Sparta - PSV affiche

Een week na de deceptie in Rotterdam-Oost moet Sparta zich opmaken voor een zware partij. De nog ongeslagen koploper PSV komt op bezoek. PSV heeft afgelopen woensdag nog een zware partij achter de rug tegen Sevilla. Die wedstrijd wisten zij niet te winnen. In de eredivisie winnen de Eindhovenaren met speels gemak en dit lijkt voor PSV de eerste echte test. Sparta zal zich willen revancheren na die onnodige nederlaag tegen Excelsior.

Sparta gaat dat doen met twee wijziging ten opzichte van vorige week. Verschueren is terug in de basis te vinden en ook Neghli mag starten. Dit gaat ten koste van Brym en Anello, die beide op de bank starten. Bij PSV maakt het geen reet uit wie er in de basis staat. Als je op de bank namen als Til, Lozano, Pepi en Van Aanholt ziet, dan wordt er gevreesd voor het basiselftal.

Schiettent

Het eerste kwartier is overleven voor Sparta. Het krachtsverschil was direct aantoonbaar en PSV walste door de defensie van Sparta heen. In dit eerste kwartier belandde twee corners op de lat. Lang mocht op de rand van de zestien aanleggen en Boscagli kopte. Bij beide pogingen zag Olij op rustige wijze dat die ballen op de lat eindigde. Geen zorgen voor de kersverse Oranjedoelman. Tussen al die pogingen door kwam Sparta er niet aan te pas. De Kasteelheren liepen de benen uit hun lijf, maar wisten niet de bal in de ploeg te houden door het felle druk zetten van die boeren.

Afgekeurd doelpunt

Het laatste kwartier voor rust moest Sparta weer alle zeilen bijzetten om de rust te halen met een 0-0 ruststand. PSV leek op voorsprong te komen, tot ongenoegen van het publiek, want iedereen zag een overtreding van Tillman, behalve de zwak fluitende Higler. In de week van de scheidsrechter bewees de VAR het algehele scheidsrechterskorps een goede dienst door Higler naar de kant te roepen. Hij bleef lang kijken en er was veel voor nodig om het aan meneer Higler uit te leggen, maar hij snapte het. Doelpunt afgekeurd.

Voor rust kwam Sparta tot enkele speldenprikjes, maar gevaarlijk werd het niet. Het was een wonder dat PSV nog niet op voorsprong stond, want het niveauverschil is enorm hoog. De backs hebben het lastig met Bakayoko, Lang en de ingevallen Lozano. Met de opkomende backs konden de Spartanen het bijna niet belopen. De ruimte die de Eindhovenaren op het middenveld liet, werd niet benut door het trio Kitolano, De Guzman en Verschueren. De enige corner die Sparta kreeg was de welbekende Dijkstra corner. Vito wordt gemist.

Iets met een kaartenhuis en in elkaar storten

Spartanen, het omschrijven van de doelpunten wordt jullie bespaard. In de 49e minuut kreeg Sparta één echt grote kans. Maar helaas wist Neghli slechts een verkapte voorzet te geven, want een schot kon het bijna niet genoemd worden. Alles wat daarna gebeurde is ronduit schandalig te noemen. Na de 0-1 zakte Sparta door het ijs en wist het mentaal niet sterk te blijven. Met de backs in de hoofdrol. De pijnpunten zijn compleet bloot gelegd. Van der Kust werd helemaal dronken gespeeld door Bakayoko en Bakari heeft geen moment grip gehad op Lozano. Wat zijn de backs achteruit gegaan. Vervangers zijn hier niet voor. Ja, Warmerdam.

Achterin had Sparta het lastig en wist het niet wat het moest doen met de zwervende Tillman. Velthuis had geen idee wie er gedekt moest worden en zelfs Bart Vriends liet af en toe steken vallen. Jeroen Rijsdijk zag het met lede ogen aan en greep na 64 minuten in door Anello in te laten vallen voor De Guzman. Tikkie terug Anello durfde niet te voetballen en maakte onbegrijpelijke keuzes. Net zoals Clement. Elke bal leek in de voeten van de tegenstander te gaan. Dode spelmomenten werden niet benut om gevaarlijk te worden. De tweede helft was een afgang en het werd 0-4. Het enige lichtpuntje was Olij. Hij keepte een dijk van een wedstrijd, maar werd door de anderen in de steek gelaten. Elke speler mag persoonlijk langs Olij om zijn excuses aan te bieden en de aankomende twee weken keihard trainen om resultaat te halen in de Adelaarshorst.

Enfin. Sparta speelde kut. Nu is de kans om het de aankomende weken recht te zetten en het ongelijk te bewijzen na deze zwakke partij. Ja, het krachtsverschil was groot, maar de tweede helft was schrikbarend. Keihard aan de slag en resultaat boeken. Kom op Sparta!