itwm logo 2021

Na een geweldig weekend met supporters weer een pilsie drinken op de terrassen, winnen van het geweldige VVV én het officieel veiligstellen van nog een seizoen in de Eredivisie, mogen wij nu hardop dromen! Met een kleine achterstand op plek 8 is play-offs halen (wat wij vaak niet hadden gehoopt) haalbaar om Europees voetbal te spelen. Een kroon op het geweldige seizoen, maar dit wordt met de aankomende tegenstanders nog een zware kluif, te beginnen in Groningen, de tegenstander van vandaag.

Uiteraard ging het voorafgaand deze wedstrijd alleen maar over Robben, maar de opstelling van de Rood-Witten is natuurlijk het allerbelangrijkst. Ten opzichte van de wedstrijd tegen VVV speelt Heylen niet, Auassar speelt centraal achterin naast Beugelsdijk. Verder blijft de opstelling intact, dus een voorhoede met Thy, Smeets, Mijnans en Engels.

Tamme openingsfase

De openingsfase was voor beide ploegen niet om over naar huis te schrijven. De FOX-sfeergeluiden brachten meer vuur in de wedstrijd dan daadwerkelijk het geval was. Aan beide kanten was het breien. Ondanks dat stond Sparta achterin als een huis en heeft Groningen amper een kans kunnen creëren. De enige speldenprikjes in de eerste 25 minuten waren twee vrije trappen van Suslov en Laros Duarte. Beide vrije trappen waren niet op doel.

Harroui schiet iedereen wakker

Na balverlies van Groningen halverwege de helft van de plaatselijke FC bereikte Meijers Harroui, die zichzelf wegdraaide en de bal geweldig in de rechterbovenhoek krult. De Sparta-supporters gingen thuis uit hun dak en dit was de boost die Sparta nodig had, want het speelde steeds beter en steeds dominanter. Tot aan de rust had Groningen niets te vertellen, wat vorige jaren nog anders was. Sparta had weliswaar grote kansen op de 0-2. Harroui speelde Engels vrij over de linkerkant van het doel en zag zijn schot goed gekeerd worden door vechtersbaas Padt. Niet lang daarna haalde Mijnans uit op de rand van de zestien meter en zijn schot ging rakelings naast. Sparta haalde de rust met een voorsprong die dik en dik verdiend was.

Onder leiding van die prachtige uithaal van Harroui speelde Sparta gecontroleerd voor rust. De opbouw was verzorgd en dit liet Groningen ook toe. Sparta zette op de juiste momenten druk en achterin stond het met de twee kapiteins als een huis.

Vrolijk verder

Het eerste kwartier van de tweede helft ging Sparta vrolijk verder. Groningen was even gevaarlijk met enkele kansjes in de beginfase, maar het werd Sparta niet moeilijk gemaakt. Het werd zelfs 0-2! Een hoekschop van Laros Duarte belandde bij de eerste paal op het hoofd van de Duitse topscorer. Thy kopte de bal op de paal en via de hand van Padt kon Beugelsdijk enkele centimeters van de doellijn af binnenkoppen. Sparta zit op rozen en dit vrij voetballen doen de spelers erg goed.

Na 72 minuten viel Kharchouch in voor de goed spelende Engels en kreeg hij direct een goede kans. Harroui draaide zich wederom goed weg en gaf de bal aan Abels, die een scherpe voorzet gaf. Helaas kon Kharchouch er net niet bij en viel de definitieve nekslag niet. Dit kwam niet goed uit voor de Kasteelheren. Het werd nog spannend door een slordig moment van Beugelsdijk en Okoye. Beugelsdijk liet de bal op zijn rug vallen en Okoye stond ver naast het doel. Lundqvist haalde in de 87e minuut in één keer uit en schoot in het lege doel. Het werd nog spannender toen Groningen dé kans op 2-2 liet liggen. Abraham kreeg hem voor leeg doel niet in het doel. Daar kwam Sparta uitstekend weg! De laatste storm is overleefd en Sparta wint in Groningen. Ondanks deze spannende slotfase speelde Sparta uitstekend. Gecontroleerd, stabiel en er werden voldoende kansen gecreëerd.

Het enige smetje op de wedstrijd is het uitvallen van Laros Duarte, die wederom erg goed speelde. Dit kan eigenlijk gezegd worden van het hele elftal, want bijna alles klopte vandaag. De backs waren enorm bepalend in het verdedigende én het aanvallende spel. Tot de 87e minuut was de enige kans een stuiterballetje van El Hankouri. Verder heeft de Nigeriaanse goalie werkelijk niets te doen gehad. Mede door de het verdedigende blok die er staat, die in de slotfase wel op omvallen viel. De wedstrijd werd niet doodgemaakt waardoor het nog spannend bleef en dit was gezien het spelbeeld zeer onnodig, maar laten wij vooral positief blijven. De play-offs zijn nog steeds in zicht en er is tegen pittige tegenstander overtuigend gewonnen.