Het komt niet geheel onverwacht, maar het restant van Vitesse – Sparta zal moeten worden uitgespeeld. En dat is zwaar klote. Het leek er simpelweg niet op dat Vitesse afgelopen keer nog zou scoren, al zouden we nog een uur door gevoetbald hebben. Zo bezien is Sparta gewoon in het nadeel, nu de blessuretijd moeten uitgespeeld en Vitesse met 11 frisse spelers een alles of niets plan uit de hoge hoed kan toveren. Sowieso wordt Sparta benadeeld door nog een keer naar Arnhem af te moeten reizen. Het blijft moeilijk te verkroppen dat we nog twee dure punten in de strijd tegen degradatie kunnen verliezen doordat idioten in Arnhem zich hebben misdragen.

Het bestuur betaald voetbal had ook de keuze om de op het moment van staken bereikte stand als einduitslag aan te merken, maar heeft besloten dat het restant van Vitesse – Sparta zal worden uitgespeeld, omdat dit volgens dit orgaan het best past bij een eerlijk verloop van de competitie waarbij wedstrijden zo veel als mogelijk op het veld moeten worden beslist. Een beetje een gelegenheidsargument. Bij financieel wangedrag is puntenaftrek een gebruikelijk instrument van de KNVB, maar bij wangedrag van supporters moeten alle blessureminuutjes worden uitgespeeld. Dit was per saldo het meest makkelijk voor de KNVB. Het voorkomt gezeik uit Zwolle, Tilburg, Sittard en meer van dat soort oorden. Maar feit is wel dat Sparta nu een klein nadeel heeft en Vitesse juist beloond wordt en het voordeel krijgt om nog punten te halen in de strijd om Europees voetbal.

Aanklagertje

Het besluit is tot stand gekomen op advies van de aanklager betaald voetbal. Bij een gestaakte wedstrijd bekijkt hij of er schuld is aan het niet uitspelen van de wedstrijd. In dit geval is de aanklager van mening dat dit niet het geval is. Tja, daar valt natuurlijk heel wat op af te dingen. We hebben de aanklager betaald voetbal dit seizoen niet mee. Zo kwam de tuchtcommissie van het betaald voetbal eerder tot een vrijspraak van Pinto na een rode kaart van de verdediger. Tegen die uitspraak ging de aanklager in beroep (wat vrijwel nooit voorkomt) en Pinto werd alsnog geschorst. Heeft hier verder niets mee te maken. Maar echt vrolijk worden we niet dit seizoen, van die aanklager.

Geen publiek, verder gelijke omstandigheden

Het restant van Vitesse – Sparta wordt uitgespeeld zonder publiek. Verder worden de resterende minuten gespeeld onder zoveel mogelijk gelijke omstandigheden als ten tijde van de wedstrijd, zo geeft de KNVB aan. Dat wordt lastig. Gaat de KNVB zorgen voor een uitgeblust Vitesse dat niet meer in staat is om tot een doelkans te komen? Helaas zal dat niet het geval zijn. In principe staan dezelfde spelers op het veld als op het moment van staken. Maar goed, als er een coronageval of een blessure is (of gedaan wordt alsof er een blessure is) dan kan er wel gewisseld worden.

Reactie Sparta Rotterdam

Onze club laat het volgende weten. ‘De onveilige situatie waar we in de blessuretijd van Vitesse – Sparta mee te maken kregen, blijft teleurstellend. De uitspraak van de KNVB, dat de wedstrijd uitgespeeld moet worden, komt voor ons niet onverwachts. Enerzijds accepteren wij deze ook, kijkend naar de sportieve richtlijnen van de bond voor dergelijke situaties. Anderzijds is het feit dat wangedrag van supporters beloond kan worden, reden over deze richtlijnen na te denken.’

‘Op voetbaltechnisch vlak gaat onze blik al sinds maandag op de aankomende wedstrijd, van aanstaande zaterdag tegen Go Ahead Eagles. Sportief succes behalen staat bovenaan onze lijst met prioriteiten, we laten ons hierin niet afleiden door randzaken,’ aldus technisch directeur Gerard Nijkamp.

Abonneer
Abonneren op
253 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties