Affiche Sparta Cambuur

Zondag 12:15. Veel Spartaanse wekkers gingen vroeg om op tijd te zijn voor de wedstrijd Sparta – Cambuur. De Friezen mochten om 6:00 de bus in om de tocht naar Rotterdam te maken. De Schicht die weer openging gaf een extra reden om voor 12:00 het eerste pilsje open te trekken. Sparta speelt ten slotte en zal van de concurrent moeten winnen om wat extra puntjes te verzamelen voor de aankomende reeks zware wedstrijden. 

Na de zwakke pot in Zwolle heeft Fräser ingegrepen. De enige zwakke partij die Mijnans heeft gespeeld, werd hem gelijk fataal. Hij mocht plaatsnemen op de bank en Emegha begint in de basis. Tommy is nog niet terug, dus start Heylen weer. Ondanks het slechte begin was Heylen nog wel aardig tegen NEC en PEC. Vandaag hopen op drie punten. Bij Cambuur zijn ook wat wijzigingen, maar dat kan ons niet schelen. Dus die gaan ook niet benoemd worden. Winnen is het enige wat telt. 

Pastoor-tijdperk

Wat vaak bekend is bij vroege wedstrijden op zondag, zijn de opstart problemen. Aan beide kanten was er weinig spektakel te beleven. Sparta had veel balbezit, maar deed hier absoluut niets mee. Het leek wel of schieten verboden was. Misschien waren alle spelers ongevaccineerd en is het verboden voor ongevaccineerden om te schieten? Het zal een raadsel zijn, maar dit leek op het Pastoor-tijdperk. Buiten de zestien mocht niet geschoten worden. Het was oneindig breien en de bal verspelen. Het enige wat miste waren de Dijkstra-corners die op kniehoogte werden gegeven. Cambuur kon ook vrij weinig uitrichten en verspeelde de bal gemakkelijk. De eerste echte kans was te noteren in de 34e minuut. Emegha had een geweldige rush door de verdediging en deed alles goed. Het makkelijkste gedeelte ging alleen mis, hij schoot de bal naast. Vlak daarna lag de bal aan de andere kant erin. De gevreesde Kallon had de bal. Kreeg alle ruimte en vond met een wippertje de geheel vrijstaande linksback. Hij kon binnenschieten en het was 0-1. Abels gaf te veel ruimte. Vriends stond op een eiland. Niemand wist wie die back op moest vangen. Het was weer amateurisme ten top. Sparta ging de rust in met een striemend fluitconcert, en terecht. 

Conclusie eerste helft: Leuk al dat balbezit, maar er wordt helemaal niets mee gedaan. De enige creatieveling wordt op de bank gehouden. Het systeem was totaal niet duidelijk. Thy was overal te vinden, behalve op de juiste plek en dit komt niet door Thy zelf. Achter de spits, linksbuiten, rechtsbuiten of in de spits. Hij stond overal voorin en hij wist zelf waarschijnlijk ook niet waar hij mee bezig was. Onze kale aanvalsleider haalde ballen op eigen helft en wist vaak het spel te vertragen. De backs stonden als kip zonder kop. Wanneer Abels een beetje ruimte had om op te stomen, kon hij de bal wéér niet bij de goede kleur krijgen. Het ergste was nog het gebrek aan passie, strijd en inzet. Dit is de wedstrijd waar punten gepakt moeten worden en dat was de eerste helft totaal niet terug te zien. Hopen op een betere tweede helft.

Verval

Ondanks de eerste leuke vijf minuten met de ingevallen Mijnans die wilde laten zien waarom Fraser een fout heeft gemaakt, was het weer janken met Spartaanse pet op.Het riedeltje van de eerste helft werd vrolijk doorgezet. Geen strijd, geen passie en bovenal geen creativiteit. Het niveau was om te janken en met het nodige ongeluk was het werkelijk waar een afgang. Mijnans liet weliswaar in deze vijf minuten meer zien dan Vito, maar ook hij kon het tij niet keren. Emegha heeft kansen zat gehad, maar hij mocht er niet in. Tussentijds kwam Cambuur op 0-2. Vrije trap van Sparta werd geblokt, blind ingebracht door Osman, die de bal hiermee verspeelde. Het Frieze Kanon Kallon kon diep gestuurd worden en hij maakte het af. Abels was zijn directe tegenstander volledig kwijt en niemand hield de Frieze Usian Bolt bij. Zo viel de 0-3 ook. Balverlies, lange bal op Kanon, goal. Dit was van tevoren bekend en de verdediging stond erbij en keek ernaar. 

Fraser greep in door Jans (veel te laat) in te brengen voor Abels. Hij kon het toch niet veel slechter doen dan Abels, dus kopte hij voor de lol de bal over de achterlijn. Zo denkt hij wel aan het publiek voor een beetje vermaak. Engels kwam er ook in, dan weet iedereen het wel. Hij werkt hard, maar in het profvoetbal is resultaat en rendement ook belangrijk. Dit ontbreekt enorm bij hem en vrijwel alle wissels. De basis is al niet om aan te gluren en de wissels helpen totaal niet. Goudmijn mocht ook zijn kans pakken en liet bij vlagen wat leuke acties zien. Tekenend was de strompelende Emegha die Engels in de weg liep en Goudmijn die bij zijn zwakke schot last kreeg van zijn kuit. Dit liet de fitheid, de energie en het niveau zien wat de realiteit is. 

Knokken

Bij Meijers schoot de frustratie erin en schopte zijn tegenstander neer. Bij een 0-3 stand was het knokken op het veld. Okoye vloog er als een Nigeriaanse tijger in om mee te doen. Dit had hij alleen bij de situaties van Kallon moeten doen. Het enige moment van pit, agressie en passie was buiten het veld. Dit stelt het meest teleur. Meijers kreeg in eerste instantie geel, maar de scheids werd geroepen door de VAR. Iedereen zag de bui al hangen: rood. In de laatste seconde mocht Boere nog op Okoye af en schoot de 0-4 binnen. De grote afgang is compleet. 

Eerlijk is eerlijk, het ontbreekt aan kwaliteit. Iedereen staat radeloos op het veld en er wordt niets geniaals gecreëerd. De trainer blijft schreeuwend langs de lijn tetteren, maar dit helpt allemaal niet. Wanneer er geen strijdplan is om Kallon te stoppen, heeft het al geen zin meer. Wanneer de spelers en de staf het belang van deze wedstrijd niet zien, heeft het al geen zin meer. De realiteit is hard en Fraser en zijn mannen moeten er behoorlijk aan trekken om in de aankomende zware reeks punten te pakken. Gelukkig is PSV ook niet in goeden doen, dus wordt er in Eindhoven gerekend op drie punten. 

Abonneer
Abonneren op
314 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties