Sparta speelt volgende week zondag 28 mei een uitduel tegen FC Groningen. Er is een grote kans dat Sparta dit duel zonder uitsupporters aan haar zijde moet afwerken. Of er Sparta supporters bij aanwezig kunnen zijn is zeer de vraag. Het is goed mogelijk dat het duel zonder publiek gespeeld zal gaan worden. Gisteren werd het duel FC Groningen – Ajax al na een paar minuten definitief gestaakt omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid en een supporter het veld betrad.

Eerder gegeven straf

RTL4 meldt vandaag het volgende op de website van de tv-zender:

“FC Groningen heeft een voorwaardelijke straf openstaan van een wedstrijd zonder publiek of met deels lege tribunes. De club kreeg die straf eerder omdat supporters vuurwerk hadden afgestoken. Een voorwaardelijke straf wordt automatisch onvoorwaardelijk als binnen twee jaar een gelijksoortig incident plaatsvindt.”

Je kan er dus vergif op innemen dat Sparta, dat zeker nog een belang heeft bij deze wedstrijd, niet ondersteunt kan worden door de eigen aanhang dat geen enkel deel uit maakt van het provinciale imbecielen probleem van de FC Groningen die lieden in de aanhang heeft die niet met teleurstelling kunnen omgaan.
Bij Sparta kochten al bijna zo’n 500 supporters een ticket voor deze wedstrijd.

Deze week uitsluitsel

Deze week zal de aanklager betaald voetbal volgens RTL4 een onderzoek verrichten wat er moet gebeuren met de wedstrijd FC Groningen – Sparta.

Bron: RTL4

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner

67 REACTIES

 1. En de supporters van Sparta met clubcard zijn nu ook niet welkom en mogen de club van Rotterdam niet toejuichen na een fantastisch seizoen? Het moet niet gekker worden met de KNVB. Dat Groningen moet bloeden is logisch, naar nu ook Sparta is meer dan onterecht. Het komt neer op competitievervalsing omdat ze nog met Utrecht in gevecht zijn om plaats 7 van belang voor de nacompetitie. Als ik in het bestuur van Sparta zat ging ik hier niet mee akkoord.

 2. En intussen wordt de veldbestormer niet vervolgd door het OM. Hoogste tijd om ontwrichting van wedstrijden (door gooien van voorwerpen/betreden van het veld) strafbaar te stellen, zodat daders keihard gestraft kunnen worden en goeden niet langer onder de kwaden hoeven te lijden.

 3. Hoorde net op de radio dat de wedstrijd uit bij Groningen in zijn geheel op de tocht staat. Dat de burgemeester deze week samen met de driehoek gaat beslissen of hij sowieso een vergunning gaat afgeven (ook zonder publiek). Blijkbaar zijn ze bang dat dit op een zondagmiddag tot rellen gaat leiden.

 4. Dit is voor Groningen een ramp. 1/Supporters gaan straks niet verlengen,willen dat niet meer mee maken. 2/ Sponsoren lopen weg. 3/ Mega hoge boetes. 4/ En nieuwe spelers aantrekken wordt moeilijk zo. En dan zet ik er nog een bij, de KNVB kan Groningen nog harder straffen, door ze komend seizoen niet te laten promoveren.

 5. Sparta zal de laatste wedstrijd in een lege Euroborg gaan spelen. Ik denk niet eens dat de KNVB (openbaar aanklager) dit hoeft op te leggen aangezien ik me niet kan voorstellen dat de burgemeester van Groningen deze wedstrijd die voor FC Groningen toch nergens meer over gaat toestemming gaat geven om deze wedstrijd met publiek te spelen. En alhoewel ook ik principieel van mening ben dat je alleen uitsupporters op de tribune zou moeten hebben en dat dit een geweldig statement zou zijn is dit totaal onrealistisch omdat de veiligheid van de Spartanen die daar dan naar toe zouden gaan op geen enkele wijze gewaarborgd kan worden.

 6. De “supporters” van de FC hadden al aangekondigd dat ze “acties” zouden voeren.
  Waarom veeg je dat vak, waaruit het vuurwerk kwam, niet gewoon leeg?

  Daarnaast waarom moeten de goede Sparta supporters lijden vanwege het gedrag van de FC “supporters”?

  Ik zeg uit supporters juist toelaten als Groningen en KNVB zijnde.
  Daarnaast zou ik als Groningen juist een actie houden om nog meer uit supporters dan binnen te krijgen.

  Of laat ze de wedstrijd verplaatsen naar het Kasteel zonder “supporters” van de FC.

  • Onze supporters zullen dan het target zijn van de kwaadwillende FC Groningen supporters. Zelfs met een helm en een kogelvrij vest zou ik niet in die bus stappen.

   En is het echt belangrijker om 500 Sparta-supporters toegang krijgen in een verre uitwedstrijd met minimale belangen? Of is het belangrijker dat FC Groningen gestraft wordt?

   Handhaven betekent helaas ook dat goedwillenden er soms last van hebben. Maar anders kun je nooit ongewenst gedrag bestraffen, omdat er altijd wel iemand is die zich onheus slachtoffer voelt van de maatregelen.

  • Een vak leegvegen is toch hetzelfde als een stadion. Je stuurt 999 mensen weg omdat 1 iemand iets doet. Als iemand in de hoek van de spangenaren wat gooit heeft iemand die onder het omroephok zit met zijn kinderen daar ook niks mee te maken

 7. Het is een drama.

  Pas weer bij Borussia MG geweest. Uitsupporters in het supportershome. Ruim 55000 man op de tribune (waarvan 5000 (!) Bochum supoorters en niets op het veld gegooid. Na afloop door elkaar lopen en naar huis. Geen provocaties gezien. Het kan wel.

  • Ik vraag me echt af wat we nu fout doen in Nederland, waardoor het zo mis gaat de laatste tijd. Zijn er hier gewoon meer tokkies? Is bier gooien hier überhaupt normaler dan in andere landen?

   Ik begrijp dat de KNVB nu de strenge regels heeft ingevoerd, maar ik betwijfel of dit echt gaat helpen. Maar goed, als je ze nu ingevoerd hebt moet je de regels denk ik even door blijven zetten voordat je kunt zeggen of er resultaat is. Een andere oplossing om bier gooien tegen te gaan heb ik eerlijk gezegd niet zo snel.

     • Dit is een te romantisch beeld. Anarchisme heeft nooit iets voorgesteld in Nederland. Laten we het vooral houden op gebrek aan zelfreflectie, een beleid van pappen en nathouden, regels opstellen zonder handhaven, een angstige, afwezige en machteloze overheid, een maatschappij waar omgaan met teleurstellingen niet echt prioriteit heeft, doorgeslagen individualisering en ongetwijfeld een gebrek aan gemeenschapszin en je niet verantwoordelijk voelen voor een ander. Kortom: een gebrek aan beschaving.

   • Om te beginnen is het fout dat er inconsequente leiding bestaat.
    Hou het maar dicht bij onszelf.
    FC Twente komt met massaal bier gooien weg.
    Elders is één lege beker al genoeg voor onderbreking.
    Bij Utrecht is het tweede vergrijp, hoe licht ook, geen definitieve staking. Elders wel.
    En dat is net zo met de spelregels, de ene scheidsrechter fluit nergens voor, bij de andere klinkt iedere 30 seconde een fluitsignaal.
    Maar dat alles is geen excuus om je als een idioot te gedragen.
    Maar 20 jaar nergens tegen optreden maak je niet in drie weken goed door precies het tegenovergestelde te gaan doen.

    Ik ben tegen Chinese toestanden maar wil je het aanpakken als club en KNVB dan zal je met intelligente camera’s met gezichtsherkenning moeten gaan werken.
    Maar dat willen we ook weer niet.
    Bovendien denk ik dat de clubs niet de tijd, mensen en middelen hebben om adequaat op te sporen en te straffen.

    • Er bestaat naast de letter van de wet nu eenmaal ook zoiets als de geest van de wet. Daardoor is er ruimte voor interpretatie en weging, waardoor er verschillen ontstaan. Die verschillen zijn noodzakelijk om de menselijkheid niet uit het oog te verliezen.
     Draco’s wetten, draconisch dus, waren met bloed geschreven, Solon snapte zes eeuwen voor het begin van onze jaartelling al, dat die wetten een onleefbare samenleving opleverde. Hij herschreef ze dan ook.

     • Kijk, daarom blijft dit dus een unieke supporters-site. Naast discussie over Sparta leer ik gelijk weer wat over de “oude Grieken” 😂
      Maar ja, met zo’n clubnaam is de antieke historie natuurlijk nooit ver weg.

  • Tussen de pet en sjaal ja. In Duitsland hebben ze een zelfde probleem met relschoppers als hier in Nederland en andere EU landen. Kijk alleen al naar het incident tussen Bayern en 1888 München afgelopen week. Dit gebeurt wekelijks meerdere malen. Uitsupporters worden door een leger aan politiemacht gebracht(de Ultragroepen in ieder geval). Dat doen ze echt niet zomaar. Dus dat het in andere landen beter gaat, wat vaak wordt geroepen, is werkelijk onzin.

 8. Het meest vervelende
  voor Groningen is het als de wedstrijd zonder publiek gespeeld moet worden. Uiteindelijk gaat er ook geld naar Groningen van het uitpubliek. Geld terug geven aan de 500 supporters die al een kaartje gekocht hadden. Lijkt me logisch.

 9. Mocht deze niet doorgaan voor de Spartanen. Heb ik wel een leuk voorstel dan hoop ik dat de club Sparta en de Sv als het definitief Utrecht wordt met een actie komt om heel dat uitvak vol te krijgen 1200 man En de supporters die al een kaartje hebben voor Groningen financieel vergoed worden of iets voor de play offs krijgen.

  • Het uitvak vol krijgen bij FCU lijkt het minst grote probleem. Volgens mij gaat het meer om de vraag: waar haal je voldoende bussen (en chauffeurs) vandaan om straks 1.200 Spartanen naar Utrecht te brengen? Mocht dit niet lukken, dan hoop ik dat er toch nog enige ruimte is voor een autocombi.

   • 1200 man per bus is zo’n 24 bussen, ga er maar aan staan als SV! Vak vol krijgen zal op zich echt geen probleem zijn omdat er animo zat zal zijn, maar logistiek is het wel een dingetje … Inderdaad hopen dat bv een burgemeester toch een deel per auto toestaat omdat Sparta de tegenstander is.

    Adje, is er nooit met clubs/SV’s gezamelijk nagedacht over een pool van busbedrijven in (deel van) Nederland waar iedereen dan uit kan delen en tezamen een heel pakket van benodigde bussen per seizoen kunnen aanbieden? Lijkt nu of het allemaal ieder voor zich is.

    • Voor zover ik weet is daar nooit sprake van geweest, omdat – tot aan Corona – iedere busmaatschappij voldoende capaciteit kon leveren. Tijdens Covid was er in die sector (bijna) geen werk en moest er flink bezuinigd worden op personeel en het wagenpark. Hetzelfde geldt b.v. voor het huren van een auto, ook daar zijn de prijzen meer dan verdubbeld.

     Het opzetten van een pool van touringcar-bedrijven is zeker geen slecht idee. Alleen zal dat toch altijd een regionaal karakter houden, ivm. afstand tussen garage en klant (brandstof) en reistijd (uurtarief chauffeur). Bussen uit b.v. Breda, Utrecht of Zeeland zijn hierdoor praktisch onbetaalbaar.