Guzman, geen Saito en geen Sambo. En onze Noren sloten ook later aan bij de selectie. Zelfs als er geen spelers meer worden aangetrokken, hebben we een prima eredivisiewaardige selectie. Afgezien daarvan weten we hoeveel er altijd nog gebeurt gedurende de nog 2,5 (twee en een halve) maand dat de transfermarkt nog open is.

   • Geen paniek hoor, alleen minder vertrouwen. Ik heb niet de indruk dat ze het goede seizoen aan het verzilveren zijn en er dus wordt doorgepakt.
    Maar er is nog tijd, alleen het vastleggen van goede spelers en trainer lijkt toch weerbarstiger in de praktijk. M.a.w. het is een ingewikkelde puzzel die niet snel gelegd is. En dan loop je vaak achter de feiten aan.
    En het is te verwachten dat er ook nog een paar sterkhouders worden weggehaald, lijkt me niet onlogisch na de ontwikkeling afgelopen seizoen van een aantal jongens. Dus een stabiel team neerzetten wordt dan lastig als er niet tijdig een nwe trainer is.

   • Andersom moet je je ook bedenken dat waar wij nu denken Kitolano, Lauritsen, Vriends, Olij, etc nog binnenboord te hebben dat tot zelfs 31 augustus nog kan veranderen. Ongeacht de trainer die er dan is.

    Kortom alles kan nog gebeuren tot de eerste training, alles kan nog gebeuren tot de aanvang van de competitie en alles kan nog gebeuren tot einde transfer-deadline … zoals elk jaar eigenlijk …

 9. Oud nieuws. Bij dat woord traject schiet ik in de lach. Wanneer je dit als club echt in de hand willen houden moet je een budget hebben waarmee je standaard in de subtop mee kan draaien.
  Wat er nu echt beschikbaar is aan trainers wordt je niet vrolijk van.
  Eerder al gepost, stel we draaien komend seizoen weer goed dan komt er belangstelling voor GN en is die zoef weg😂, en is het doei traject van GN.

 10. Ik vertaal het zo: een trainer die achter de visie staat van de club en plan van aanpak die is uitgezet.
  Dat wil niet zeggen een brave volger, maar die past binnen de plannen. Dus ik vind dit getuigen van professionaliteit. Je tijd nemen is juist goed.

  • Dat is ook zo. Dat bedoelt Sparta er ook mee. Gerard gaat echt niet de opstellingen bepalen. Daar heeft hij vast geen tijd voor met al die clausules in die contracten🤣en het binnen hengelen van spelers😁. Maar eerst nog even een trainer benoemen.Dat is al lastig zat.

  • a; als Steijn DRIE MAANDEN geleden niet wil praten over bijtekenen, en aangeeft dat er wat groots aan komt, dan moet je zorgen dat je zelf ook al op zoek gaat naar een andere trainer. Bij andere clubs (bijv. AZ) wordt je meteen op non actief gezet. Maar dat terzijde.
   b: een trainer heeft te maken met bijvoorbeeld blessures van spelers. Als lauritsen geblesseerd is, en Kitolano vertrekt toch, dan wordt het systeem anders, en zal een trainer toch ff anders moeten spelen. Toch? Of zorgt meneer Nijkamp dan voor een Lauritsen 2.0