logo Beneliga

Tim Coremans, de keeper die niet altijd het geluk aan zijn zijde lijkt te hebben, heeft na een langdurige blessure vandaag de training bij Sparta kunnen hervatten. De doelman die op één van zijn mooiste dagen uit zijn leven (vader worden en promoveren) voor eeuwig als held de Spartaanse boeken in ging, liep in aanloop naar dit seizoen in juni 2020 een zware kwetsuur op waarbij zijn band bij de knie afscheurde. Op dat moment was hij bezig de strijd aan te gaan wie eerste keeper van Sparta zou worden. Hij of Benjamin van Leer. Uiteindelijk, weten we nu, is het de Nigeriaanse Maduka Okoye geworden.

Maar het is goed om te zien dat de sluitpost weer op het veld staat na 9 maanden blessureleed en veel arbeid om weer terug te komen. Namens de redactie van ITWM wensen we Tim veel succes toe met de opbouw van zijn trainingen!

En dan….de Beneliga. Het is een terugkerend iets waar veel supporters een uitgesproken mening over hebben. De een vind het helemaal niets, de ander denkt dat het de enige methode is om het Nederlands voetbal weer op een behoorlijk niveau terug te krijgen. Zitten we te wachten op Charleroi tegen Sparta, FC Utrecht tegen Standaard Luik en Ajax tegen Anderlecht. Of zien we liever stadsderby’s zoals die van Rotterdam of regionale exemplaren zoals die van het Tukkerland? Feit is dat Nederland en België sinds het Bosman-arrest in 1995 op Europees gebied steeds slechter is gaan presteren waardoor deelname aan de Champions Leaugue en aan de Europese toernooien niet vanzelfsprekend zijn. Sterker nog; er wordt nagenoeg geen prijs meer gewonnen. In Nederland is de situatie daarbij iets anders dan in België (hier spelen ze aan het einde van het seizoen een stel kolderieke play-offs) en is het zo’n beetje heel veel Ajax, dan een hele lange tijd niets om vervolgens clubs als PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse tegen te komen waarna de rest een beetje stuivertje verwisseld. Mickey Mouse in optima-forma!.

Daar willen de grotere clubs dus van af. En dat is vanuit hun oogpunt niet eens zo gek. Een Beneliga kan beter vermarkt worden omdat de afzetmarkt groter zal zijn. Succesvolle competities in Europa die ons qua resultaten en acceptabel voetbal al langere tijd voorbij geschoten zijn hebben stuk voor stuk een immense afzetmarkt t.a.v. hun inwoner aantallen. Nederland en België hebben dat niet, maar samen wel.

Inmiddels zijn de Belgische clubs uit de hoogste divisie unaniem akkoord (dus ook de clubs die niet mee zullen doen aan de Beneliga) en is het nu wachten op wat de Nederlandse clubs gaan doen? De Beneliga zal uit 10 Nederlandse clubs en 8 Belgische clubs gaan bestaan en zal naar verwachting 300 miljoen meer gaan opbrengen dan de Belgische Jupiler Pro League en de Nederlandse Eredivisie nu bijeen sprokkelen.

Zover we nu weten is Sparta tegenstander van de Beneliga. Maar vind jij? Moet Sparta zijn been stijf houden en hier niet in mee willen gaan of moet Sparta het de Beneliga accepteren en ervoor zorgen dat ze bij de 10 Nederlandse clubs gaan komen die straks aan deze competitie mee zullen gaan doen.

Wordt vervolgd!

Abonneer
Abonneren op
53 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties