Kasteel met tekst

Sparta heeft een bizarre slechte staat van dienst als het gaat om de derby winnen. Zowel thuis als uit is de tegenstander uit Zuid helaas vaak degene die aan het langste einde trekt. Omdat de Rotterdamse derby kan putten uit een enorm aantal confrontaties tussen de twee grootste clubs uit de stad is er toch gelukkig genoeg te schrijven over de edities dat het allemaal wel goed zou komen. In de aanloop naar het 113e eredivisie-treffen tussen West en Zuid een aantal mooie verhalen van weleer welke de Spartaan van nu moed zullen geven. Vandaag de laatste aflevering.

Eeuwigheid

Sparta wacht al weer een eeuwigheid op een overwinning tegen Feyenoord. Na de mooie editie in 1996 heeft Sparta een aantal jaren, door degradatie, de derby niet meer kunnen spelen. In de 17e voorgaande edities won Sparta maar één keertje en dat was er eentje die wel is bijgebleven: Boukhari scoorde in de Kuip net voor tijd de winnende en werd net als Maikel Renfurm als “Held van Rotterdam” bestempeld. Voor de rest was het weer een grote bittere pil van ellende.

Een uitstapje: Manchester United Ruins My Life

Sparta speelde ooit in de kleuren van Manchester City de derby in de Kuip en won deze editie met 2-4. Een uitstapje naar Engeland:

“Manchester United Ruins My Life” is een boek van Colin Shindler, een Britse kerel die helemaal into voetbal en specifiek Manchester City is. Maar jeetje, die gast heeft ook echt een hekel aan Manchester United.
In zijn boek beschrijft Shindler hoe hij van jongs af aan verliefd is geworden op Manchester City en hoe die liefde zijn hele leven beïnvloedt. Maar zijn liefde voor City wordt constant overschaduwd door zijn haat voor United.
De reden daarvoor is simpel: United wint gewoon veel meer dan City, vooral in de onderlinge wedstrijden. United is een supermacht in het voetbal en lijkt altijd maar te winnen, terwijl City constant worstelt om te concurreren en succes te behalen.
Het feit dat United ook nog eens wereldwijd zo bekend is en zoveel fans heeft, maakt het alleen maar erger voor Shindler. Het geeft hem een gevoel van machteloosheid en inferioriteit, en versterkt zijn frustratie over de situatie.

Kortom, “Manchester United Ruins My Life” is een eerlijk en emotioneel verhaal over de ups en downs van het steunen van een voetbalclub en de intense emoties die daarbij horen, vooral als je club in de schaduw staat van je grote rivaal.

Dit verhaal speelde natuurlijk voor de overname van Manchester City door de oliesjeiken uit het Midden Oosten. Dit verhaal vertelt eigenlijk ook wel een beetje het verhaal van Rotterdam: Vervang United voor Feyenoord en City voor Sparta.

Naar 2008: De arm van Boukhari en de hulp van Jol.

Sparta is niet de beste in deze derby die op 23 maart 2008 op een volgepakt Spangen gespeeld zal worden. Sparta doet wel lekker mee in de wedstrijd tegen Zuid maar kan niet voorkomen dat de Zuiderlingen na 11 minuutjes spelen door toedoen van Lucius op 0-1 komen. De Feyenoord-aanhang krijgt in die tijd nog de gehele Bok de Korver tribune toegewezen, die bij het vallen van deze treffer uit zijn dak gaat. Het “Wie is nou de club van Rotterdam?” klinkt voorbarig vanaf deze tribune.

Sparta wijkt niet en trekt ten strijde om de gelijkmaker te forceren.Op aangeven van Marvin Emnes neemt Boukhari de bal via zijn arm mee en krijgt deze perfect voor zijn linkerbeen en schiet met een mooie stuiter de 1-1 binnen. Met dank aan Jol die niets van een handsbal wil weten. Gelukkig voor anno 2008 bestaat de VAR nog niet.

Vergeten om afstand te nemen

Sparta is de veel betere maar verzuimt in de eerste helft afstand te nemen. Gelukkig is Nordin Boukhari opnieuw de plaaggeest van alles wat Zuid liefheeft, en schiet Sparta 5 minuten na rust met een verwoestend schot van zo’n 25 meter van de goal naar een 2-1 voorsprong. De rollen zijn omgekeerd.

Zuiderlijk wanhoopsoffensief

Sparta krijgt daarna met een lang (wanhoops)offensief van Feyenoord te maken. Dit levert weliswaar de gelijkmaker voor Feyenoord op (van Bronckhorst) maar ondanks alle verwoede pogingen wil het maar niet lukken om de voorsprong terug te krijgen. En als ze dan toch scoren dan vindt ene Dick Jol uit Den Haag dat er sprake is van een ongeldig doelpunt. Geheel onterecht, maar heel soms moet je dat beetje geluk in de derby hebben.

Een van de mooiste treffers ooit

Dat het maar niet wil lukken zorgt ervoor dat Feyenoord steeds gefrustreerder wordt. En het is Sparta die daar in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd van profiteert door de Feyenoorders nog meer frustratie te bezorgen. Marvin Emnes dolt in zijn eentje de hele verdediging van Feyenoord en haalt verwoestend uit: 3-2 !! Sparta wint de derby. Nu zingt de aanhang van Sparta massaal: “Wie is nu de club van Rotterdam?”

Daarna 3 x winst: Vier op een rij

Voor Feyenoord is Het Kasteel in de drie volgende edities een onneembare vesting. Waar Zuid jaren achter elkaar alles wist te winnen wint Sparta nu vier edities op een rij: In 2008 wordt het 2-1 (doelpunten Slot (!) en Poepon), in 2009 na een rode kaarten regen wint Sparta opnieuw met 2-1 (doelpunten Poepon en Strootman) en na de lange eerste divisie-jaren weet Sparta, in het jaar dat Feyenoord kampioen wordt, met 1-0 te winnen na een prachtige kopbal in de eerste minuut van ene meneer Pogba! De Feyenoorders-supporters weten vanaf dat moment ook wat frustratie inhoudt. 4x op rij verliezen van de club van Rotterdam: Ze zouden zomaar eens het boek van Colin Shindler kunnen gaan lezen.

  • Kasteel met tekst

    De beste derby’s door de jaren heen: seizoen 1957-’58

  • Michel Breuer vertrekt

  • Vandaag 1 jaar geleden vierden we feest!

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties