Een punt in Deventer

123
5821

Sparta pakte gisteren een verdiend punt in Deventer. Op basis van de eerste helft hadden we wellicht recht op meer. Maar de tweede helft was duidelijk voor de Eagles, waardoor de puntendeling terecht was. Geen slecht resultaat, want (met Sparta) vergelijkbare clubs als Fortuna, Heracles en Heerenveen ging er met grote cijfers af in de Adelaarshorst.

Stadion

Over die Adelaarshorst gesproken; Engelser wordt het niet in Nederland. Midden in een woonwijk. Een schitterende hoofdtribune. Manfred “ik hou van symmetrie” Laros zal het afzichtelijk vinden, maar wij van ITWM vinden het prachtig. Voor de wedstrijd bezocht uw verslaggever van dienst nog even het supportershome van Go Ahead. Drie keer zo groot als het onze. En gelegen aan een mooi binnenplein (tegenover de fanshop) waar zich ook diverse foodtrucks bevonden. Deze situatie zou het voorbeeld moeten zijn voor Sparta. Verder leerden we dat Go Ahead (net als zo’n beetje elke club in Nederland) verregaande uitbreidingsplannen heeft. Die heeft Sparta natuurlijk ook. Laten we hopen dat dat binnenkort eens echt goed van de grond komt, zodat Sparta niet de boot gaat missen. Ook over het uit-vak hebben we niet heel veel te klagen, alhoewel dat net van ons wel achterwege had mogen gelaten. Op veel plekken in het uit-vak zorgt dat toch wel voor een fikse belemmering van het zicht.

Eerste helft

Ondanks dat Sparta op sommige gebieden dus best wat kan leren van de Eagles, zijn we natuurlijk alsnog een grotere club. Dat kwam ook op het veld ten uiting in de eerste helft. Sparta was de bovenliggende partij. We kwamen achterin (met een wederom souvereine Vriends) nauwelijks in de problemen. Op het middenveld speelden Verschueren, Kitolano en de Guzman zoals we ze van vorig seizoen kenden. Go Ahead kwam niet aan het voetballen en Sparta was de baas. Toch kwam de achilleshiel van Sparta wederom aan het licht. Achterin staat het dus wel, over het algemeen. En het middenveld kan in fases hetzelfde brengen als vorig seizoen. Maar voorin blijft het mager. Lauritsen heeft nog altijd niet de vorm, Neghli is er nog niet en Clement is gewoon geen buitenspeler. Saito en Van Crooy worden echt gemist. Als je dan ook nog in ogenschouw neemt dat de huidige backs niet het niveau hebben van Pinto en Sambo (en derhalve de aanval veel minder ondersteunen) is het niet gek dat Sparta gewoon veel meer moeite heeft met doelpunten maken ten opzichte van vorig seizoen. Het voetbal wat we op de mat leggen is echt niet slecht, integendeel. Maar het ontbreekt net aan dat beetje vernuft. En geluk. De bal van Lauritsen op de paal was er vorig seizoen gewoon ingegaan.

Na de thee

Wellicht zat er bij Go Ahead (of Sparta) iets in de thee, maar na rust was het spelbeeld volledig omgedraaid. Go Ahead begon goed en werd alleen maar beter. Sparta zakte noodgedwongen terug en de Eagles drongen aan. Vlak na rust moest Olij stevig aan de bak op een knal van Edvardsen. Toch werd het verder nooit heel erg hachelijk, behalve dan misschien rond de 60e minuut. Adekanye kwam volledig vrij voor Olij maar kon niet meer dan een slap rollertje produceren. Dat we af en toe een kans weggeven is inherent aan het voetbal. Maar waarin Sparta in deze fase echt teleurstelde was de omschakeling. Ook vorig seizoen waren we geregeld de onderliggende partij. Eigenlijk was dat ook gewoon onderdeel van de tactiek van Steijn. Inzakken en bij balverlies van de tegenstander razendsnel in de tegenstoot voor het doel van de tegenstander komen. Op dit moment kan Sparta dat niet brengen. Niet in de laatste plaats omdat we gewoonweg andere spelers hebben. Clement is geen van Crooy en Van der Kust is geen Pinto.

Resultaat

Toch willen we niet al te negatief zijn over Sparta. En misschien moeten we ook stoppen met de vergelijking met vorig seizoen. We halen wel gewoon een resultaat in de Adelaarshorst. Dat is ons lange tijd niet gegeven geweest. We herinneren ons allemaal de tijd dat we over een geheel seizoen 5 of 6 punten haalden in uitwedstrijden. De teller staat nu alweer op 7 punten. En dat zullen ook de laatste niet zijn. Verder zit er echt nog wel rek in dit elftal. Neghli speelt al een stuk beter dan begin september en is nog jong. Brym heeft momenteel een terugslag maar liet in het begin van het seizoen zien zeker een groot talent te zijn met potentie. En Eerdhuijzen en Saito zullen toch ooit wel terugkeren van hun blessures? De back-posities blijven wel zorgen baren. Daar moeten we iets mee. Wellicht kunnen we aankomende winter toch weer een lijntje uitgooien naar Sambo. Verder lijkt de vormdip van Pelle Clement serieuze vormen aan te nemen. Maar dat zal ook met zijn positie in het elftal te maken hebben. Wat niet altijd gezien wordt is de mate van arbeid die Clement brengt. In dat opzicht hebben we geen klagen, maar voetballend mag het echt wel iets beter. Wat ook echt beter moet zijn de spelhervattingen. Het aantal corners op kloothoogte was gisteren niet op één hand te tellen. Zelfs Mart Dijkstra nam ze beter. Zoiets moet toch te trainen zijn, zou je zeggen.

Perspectief

Met het verval van Ajax kunnen we inmiddels spreken over een top-5 in plaats van een traditionele top-3. Ondanks de huidige (vertekende) 17e plek van Ajax ligt het in de lijn der verwachting dat PSV, Feyenoord, AZ, Twente en Ajax (in willekeurige volgorde) de top-5 zullen vormen dit jaar en daardoor ook gevrijwaard zullen blijven van play-offs om Europees voetbal. We hebben dit jaar namelijk een plekje extra te verdelen waardoor plek 5 zich rechtstreeks plaatst voor tweede voorronde Europa League. Gemakshalve gaan we er dan wel even vanuit dat de bekerwinnaar bij de eerste vijf eindigt, iets wat de afgelopen jaren eigenlijk altijd wel het geval was. Sparta moet in staat zijn om ergens tussen plek 6 en plek 9 te eindigen. En wellicht kunnen we wel ‘gewoon’ weer 6e worden. Er valt natuurlijk genoeg aan te merken op het elftal en het spel van Sparta. Maar geldt dat ook niet voor alle clubs om ons heen? We zien niet in waarom pakweg Heracles, Excelsior of NEC meer aanspraak zouden maken op plek 6 dan Sparta. Het gezaghebbende Opta Analyst is het in ieder geval met ons eens, getuige onderstaande voorspelling (gebaseerd op diverse statistieken en data) van medio oktober waarin Sparta een zesde plaats wordt toebedicht.

Als we daadwerkelijk zesde willen worden moeten we uiteraard ook weer wel wat wedstrijdjes gaan winnen. Te beginnen met de thuiswedstrijd van aanstaande zaterdag. Dan spelen we om 20:00 tegen het RKC Waalwijk van Henk Fraser, Adil Auassar en Geert-Arend Roorda. In het veld komen we Meijers en Kramer tegen, dus Sparta zal zeker drie goals moeten maken om de punten op het Kasteel te houden. Tot zaterdag!

De video’s

Abonneer
Abonneren op
123 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties