Kasteel met tekst

Sparta heeft een bizarre slechte staat van dienst als het gaat om de derby winnen. Zowel thuis als uit is de tegenstander uit Zuid helaas vaak degene die aan het langste einde trekt. Omdat de Rotterdamse derby kan putten uit een enorm aantal confrontaties tussen de twee grootste clubs uit de stad is er toch gelukkig genoeg te schrijven over de edities dat het allemaal wel goed zou komen. In de aanloop naar het 113e eredivisie-treffen tussen West en Zuid een aantal mooie verhalen van weleer welke de Spartaan van nu moed zullen geven.

Wat wachten we toch al lang

Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden dat we thuis op ons Kasteel Feyenoord hebben kunnen verslaan. De uitoverwinning van 4 jaar geleden, waarbij de club van Rotterdam in de Kuip van een 2-0 achterstand naar 2-4 wist om te buigen spreekt natuurlijk nog steeds boekdelen. Maar thuis, we wachten er al weer zeven jaar op. Nog niet zo lang als er gewacht moest worden tot 1978, waar we maar liefst zestien seizoenen zonder enkele overwinning moesten doen, maar toch. Zeven lange jaren, het duurt een eeuwigheid

Sparta in de race voor Europees

Sparta is dit seizoen, net als voorgaande seizoenen een heuse subtopper. De ploeg van trainer Theo Vonk is samen met FC Twente en FC Groningen in de race voor een Europees ticket. De derby die moet gewonnen worden om aan de race mee te blijven doen. Op Zuid zien ze nog kansen om voor het kampioenschap te gaan en Ajax in te halen. Maar dan moeten ze wel winnen van Sparta, want de Amsterdammers staan een aantal punten voor. En het loopt niet echt fantastisch bij de landskampioen die door Ab Fafie gecoacht wordt. Beide ploegen hebben dus een pittige uitdaging aan te gaan.

Tanend aantal toeschouwers op Spangen

Ondanks het goede spel van Sparta in de laatste jaren willen de tribunes op Spangen maar niet vollopen. Van uitverkochte stadions is sowieso nauwelijks sprake meer in Nederland. Het hooliganisme viert hoogtijdagen in Nederland en veel Rotterdammers gaan liever naar nieuwe vrijetijdsbestedingen zoals de Camping, de Flevohof of het Evaluon. Bij Sparta komen doorgaans niet meer dan 3.500 supporters en in de Kuip zitten er in die tijd ook vaak niet meer dan 15.000 mensen op de tribunes. Waar de derby tot in de jaren ’70 nog meer dan 30.000 fans trok is het nu met 13.000 aanwezige supporters nog geen eens voor de helft vol tijdens deze editie van Sparta – Feyenoord.

Sparta veel sterker

Sparta weigert de speelstijl aan te passen tegen de regerend landskampioen en gaat zoals Theo Vonk dat wil geheel van eigen kracht uit. Feyenoord kan er weinig tegen inbrengen en kijkt na 6 minuten al tegen een achterstand aan als Lengkeek de score opent.
Feyenoord heeft geen enkel antwoord op de drang naar voren van Sparta en ziet tot ramp van meer dan de halve Schie-tribune supersub Leen van der Weel de 2-0 maken. De Spartanen op de tribune zijn euforisch: zou het vandaag dan eindelijk weer eens gaan lukken?

In de tweede helft gaat Sparta gewoon door met goed voetbal spelen. Toch is het schrikken als uitgerekend de op Spangen niet zo geliefde Mario Been 7 minuten voor tijd de aansluitingstreffer voor Feyenoord maakt. Menig Spartaan kan een ei in de bilnaad hard koken in de resterende speeltijd. Maar de angst is nergens op gebaseerd. Feyenoord dringt dan wel aan, maar Sparta controleert en staat 5 minuten later door een doelpunt van Robin Schmidt met 3-1 voor. De wedstrijd is gespeeld

Slechte verliezers

De Feyenoord aanhang toont zich een slechte verliezer. Supporters van vak-S, die massaal op de Jongenstribune staan, wrikken de stoeptegels voor de tribune los en beginnen deze richting doelman Bas van Noortwijk te smijten. Dat is voor scheidsrechter van Ettekoven het signaal om de wedstrijd, die nog 90 seconden zou duren, definitief af te fluiten.

Louis van Gaal minder blij dan de supporters

Uiteraard vieren de Sparta supporters een heerlijk feestje na afloop van de derby. De spelers vinden het wel mooi dat ze eindelijk de derby weer een keer winnen maar zijn wel minder uitgelaten dan dat je zou verwachten. En dat heeft allemaal te maken met het feit dat de concurrentie dat weekend ook geen punten laat leggen:

Aanvoerder Louis van Gaal na afloop van de wedstrijd: “Ik herinner me nog die 4-2 het stadion nog, iedereen werd bekant gék toen. Natuurlijk zijn we nu ook wel blij – het is altijd leuk om te winnen en zeker als dat tegen één van de topclubs gebeurt. Maar was er een juichstemming, nee, die was er toch niet na afloop in de kleedkamer. Want wat zijn we er nou mee opgeschoten? Nul komma nul.
Dat je bij FC Twente wint en nu van Feyenoord is allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar Groningen wint ook en is dus in het voordeel. er blijven immer steeds minder wedstrijden over om de drie punten achterstand in te lopen.”

Tragedie leidt tot Europees voetbal voor Sparta

Sparta eindigde dat seizoen als vierde boven FC Groningen. Toch was dat niet voldoende om Europees te spelen. Maar het hooliganisme teisterde niet alleen Nederland. Internationaal ging het ook helemaal mis. Op 29 mei 1985 vond in Brussel het grootste voetbaldrama ooit plaats. In het Heizelstadion vielen 39 doden en meer dan 400 gewonden tijdens de Europacup 1 finale tussen Liverpool en Juventus. De UEFA gaf de Engelsen de schuld en was alle rellen van alle andere Engelse clubs op het continent meer dan zat. Daarop werd door de Europese bond besloten dat de Engelse clubs voor onbepaalde tijd werden uitgesloten voor deelname van Europees voetbal. Dit betekende voor Nederland een extra UEFA cup plaats op, en deze kon door Sparta ingenomen worden. Een van de meest memorabele wedstrijden, ooit in de Spartaanse geschiedenis, vloeide daar uit voort.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties