Heracles - Sparta

Sparta supporters kunnen voor het eerst sinds 8 maart 2020 weer naar een uitwedstrijd van hun club. A.s. vrijdag 2 juli speelt de Kasteelclub een oefenwedstrijd in Almelo tegen SC Heracles. De veiligheidsdregio van Almelo en omstreken is wat minder huiverig voor de toestroom van Sparta supporters dan die van Rotterdam.

Het is lang geleden dus. Wij halen even wat herinneringen op aan 8 maart 2020:

 • We speelden uit tegen FC Utrecht
 • Spelers mochten geen handen schudden
 • Speler- escorts waren niet toegestaan
 • Bij de wedstrijd waren 20.624 niet gevaccineerde en/of geteste toeschouwers in totaal, waarvan 400 Spartanen in het uitvak. Allen op minder dan 1,5 meter van elkaar.
 • Mondkapjes? Die kenden we alleen nog maar van ziekenhuizen en vakanties in Azië.
 • Er werd gevraagd om na toiletbezoek de handjes te wassen
 • Sparta verloor kansloos met 5-1

Nu mogen we dus weer. Weliswaar een oefenpotje, maar toch fijn om te weten dat als we binnen zijn alle afstandsregels vervallen en er geen mondkapje gedragen hoeft te worden. Maar hoe kunnen we naar de wedstrijd in Almelo? Daarvoor is een heel protocol opgesteld. Het klinkt wat ingewikkeld, maar het zou zo maar kunnen dat de rest van het seizoen ook zo zal verlopen. Alle begin is moeilijk, maar zeker weten dat we er zo aan wennen:

 • Allereerst moet je dus geen corona hebben of verschijnselen hiervan hebben. Geloof ons, niemand zit te wachten op je aanstekelijke kuchje of niesbui.
 • Dan moet je bewijzen dat je geen corona hebt. Hoe? Er zijn twee manieren:
  1. Je bent volledig gevaccineerd (twee weken na je laatste prik ben je dat)
  2. Je test negatief bij een testlocatie van testenvoortoegang.nl . Belangrijk is dat je niet te laat dan wel te vroeg test (meer info op testenvoortoegang.nl)
 • In beide gevallen kan je een QR code krijgen die je in coronacheck app van de Rijksoverheid kan ophalen. De app kan je op je smartphone downloaden in de Google Playstore of Appstore van Apple. Heb je geen smartphone? Dan heb je vette pech.
 • Dan bestel je een omwisselbiljet bij Spartakaartje.nl (voor deze uitwedstrijd kost het ticket slechts € 7,50)
 • Op vertoon van legitimatiebewijs, QR-code en het omwisselbiljet krijg je een wedstrijdkaartje bij de ingang van het gastenvak en krijg je toegang tot de wedstrijd.

Voor Sparta – NAC geldt eenzelfde procedure. De tijdelijke wet voor Testen voor Toegang stopt 1 september 2021. Naar alle waarschijnlijkheid wordt TvT bij de allerlaatste stap (tegelijkertijd met de algemene anderhalve meter) in het openingsplan van de overheid losgelaten. Dat zou in augustus zijn. Mogelijk voor de start van de nationale voetbalcompetitie, al kon een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid gisteren nog geen definitieve einddatum noemen. De KNVB en het ministerie van Justitie (en horeca) dringen aan op een snelle loslating van toegangsbewijzen voor corona vanwege de omslachtigheid en fraudegevoeligheid van verplichte QR-codes.

Voor de supporters die een vrezen soort ontwennings-shock te gaan ervaren hebben we een videootje toegevoegd om te zien hoe het er ook al weer aan toeging in zo’n uitvak:

Meer info: Sparta Rotterdam


Abonneer
Abonneren op
28 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties