De vorige pot op Het Kasteel verloor Sparta tegen Almere. Het was de bedoeling dat de mannen van Jeroen Rijsdijk het thuispubliek tegen laagvlieger FC Utrecht zouden gaan verwennen met een heerlijke overwinning. Dat lukte helaas niet. Sparta was voetballend beter dan de Domstedelingen, maar de echte scherpte ontbrak. De ploeg van Ron Jans ging niet alleen veel efficiënter met de kansen om dan Sparta. Utrecht lnokte. Deed alles voor de punten. Rekte tijd. Simuleerde blessures. Het ging in alle Utrechtse zwakte vol voor de punten. Hoewel Sparta de betere ploeg op het veld was, liet onze club niet dezelfde overgave zien als de Domstedelingen. En zo liep Sparta opnieuw tegen een thuisnederlaag aan.

Simon de Jong en Ruud Geels

De wedstrijd werd voorafgegaan door een even mooie als terechte minuut stilte voor de eerder in november overleden Simon de Jong. Hij was als kind al Sparta-supporter. En later heeft hij veel voor Sparta heeft betekend, onder meer als sponsor, als man die Sparta hielp in financieel zware tijden, als bestuurslid en als lid van de Raad van Commissarissen. De minuut was officieel niet voor de onlangs ook overleden Ruud Geels – maar de gedachten gingen ook naar hem uit.

Inspiratieloos eerste half uur

Verschueren was geschorst. Zijn plek werd ingenomen door Metinho. Jeroen Rijsdijk moest het verder nog steeds doen zonder Saito en Eerdhuijzen. Clement was ziek. Gerard Nijkamp heeft steeds gezegd dat de selectie dit jaar breder is dan vorig seizoen. Maar hier zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. De backposities zijn duidelijk zwakker dan vorig seizoen. In de basis missen we Van Crooij en hoewel Neghli nog zeker kan groeien haalt hij nog niet het niveau van Van Crooij. Dan kan je in de breedte spelers halen wat je wilt, maar de Spartaanse ploeg is in de basis duidelijker meer kwetsbaar dan vorig seizoen. Vandaag bleek met name het ontbreken van Verschueren helaas niet oplosbaar. Op het middenveld had Rijsdijk het net iets anders neergezet. Metinho speelde met nummer 10, maar eigenlijk leken Metinho en Kitolano een beetje afwisselend op die positie te moeten opduiken. Het werkte niet. Metinho wist niet goed waar te moeten lopen. Hij speelde een matige eerste helft. Kunnen we het hem kwalijk nemen? Nauwelijks. Zijn meest sterke plek is eigenlijk de plek waar De Guzman staat. Maar Sparta miste de diepgang en het karakter van Verschueren.

Een moment dat het op het middenveld niet klopte was in de 5e minuut. Het middenveld van Sparta stond naar voren gericht, terwijl Utrecht uitbrak. De middenvelders kwamen terug, maar leken niet goed te weten waar te moeten lopen. Utrecht maakte gebruik van de ruimte en scoorde fraai de 0-1.

Het was niet alleen de 0-1 die in het begin van de wedstrijd tegenviel. Sparta begon inspiratieloos aan de wedstrijd – niet voor het eerst dit seizoen. En Utrechtste goal maakt het er niet makkelijker op. Dit was perfect voor de mannen van Ron Jans, die zich massaal terugtrokken. Het is ook de status waar Sparta mee om moet leren te gaan. Ploegen uit het rechterrijtje komen naar Het Kasteel en laten het initiatief aan onze club. De ploeg van Jeroen Rijsdijk kan daar te vaak niet goed mee omgaan. Balletjes breed van Vriends, via Velthuis naar De Guzman waren aan de orde van de dag. Of omgekeerd. Dat balletje maar heen en weer, heen en weer. Sparta had veel balbezit, maar speelde het eerste half uur te plichtmatig. Desondanks kreeg Lauritsen ook in dit eerste half uur nog wel twee mogelijkheden, dankzij goed voorbereidend werk van Bakari. Lauritsen had het vizier duidelijk niet op scherp staan – zo zou ook later deze pot nog blijken.

Een goed laatste kwartier van de 1e helft

Na een klein half uur gaf Sparta wel vol gas. Utrecht werd teruggedrongen en Sparta voetbalde opeens zeer aardig, met lef en dwong ook een paar goede kansen en enthousiasme op de tribunes af. Utrecht keeper Barkas bleek een sta-in-de-weg. De paal helaas ook. Lauritsen had weer een mogelijkheid en ook De Guzman kwam in scoringspositie. De 1-1 kon niet uitblijven. Neghli gaf de bal op Lauritsen, die de bal met de borst teruggaf aan Neghli. De aanvaller -die een goede eerste helft speelde- kon fraai de zeer terechte 1-1 op de borden zetten.

Opnieuw een zwakke start

Utrecht leek aan het einde van de 1e helft klaar voor de sloop, maar de die sloop zou nooit volgen. Sparta kwam niet scherp uit de kleedkamer en liet de teugels aan het begin van de tweede helft opnieuw vieren. De eerste helft zwak starten en de tweede helft opnieuw. En dat op het eigen Kasteel. Onbegrijpelijk dat het lef en de passie dan opeens weer uit het spel verdwenen is. Utrecht kreeg zelfs twee kansen in de eerste 5 minuten van de tweede helft. En niet veel later verloor Brym -die verder best een aardige wedstrijd speelde- de bal knullig op eigen helft. Hieruit ontstond de kans waarmee Utrecht op 1-2 kwam. Utrecht trok zich weer massaal terug. Sparta moest weer de achtervolging in.

En die achtervolging verliep moeizaam. Het ritme van het laatste kwartier van de eerste helft kwam nooit meer terug. Mede omdat Utrecht er alles aan deed om de boel te vertragen. Het ‘faken’ van blessures, tijdrekken waar het maar kon, klagen tegen de scheidsrechter. Allemaal irritant om te ervaren als Sparta supporter, maar wel begrijpelijk vanuit het oogpunt van FC Utrecht. Die ploeg wil uit de degradatiezone komen en doen daar alles voor. Ze waren gewoon de mindere ploeg op het veld, hadden optimaal gebruik gemaakt van de zwakke start van Sparta in beide helften en deden er alles aan om de voorsprong vast te houden. Dat mag.

Kansen op 2-2, maar Utrecht pakt de punten

De mannen van Ron Jans gaven bewust de backs van onze club veel ruimte. In de eerste helft had Van der Kust al veel moeite met al die ruimte, maar deed Bakari er af en toe toe nog wel wat goeds mee. In de tweede helft werd met al die ruimte voor de Spartaanse backs veel te weinig gedaan. De achterhoede en het middenveld grossierde opnieuw in risicoloze breedtepassjes. Van der Kust leek soms bewust overgeslagen te worden.

Utrecht had geen enkele intentie om er een leuke wedstrijd van te maken en haalde al het tempo uit de wedstrijd. Desondanks kreeg Sparta ook in de tweede helft voldoende mogelijkheden. Lauritsen kreeg opnieuw een kans en ook Kitolano kwam in scoringspositie. Zo’n twintig minuten voor tijd schoot Bakari op de paal. De 2-2 was meer dan verdiend geweest, Utrecht was gewoon heel matig. Toch wisten de Domstedelingen de wedstrijd zo langzamerhand toch redelijk ‘dood’ te maken. Onze club kwam steeds minder tot goede aanvallen en kreeg in de laatste fase nog slechts één goede kans. Lauritsen had de bal op Brym moeten geven, maar de spits ging voor eigen succes en schoot naast. Was Lauritsen vandaag wat scherper was geweest, dan had onze club zeker één of drie punten kunnen pakken. Maar helaas kwam het niet zover.

Het slofoffensief van Sparta viel zwaar tegen, net als de invalbeurt van Anello. In plaats van een stormachtig laatste kwartier, bloedde de wedstrijd dood. Hamza el Dahri maakte zijn debuut voor Sparta, leuk voor hem. Hopelijk gaat hij nog veel moois laten zien. Maar op de tribunes was de teleurstelling voelbaar, want uiteindelijk ging Utrecht met de 3 punten naar de Domstad. Daar had Utrecht keihard voor gevochten en op 2 momenten sloeg Utrecht efficiënt toe. Maar ergens was het ook onbegrijpelijk voor iedereen wie de wedstrijd heeft gezien. Sparta speelde niet geweldig, maar mocht zichzelf toch duidelijk de betere ploeg noemen, met veel meer kansen dan FC Utrecht. Maar daar koop je weinig voor. Onze club was op cruciale momenten niet scherp genoeg. Na Almere-thuis opnieuw een nederlaag op Het Kasteel. Balen.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzmán (81. El Dahri), Kitolano, Metinho (68. Anello) Neghli, Lauritsen, Brym