Vriends voor dure villa met zwembad en opvliegende dollars

We moeten toch maar elke dag dagblad Trouw gaan lezen. Stond onlangs onze trainer Jeroen Rijsdijk groot in deze krant, nu ook aanvoerder Bart Vriends, wiens contract deze zomer afloopt. ‘Als er iets heel zieks voorbijkomt waar mijn hart sneller van gaat kloppen, wil ik dat wel ontdekken.’

Met Sparta kan hij ook nog ‘hartstikke goed’ leven, al was hij vorige zomer nieuwsgierig. Klopte het dat voetballers overal ter wereld terecht kunnen? En inderdaad: Vriends kreeg aanbiedingen uit India, Cyprus, Azerbeidzjan en was dicht bij transfers naar Sydney en Tel Aviv. Hij bleef toch in Rotterdam en haalde vervolgens bijna Europees voetbal. Een goede beslissing dus, zegt Vriends in het interview dat Matthijs van Dam voor Trouw met hem had.

Onze 32-jarige aanvoerder is een atypische, maatschappelijk bewogen voetballer. Althans, zo wordt hij neergezet in Trouw en dat beeld klopt redelijk. Het artikel gaat over zijn bezoek aan een rechtbank in Amsterdam. Als geïnteresseerde bij zomaar een rechtszaak. De verdachte van zware mishandeling van zijn vriendin werd nerveus van die onverwachte bezoekers. ‘Dat vond ik heel vervelend. Ik voelde me super opgelaten, totaal niet op mijn plek’, blikt Vriends terug aan de keukentafel in zijn woonplaats Rotterdam.

Vriends voelde zich een beetje vies en lelijk

Het gesprek gaat onder andere over waarom hij in zijn vrije tijd een rechtbank bezoekt, atypisch voor een profvoetballer. ‘Ik was geïnteresseerd in hoe zoiets werkt en welke afweging ik zou maken. Dan is zo’n openbare zitting fantastisch.’ Vriends voelde zich toen ook ‘een beetje vies en lelijk’. ‘Dat je een inkijkje krijgt in iemands lelijkste dagen, was ergens ook voyeuristisch.’

‘De voetbalwereld vergelijk is soms met een soapserie’

In het artikel passeert ook zijn deelname aan tv-programma De Slimste Mens weer de revue. Zijn Cor Potcast. Het stereotype rond voetballers. Vriends, afgestudeerd in journalistiek, ziet een taak voor sportjournalisten. Diepgaandere vragen juicht hij toe, meldt Trouw: ‘Ik vind het jammer dat ik niets heb gelezen uit de kleedkamer over de verkiezingen. Ik vergelijk de voetbalwereld soms met een soapserie. Als je het drie jaar niet volgt en weer instapt, heb je niets gemist. Het is toch leuk om die wereld rijker aan verhalen te maken, in plaats van wat we altijd horen?’

‘Niet meer vliegen vind ik een groot offer’

Sinds kort is Vriends ambassadeur van een project dat sportverenigingen helpt te verduurzamen. Zonnepanelen en warmtepompen, dat soort dingen. ‘Praktisch en doelmatig, dus daar ben ik graag het gezicht van.’, zegt Vriends in Trouw. ‘Dat wilde hij niet zijn van Extinction Rebellion, hoewel hij achter hun zaak staat. De klimaatbeweging vroeg de Spartaan zich aan te sluiten en mee te protesteren tegen fossiele subsidies. Hij zou zich op de A12 een hypocriet voelen. “Want ook ik worstel. Niet meer vliegen vind ik een heel groot offer, want ik wil de wereld ontdekken. Ik vertel anderen niet graag hoe dingen moeten. Misschien is dat mijn eigen slapheid, maar mijn verhaal moet zuiver blijven. Ik ben geen klimaatprofeet.’

Het gehele genuanceerde interview lezen? Dat kan. Niet hier. Wel op de website van Trouw, of koop eens een papieren krant, Spartanen.

Abonneer
Abonneren op
61 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties