Daar gaan wij weer. Vandaag ontvangt Sparta een elftal vlaaien uit Sittard. Na de nederlaag in Utrecht heeft Sparta wat recht te zetten. Zoals bekend verloor Sparta volkomen onnodig met 3-1, maar hebben zij wel laten zien dat het geen slachtpartij hoeft te worden. Vandaag zal ook bepaald geen makkie worden. Fortuna(spor) kent sinds de trainerswissel een goede eerste seizoenshelft. Zij pakten vorige week nog een punt tegen zuid. Zaak om scherp te spelen tegen Fortuna.

Bij Sparta enkele wijzigingen. Abels is zijn basisplaats kwijt en Sambo mag dit keer starten. Wie ook mag starten is Koki Saito. Meestal is hij als invaller dreigender, maar hij mag het tegendeel bewijzen. Hierdoor begint Van Mullem op de bank. De Guzman komt waarschijnlijk dit jaar niet meer in actie. Namli ontbreekt ook nog steeds. Bij Fortuna starten, zoals Jack Kriek mooi zegt, ‘authentieke Fortuna Sittard spelers’. Burak Yilmaz, Ximo Navarro en Inigo Cordoba. Als je dacht dat Sparta onherkenbaar was… Afijn, oprollen dat vreemdelingen legioen.

Energiek begin

Sparta werd opgezweept door een heuse vuurwerkshow en dat was in de eerste minuten te zien. Sparta begon energiek aan de wedstrijd en wist vrijwel direct gevaar te stichten. Na een goede rush van Sambo gaf hij de bal voor richting Lauritsen, die net niet kon koppen. Vervolgens wist Sparta te domineren en bepaalde Sparta de toon van de wedstrijd. Ondanks dat energieke begin kwam Fortuna plots op voorsprong. Saito verdedigde niet goed mee over rechts, waardoor Pinto twee man moest dekken. Noslin kwam naar binnen en knalde de bal hard in het doel. Lang kon Fortuna hier niet van genieten, want Sparta kwam vrij snel langszij. Pinto en Mijnans maakte de verdediging helemaal gek. De voorzet van Mijnans was perfect op de volledig vrijstaande Verschueren, die gemakkelijk binnen kon koppen. 1-1.

Fortuna was ook enkele keren dreigend voor het doel. Zo wist Olij een afstandsschot goed te stoppen en stopte Burak Yilmaz, die 90 minuten lang liep te mekkeren, plots met voetballen, omdat hij vond dat Fortuna een penalty verdienden. In de zestien stopt hij er gewoon mee om weer te gaan klagen. Je zal maar Fortunees zijn, om gek van te worden. Daar hebben wij uiteraard maling aan. 

Conclusie van de eerste helft: beide ploegen waren erg gelijkwaardig aan elkaar. Sparta speelde gecontroleerd en Fortuna moest het hebben van de counter. Het was wel duidelijk dat Fortuna hier voor een punt kwam. Het tijdrekken begon al vrij snel en Gözübüyük (zou hij uit Sittard komen?) vond dit blijkbaar prima. Net zoals het gezeik van Yilmaz dat maar door bleef gaan. Niet bepaald een aanwinst voor de eredivisie. 

Weer een vlammende start

Net zoals de eerste helft startte Sparta vlammend aan de tweede helft. Na tien minuten mocht de bal op de stip. Na een goede aanval kon Koki Saito op het doel afrennen, maar hij werd duidelijk gevloerd door een vlaai. Een duidelijke penalty. Van Crooij schoot hard genoeg in de linkerhoek om voor de 2-1 te tekenen. Niet veel later leek Sparta op 3-1 te komen, door een geweldige steekbal van Mijnans faalde Lauritsen oog in oog met Pandur niet. Het doelpunt werd helaas afgekeurd door buitenspel. Ondanks het afgekeurde doelpunt ging Sparta vrolijk verder. Nu leek Lauritsen een geldig doelpunt te maken. Na een super bal op Van Crooij legde hij hem panklaar voor Lauritsen, maar hij schoot rakelings naast. 

Bevrijdende treffer

Sparta hield het zelf onnodig spannend door de eigen kansen niet af te maken en zakte onnodig ver terug. Fortuna leek een penalty te krijgen door shirtje trekken en een mogelijke handsbal van Vriends. Gözübüyük, die niet bekend staat als een Sparta-fluiter, was ons goed gezind en wuife het protest van Fortuna weg. Hij beloonde daarna Yilmaz eindelijk met een gele kaart. En een of andere panische assistent mocht ook geel ontvangen van de scheids. 

En niet veel later was daar eindelijk de bevrijdende 3-1. Een goede vrije trap van Kasteelheld Van Crooij kwam panklaar op het hoofd van Verschueren, die weer raak wist te koppen. Dit was de doodssteek voor Fortuna, want zij brachten niets meer. Oud-‘Spartaan’ Gladon mocht nog invallen en ook hij kon geen potten breken. Van Crooij kreeg nog een enorme kans op de 4-1, maar hij wist de bal niet goed te sturen. Mede door het in de weg lopen van Kitolano, die overigens echt een geweldige wedstrijd speelde. Maar dit was een collectieve prestatie. Werkelijk iedereen speelde goed. Dit was weer een geweldige vertoning van Sparta en het woord ‘Europees’ valt steeds vaker op Het Kasteel. 

En zo wint Sparta voor de vijfde thuiswedstrijd op een rij. Het nog ongeslagen Fortuna van die Spanjaard is ook tenietgedaan. De enige minpunten van vandaag is het uitvallen van Pinto en Lauritsen. Maar Spartanen: geniet! Op naar Arnhem, waar volgende week zaterdag Vitesse wacht. Nu rustig achteroverleunen en de rest van de wedstrijden afwachten. Een heerlijk weekend! 

Abonneer
Abonneren op
220 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties