Kasteel met tekst

Sparta heeft een bizarre slechte staat van dienst als het gaat om de derby winnen. Zowel thuis als uit is de tegenstander uit Zuid helaas vaak degene die aan het langste einde trekt. Omdat de Rotterdamse derby kan putten uit een enorm aantal confrontaties tussen de twee grootste clubs uit de stad is er toch gelukkig genoeg te schrijven over de edities dat het allemaal wel goed zou komen. In de aanloop naar het 113e eredivisie-treffen tussen West en Zuid een aantal mooie verhalen van weleer welke de Spartaan van nu moed zullen geven.

Kommer en kwel

Sparta heeft in seizoen 1961/62 er niets van gebakken tegen Feijenoord. De 3-0 uitnederlaag en de 1-3 thuisnederlaag doen pijn, want Sparta zal en moet bewijzen dat het de club van Rotterdam is. Inmiddels weten we anno 2023 dat daar overwinningen niet altijd de basis voor hoeven te zijn, de club van Rotterdam dat ben je toch wel als je op 1 april 1888 bent opgericht. Maar in die tijd deed Sparta jaarlijks mee om de titel en was de Rotterdamse derby net zo groot als de klassieker. Dus ja, dat hakte er wel even in een seizoen eerder. Kommer en kwel vond men in de bestuurskamer van Het Kasteel.

Kerstvoetbal

Op tweede kerstdag voetballen zoals ze in Engeland ook doen? Eens in de zoveel jaren zie je dat er weer een initiatief komt om net voor de winterstop weer een competitieronde in te plannen. Heerlijk tussen het kerstonbijt en Flappie of Bambi die ’s avonds op het menu stonden. In begin jaren ’60 was vegetarisch en veganistisch eten nog een uitzondering, en de Sparta-supporters hadden zelfs kannibale trekjes. Die Feijenoorders die moesten tijdens de derby maar met huid en haar opgevreten worden!

Besneeuwde grasmat en een klagende Feijenoord aanvoerder

Tegenwoordig wordt het voetbal al afgelast als er twee sneeuwvlokken dreigen te vallen. In de vorige eeuw toen er nog met een leren veter voetbal en zwarte voetbalschoenen gevoetbald werd moest er heel wat gebeuren als een wedstrijd afgelast zou worden. En er was ook nog geen klimaatverandering, waardoor we in ons kikkerlandje zo nu en dan wel eens verrast werden door een witte kerst. Zo ook tijdens het kerstfeest van 1962.

Het veld in Spangen was bedekt met een heuse sneeuwlaag, en die zou Sparta wel eens kunnen helpen. En dat deed het ook. De fysiek ingestelde Spartanen hadden volop profijt van het veld in tegenstelling tot hun collega’s uit Zuid die met hun technische troefkaarten het nakijken hadden. Dit tot groot ongenoegen van Feijenoord aanvoerder Gerard Kerkum: “Dit was een onverantwoordelijk veld. Het was niet van tevoren gerold, het was hobbelig. Ik heb van tevoren groot bezwaar gemaakt daarop te moeten spelen. Je loopt in die gevallen al te gemakkelijk een enkel- of een beenbreuk op. Dan wordt je voorzichtig. Het is me een raadsel, waarom ze toestaan dat op zo’n terrein voetbal moet worden gespeeld.”

Schietribune in aanbouw

Met de bizar grote Schietribune in aanbouw zat Het Kasteel weer tot aan de nok helemaal gevuld. Sigarenboeren hadden het hele stadion weer uitverkocht. De voorlopers van Spartakaartje.nl verkochten al weken voor de wedstrijd alles uit. Sparta’s penningmeester kon weer in zijn handen wrijven met de 24.000 toeschouwers op Het Kasteel.

Hard werken loont

Het Sparta van de legendarische coach Denis Neville dat in seizoen 1958-59 de titel wist te winnen en in het vorig seizoen voor de tweede keer de KNVB-beker omhoog mocht tillen was bezig aan een prima seizoen waar het samen met Ajax, Feijenoord en PSV meedeed om de titel. Sparta heeft van deze vier clubs het minste te besteden, maar beschikt wel over een stel noeste werkers op de grasmat.

Coach Neville heeft weer een hecht team weten te smeden dat weet dat hard werken loon. En zo gaat het ook de strijd aan tegen de stadionclub uit Zuid.
Feijenoord heeft helemaal niets in te brengen en weet de gehele wedstrijd geen enkel gericht schot op doelman Pim Doesburg af te vuren. Sparta daarentegen, heerst, controleert en weet de tegenstander behoorlijk van het padje te brengen. De tweede helft uit zich dat in drie doelpunten die er voor zorgen dat Sparta de derby in het voordeel van West weet te beslissen. Adelaar, van Ede en Bodnar scoren voor Sparta en zorgen ervoor dat de Kasteelclub in pas blijft lopen om het kampioenschap binnen te halen.
Uiteindelijk zal dat laatste niet lukken: Sparta eindigt op een gedeelde tweede plaats waarbij PSV er met de titel van door gaat. Feijenoord wordt met twee punten minder vierde. Maar toch: het laat zien hoe groot onze club in die tijd was!


Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties