Beeld van een feestend Sparta na de wedstrijd uit tegen SC Heracles.

Heerlijk. Verdomme, wie had dat een maand geleden gedacht? Sparta zonder nacompetitie veilig. Veertiende! Tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Standbeeldje Steijn hoor. De overwinning van ons aller Sparta tegen SC Heracles was moeizaam, zenuwslopend en een tikkeltje gelukkig. Met het bier nog in onze donder en een tikkeltje tipsy schrijven we dit wedstrijdverslag.

De rook in het stadion in Almelo bij het startsignaal was nog niet opgetrokken, of we waren in last. Waar ESPN-verslaggever Leo Driessen nog de rook in zijn ogen uitwreef en terecht opmerkte: wie heeft er nu plezier van rookvuurwerk bij voetbalwedstrijden, lag de 1-0 er bij concurrent Willem II al in. Nu wist Sparta ook wel dat ze vooral zelf hun wedstrijd moesten winnen. De laatste speelrondes wezen dat wel uit. De onderste ploegen, uitgezonderd het inmiddels gedegradeerde PEC Zwolle, won gewoon alle wedstrijden. Sparta moest het dus vooral zelf doen. En met een rijtje afwezigen bij de zwart-witte tegenstanders zou dat mogelijk moeten zijn. Maar ja, die spanning. En Heracles was ook niet nog definitief veilig.

Een salonremise kwam er daarom waarschijnlijk niet. Ook omdat Fortuna eveneens snel de 1-0 maakte. Dat alles nog in de beginfase, waarin Heracles duidelijk de betere ploeg was. De betere kansen kreeg. En meer balbezit had. Toch was de eerste, echte goede kans voor ons. In minuut 26 was het Aron Meijers die scherp voorzet. Victor van Crooij kwam net tekort om binnen te tikken. De bal scheerde voorlangs. Vijf minuten later werd Van Crooij vervangen voor Van Mullem. De tweede goede kans was voor Heracles. Onderkantje lat. De derde kans ook voor Heracles. Okoye moest reddend optreden tegen een kopbal van Bakic (die krulstaart onder de s, kunnen we nu echt niet vinden ofoz, burps.)

Namli geeft voor op Verschueren, daar komt de 0-1

Sparta kreeg zijn tweede moment: een hard schot van Namli werd door keeper Bucker tot hoekschop verwerkt. We hebben het dan over 5 minuten voor rust. De 2500 supporters op Het Kasteel, picknickend op het kunstgras, glaasje rood of witte wijn in de mand, veerden plotseling op. Wel verdraaid. Sparta, 30% balbezit, kwam ineens op voorsprong. Een verre strakke voorzet van Namli werd door Verschueren prima over de keeper gewipt in de verre hoek. We stonden voor. Halleluja. Alle drie de onderste ploegen gingen met een 1-0 voorsprong rusten.

Bal van knie naar hand: geen hands voor Meijers

Kort in de tweede helft had Sparta alle geluk van de wereld. Meijer kreeg in eigen zestien meter de bal tegen de hand. Je kon hem geven, zeg maar. Scheidsrechter Makkelie en VAR oordeelde dat de bal via de knie naar de hand ging, dus onbewust. Mazzelen. Zeker wanneer we als Spartanen zagen dat Willem II op een 2-0 voorsprong kwam. Sparta kwam er in deze fase niet aan te pas. In de 52e minuut kuste een bal van Mijnans, uit het niets ineens, de lat. Over. Niet veel later komt Beugelsdijk Mijnans vervangen. Keeper Janis Blaswich pept het Almelose publiek nog maar eens op. En dan: De Kamps geeft een splijtende pass op Meijers, die goed direct doorgeeft op Thy: 0-2. Wat nu kijken naar andere wedstrijden. We doen het gewoon zelf. Winnen. En niets anders. Dat Willem II op 3-0 komt is niet meer van belang. Die degraderen gewoon met deze tussenstanden.

Okoye is bij tegendoelpunt al aan het feesten. Het zij hem vergeven

Wisselen gaan we. Namli eruit, Engels erin. Thy eruit, Pinto erin. Deze twee invallers zorgen voor definitieve blijdschap. Pinto zrogt dat Engels 0-3 maakt. Wat een ontlading. Dit kan niet meer fout gaan. Aan alle twijfels en spanning komt een einde. Er zijn nog tien minuten te spelen. We blijven in de eredivisie. De eerste thuis kijkende supporters vertrekken richting Kasteel. Okoye is in zijn hoofd ook al aan het feesten. Hij zit mis in de 83e minuut. 1-3. Bakic. Zou het dan toch nog? Weer twijfel. Terwijl in Nijmegen spits Zian Flemming van Fortuna met een geweldige redding op zijn eigen doelpunt zijn club in de eredivisie houdt, moet Sparta nog zes minuten blessuretijd doorkomen met een voorsprong. Waar hebben we dat eerder gezien dit seizoen?

‘We zijn niet zomaar te slachten’

Maar dan toch: Makkelie fluit op zijn fluit. We winnen van Heracles, dat veroordeeld is tot de 16e plek, en nacompetitie tegen Excelsior. Het vetrek van Fraser (en Rankovic) heeft een Korbach-effect veroorzaakt. Maar hoe het beter kan, dat gaan we eens rustig de komende weken hier op dit supportersplatform neerzetten. We eindigen met enkele citaten van blijde spelers. Want die zijn inmiddels ook wel tipsy. “ Een geweldige teamprestatie, geweldig”, zei Auassar voor de camera van ESPN. “We hebben een zwaar seizoen gehad, maar kunnen bouwen op teamgeest en passie. We zijn niet zomaar te slachten. Dat is afgelopen week duidelijk geworden.” Vriends stond ook voor de camera. “ We zeiken soms op elkaar, maar als het moet leunen we op elkaar. Het had leuk geweest als we een handje hadden geholpen, maar hebben het zelf moeten doen. Ik ben er fucking blij mee. Ik ga genieten man, wat dacht jij dan? Ik had in mijn achterhoofd dat we nog aan de bak moesten of er meteen uit zouden liggen. Het geloof was groot, de spanning ook. De ontlading zal nog groter zijn”, aldus Vriends.