Het is weer tijd voor de TOTO KNVB Beker! Laten wij hopen dat wij dit keer wel verder komen dan de eerste ronde, want de afgelopen twee jaar kwamen wij niet verder. Toen bleken Noordwijk en RKC Waalwijk te sterk voor Sparta. Stiekem hopen op het scenario als in het seizoen 2016/2017 zou prettig zijn, maar eerst te beginnen met het kloppen van FC Volendam.

Fräser heeft zijn ploeg flink omgegooid voor deze pot. Karami begint als rechtsback en Abels schuift door naar het centrum van de verdediging, hierdoor is er geen plaats voor Mattheij. Verder completeren Vriends en Faye de achterhoede. Op het middenveld spelen Rigo, Laros Duarte, Deroy Duarte en Rayhi. Voorin nemen Halil en Ache plaats op de bank voor Joël Piroe en Lars Veldwijk.

Leuke beginfase

FC Volendam trapte af en probeerde verzorgd en goed te voetballen. Het was Sparta dat het eerste kwartier de meeste en grootste kansen kreeg. Na een uitstekende steekbal van Faye kwam Veldwijk oog in oog met de doelman, maar met zijn buitenkant schoot hij rakelings naast. Even later, uit een afgeslagen corner, kreeg Laros Duarte de bal voor zijn voeten, maar vanaf de rechterkant van het doel schoot hij naast. Volendam was ook niet ongevaarlijk gebleven. Zij vonden regelmatig ruimte tussen de defensie en creëerden zo voldoende (grote) mogelijkheden voor zichzelf. Het was op te merken dat er voor de afronding kwaliteit miste en Harush enkele keren makkelijk kon optreden of dat de bal naast het doel ging.

Na 21 minuten was het dan eindelijk raak voor Sparta. Doelman Bakker pakte een voorzet uit de lucht, maar de Volendamse verdediger maakte het niet makkelijk om pal voor hem te staan. Hierdoor liet hij de bal los en kon Veldwijk voor een leeg doel binnen schieten: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft creëerde Sparta nog aardige mogelijkheden. De grootste kans was voor Piroe, die na een vlot lopende aanval de bal kreeg teruggelegd in de zestien. Hij sprong hier te onzorgvuldig mee om en schoot naast.

Fris

Sparta oogde de eerste helft fris. Rigo speelde heel gecontroleerd en Faye maakte een beste beurt, die steeds beter begint te worden. Veldwijk miste aardig wat kansen en had er minimaal twee in moeten prikken, maar het mocht niet baten. Verder oogde de gebroeders Duarte zich op hun gemak en lijkt zeker Deroy tegen een basisplaats aan te zitten. Alles gaat niet altijd even soepel, maar is slim in de duels en lijkt ook steeds balvaster te worden.

Instorten

De tweede helft leek Sparta het allemaal wel te geloven. Het speelde heel lam en mocht van geluk spreken dat Harush een poeier één minuut na rust op spectaculaire wijze wist te keren. Hier bleef het niet bij, want Volendam kwam steeds dichter bij een doelpunt. Harush moest enkele keren serieus optreden om de gelijkmaker te voorkomen van de palingboeren.

Zoals eerder werd benadrukt speelde Sparta een stuk zwakker dan de eerste helft. Faye leek geen schim meer van zichzelf en het middenveld werd enkele keren overlopen en uit elkaar gespeeld. Sparta creëerde desondanks nog wel een grote mogelijkheid. Nadat Veldwijk een kans verprutste bewaarde Laros Duarte het overzicht. Hij gaf de bal subtiel op de inkomende Karami die de bal op het vijandelijke doel volleerde. Zijn inzet werd echter heel goed gekeerd door de doelman.

Er werden amper kansen gecreëerd en FC Volendam mocht ver komen. Alsof er nog niet genoeg waarschuwingen waren geweest. Het was ver onder de maat en voorin lukte niks meer met Piroe en Veldwijk. Piroe probeerde het wel, maar er kwam niets uit, terwijl Veldwijk een beetje stond te staren en af en toe op de tegenstander af sjokte. Nee, hij liet niet zien waarom hij een basisplaats moest krijgen en hij werd, samen met Piroe, gewisseld door Ache en Halil.

Iets meer energie

Die wissels pakten goed uit, want er ontstond gelijk nieuwe energie binnen de ploeg. Het begon gelijk een stuk beter te lopen en Halil zorgde ervoor dat Karami weer een kans kreeg. Hij trok naar binnen en schoot naast het doel. Een beetje opwinding is deze slappe tweede helft. Halil en Ache zette veel meer druk op de verdediging en de keeper en dit bracht Sparta dieper op de helft van FC Volendam.

Dit resulteerde niet meer in doelpunten, maar wel in veel meer druk en constante dreiging voor het doel van de tegenstander. Sparta zou de zege uiteindelijk niet meer weggeven op het koude Kasteel en wint dus met 1-0.

Een wedstrijd om gauw te vergeten. De broertjes Duarte lieten zien dat zij een basisplaats echt wel aankunnen, maar verder was het mager wat de ploeg liet zien. Vooral Faye en Rigo zakte de tweede helft door de ondergrens. Harush liet zien een waardige vervanger te zijn. Niet al zijn uittrappen komen aan, maar daarvoor speel je ook bij Sparta. Karami liet in aanvallend opzicht erg goede dingen zien en stond redelijk zijn mannetje. De volgende ronde is bereikt en laten wij het daarbij houden. Op naar zaterdag, hopen op een stunt van jewelste tegen PSV!