Gisteren kwam de tot nu toe enige kandidaat om KNVB praeses Michael van Praag op te volgen naar Het Kasteel. Deze kandidaat, voorzitter van Telstar en luisterend naar de naam Pieter de Waard had een gesprek met Manfred Laros. Hij kwam lobbyen om zo Sparta’s stem te krijgen in de verkiezingen die kunnen leiden tot zijn benoeming.

Pieter de Waard is een markante voorzitter die net een beetje anders is dan alle andere voorzitters die voetbalclubs leiden. Hij is eigenlijk de elitaire antiheld die vooral niet elitair wil zijn. Zijn vader was in een ver verleden al voorzitter van de Witte Leeuwen en had ook een bestuursfunctie in de KNVB. De appel valt voor Pieter de Waard dus niet ver van de boom.

Pieter de Waard is bekend van de wildste ideeën die hij voor ogen had en heeft met Telstar. Sommige werden gewoon uitgevoerd. Waar Sparta nogal altijd wacht op het beloofde scorebord met kegels, worden er bij Telstar gewoon manden bij elk doelpunt opgehangen. Verder was hij ooit voorstander van blauw kunstgras. Als dat bij het conservatieve biljarten en indoor tennis kon, waarom dan niet bij het voetbal vond hij. Daarnaast vind de Testar voorzitter het bezoeken van uitwedstrijden van zijn club een stuk minder belangrijk dan familiebezoekjes. Verder roept hij de jongste supporters op om zelf de open dag te organiseren waarbij de meest gekke ideeën van hem betreft voorrang krijgen. Wedden dat Telstar icoon Jomanda. weliswaar geen klein kind meer, met het idee kwam dat om op de open dag een Alpenhoorn competitie te houden!

Al met al een aparte man, die Pieter de Waard.

En nu wil hij dus de baas van de KNVB gaan worden. Doorgaans is het niet gebruikelijk dat iemand zich zonder voordracht van de bond uit Zeist kandidaat stelt. Er stond weliswaar onlangs een vacature in de landelijke dagbladen, maar geloof ons: de KNVB wil graag een dikke vinger in de pap houden.

In Zeist zullen ze inmiddels wel een beetje achter hun oren krabben nu een outsider zich ook kandidaat heeft gesteld. Maar welke punten heeft de Waard eigenlijk voor ogen. In de media zijn al de nodige ideeën voorbij gekomen waar de Waard zoor zou staan. We hebben er een aantal voor je opgesomd:

  • Bij de volgende verkiezing zouden niet 60 clubs mogen stemmen, maar alle 1,2 miljoen leden van de KNVB
  • Meer topspelers in de organisatie van de KNVB
  • Een betere verdeling van de gelden . Niet alleen tussen de rijke en arme clubs, maar ook tussen mannen en vrouwen
  • Geen premie voor internationals, spelen voor je land is een eer!
  • Eerlijke verdeling van de TV gelden om een level playing field te krijgen waarbij de doelstelling is dat de competities meer weerstand krijgen als de inkomsten gelijkwaardiger over de clubs verdeeld worden
  • Nathan Rujtes moet KNVB ambassadeur worden
  • Betere doorstroming in de voetbalpyramide waarbij minder eisen worden gesteld aan (semi) prof- en amateurclubs.

De verwachting is dat veel Sparta supporters zich best zouden kunnen vinden in bovenstaande plannen. Zeker omdat de KNVB voorlopig niet in aanmerking zal komen om de populariteitsprijs in Spangen in ontvangst te nemen.

Maar Pieter de Waard heeft ook een andere kant die niet zo pro-Sparta is. Hij was één van de voorzitters die het geen enkel probleem vond om voor het voorstel te stemmen om in de interlandrondes eerste divisie voetbal te spelen. Sterker nog, ook na al het gedoe waarbij onze club zwaar wordt benadeeld is hij nog steeds voorstander van dit onzalige idee. Als het voorstel voor komend seizoen weer ter stemming wordt gebracht, verwacht van de Waard dan geen medewerking in deze.

Wij vonden namelijk onderstaande tweet van hem:

Zou Pieter de Waard nog meer zaken hebben die misschien niet zo gunstig voor Sparta uit zouden kunnen pakken? Wij weten het niet maar gaan er wel vanuit dat Manfred Laros, die gisteren dus met de Waard een onderhoud had, flink heeft doorgevraagd.

Uiteindelijk zijn wij ook benieuwd op welke kandidaat Sparta gaat stemmen en o.b.v.. welke argumenten Sparta zich heeft laten overtuigen. Dat zou een mooi stukje transparantie van onze club zijn. En laat transparantie nou net ook één van de pijlers van Pieter de Waard zijn. We gaan het zien. Geef gerust ook jou mening welk type KNVB voorzitter gunstig voor Sparta zou zijn en of Pieter de Waard Sparta waard is.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties