Het was nog even spannend, maar vandaag (vrijdag 12 januari) werden de laatste details rondom de werkvergunning van Shunsuke Mito in orde gemaakt. Goed nieuws. En dus kan Mito zaterdag tegen Fortuna Sittard zijn debuut in een officiële wedstrijd voor Sparta gaan maken.

Voor Sparta begrippen diep in de buidel getast

Mito is de transfer waarmee Sparta het voor onze club grootste financiële risico ooit neemt. Niet alleen moest onze club een transfersom betalen om het nog tot 2026 lopende contract bij Albirex Niigata af te kopen. Wat de transfersom is, is niet bekend, maar dit stopt niet bij enkele tonnetjes. Mito is ten slotte verkozen tot het grootste talent van de J-League. Ook tekende Mito tot medio 2028. Met dit langdurige contract komen ook de ‘buiten EU salarissen’ om de hoek kijken (van inmiddels meer dan 5 ton bruto voor spelers die ouder zijn dan 21 jaar). Sparta gelooft erin dat hij van grote sportieve waarde kan zijn en dat hij op termijn zijn geld terug kan verdienen.

Hoe de financiële constructie exact in elkaar zit is niet helemaal duidelijk. In het verleden hebben Nijkamp en Laros laten weten dat alle transferrechten van Sparta ‘volledig van Sparta zijn’. Het zou voor Spartaanse begrippen een stunt zijn als dit nog steeds zo zou zijn na de komst van Mito. Ondenkbaar is het echter niet. Sparta heeft een goed eigen vermogen, de inkomsten groeien -inmiddels ook met gegarandeerd groeiende TV rechten dankzij het nieuw tv contract- en Sparta heeft spelers in de selectie waarvan we weten dat ze geld gaan opleveren. Dit type financiële risico’s met één speler nam onze club niet eerder, maar met Laros aan het roer mogen we er vanuit gaan dat alle uitgaven in ieder geval financieel verantwoord zijn.

Dat Nijkamp en Laros in de zomer nog lieten weten dat winterse transfers dit jaar niet nodig zijn en onlangs lieten weten open te staan voor uitgaande transfers kan niet los gezien worden van deze investering. De gemiddelde Spartaan zal zich weinig zorgen maken over de financiën op korte termijn. Ook in deze zomer zijn spelers als Olij, Verschueren, Kitolano en Lauritsen nog een mooie duit waard. Op langere termijn mogen we nog wel wat verwachten van de verkoop van Eerdhuijzen, Neghli, Mito of wellicht iemand als Brym. Maar de gemiddelde Spartaan is niet verantwoordelijk voor de Spartaanse financiën. Laros is dat wel wel. Het is ergens ook wel weer te begrijpen dat hij het geld maar alvast binnen wil hebben. Laten we hopen dat de balans tussen de financiën en de kwaliteit op het veld ook na 31 januari nog goed is.

Rijsdijk blij

Ondertussen is Jeroen Rijsdijk blij. Mito is nog niet 100 % fit. Kan nog geen hele wedstrijd spelen. Maar Rijsdijk laat aan VI weten dat het gewoon een ‘hele goede speler is, dat zie je meteen’ En dat Mito er ‘direct klaar voor is’.

Mito haalbaar door meerdere factoren

Het komt niet vaak voor dat voetbalbladen of voetbalwebsites binnen twee weken meerdere uitgebreide artikelen over één speler van een club als Sparta schrijven. Ook dat maakt duidelijk dat het in ‘de voetbalwereld’ toch wel opmerkelijk wordt gevonden dat Sparta dit voor elkaar heeft gekregen. Wie een abonnement heeft op VI PRO kan in ieder geval twee zeer lezerswaardige artikelen tot zich nemen over Mito – als je de kans hebt, zeker effe lezen!

In het meest recente artikel wordt duidelijk dat -naast dat Sparta het benodigde geld op tafel kon leggen- ook andere puzzelstukjes precies goed vielen. Onze club heeft geen fouten gemaakt en snel en overtuigend gehandeld. De zaakwaarnemer van Mito vond de eredivisie een goede eerste stap voor hem in Europa, dat helpt natuurlijk ook. De zaakwaarnemer van Mito is dan weer dezelfde als die van Ueda (die op Zuid speelt) en die Rotterdam dus goed kent. Daarnaast is ene Van Kooperen weer een zaakwaarnemer die goed samenwerkt met de zaakwaarnemer van Mito en Nijkamp heeft weer een goede band met Van Kooperen. Welkom in de wondere wereld van het voetbal. De lijntjes naar Spanje mogen nog wel beter, maar dit lijntje liep blijkbaar perfect. Dat Mito bij Sparta met Saito en inspanningsfysioloog Sagara twee mensen bij de selectie heeft die Japans spreken vergroot de kans voor Mito op een zachte landing in Europa ook nog eens. En zo viel de puzzel volledig in elkaar.

Tovenaar aan de bal, rendement moet omhoog

Meer voetbal inhoudelijk heeft VI PRO een uitgebreide analyse over Mito. Aan de bal, dribbels, snelheid – het artikel is vrij lyrisch op al deze aspecten. Volgens VI kan Mito toveren aan de bal. Waarom de Europese subtop hem toch nog niet haalde heeft volgens VI te maken met een hoeveelheid statistieken die erop duiden dat zijn afronding beter moet. 4 goals en 2 assists in 2036 speelminuten in de J-League hint volgens VI op een laag rendement. 36 % van zijn doelpogingen in de J-League kwam tussen de palen. Is dat laag? Volgens VI wel. De schrijver van dit stukje heeft geen flauw idee. Het zal wel. Daarnaast zou Mito nog te vaak mede-spelers die er beter voor staan over het hoofd zien. Maar goed, spelers die dit alles beheersen komen niet naar Sparta. Aan Rijsdijk en zijn mannen om hem het nodige bij te leren. Als dit de technische staf gaat lukken, dan wordt het precies wat Nijkamp en wij allen hopen: een attractie op Het Kasteel en een speler die over een tijdje flink wat geld gaat opleveren.

Van zo’n jonge speler mogen we uiteraard niet direct wonderen verwachten. Maar in ieder geval maakt de komst van Mito meer dan nieuwsgierig. Het is objectief bezien één van de meest opvallende transfers uit de Spartaanse historie. Zijn werkvergunning is dus binnen. Morgen zal hij tegen Fortuna zijn eerste minuten maken in een officiële Spartaanse wedstrijd. Volgende week is hij tegen Go Ahead te bewonderen in het heilige rood-wit op het al even heilige Kasteel.

Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties