Affiche PEC - Sparta

Het is een ‘Englische Woche’ in de Eredivisie en daarom mogen onze Spartaanse helden koud een halve week na het zwaarbevochten gelijkspel tegen NEC weer aan de bak. En wel tegen de Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie uit Zwolle. Desespereren is oud-Nederlands voor wanhopen. In Zwolle mag het gewoon ouderwets kut gaan, zolang ze maar niet wanhopen is het goed. Wie naar de stand in de eredivisie kijkt, kan niet anders concluderen dan dat dat een verstandig uitgangspunt is.

PEC Zwolle – Sparta Rotterdam wordt gespeeld op woensdagavond 22 september in het MAC tot de derde macht PARK-stadion (of hoe je dat ook uitspreekt) in Zwolle. De aftrap is om 21:00 uur ’s avonds. De supportersvereniging meldde zondag dat er 171 kaarten waren verkocht en dat er nog 164 kaarten te koop waren. Dat betekent dat zo’n 200 die-hards per bus en auto afreizen naar de geboortestad van Herman Brood om pas ver na middennacht terug te komen in ons geliefde Rotterdam. Hulde aan deze helden.

De rest van de Sparta-aanhang is aangewezen op de media. Rijnmond stuurt vast een mannetje, maar omdat tegelijkertijd met Zwolle – Sparta ook op Rotterdam Zuid een potje voetbal wordt gespeeld, is de kans klein dat er heel veel aandacht aan Sparta besteed wordt. Al is het maar, omdat ook verslaggevers van Rijnmond gehecht zijn aan hun voordeur. Voor Spartanen is ESPN de verstandigste keuze. De wedstrijd wordt uitgezonden op ESPN 1, omdat Sparta de belangrijkste voetbalclub van Nederland is.

De KNVB kiest wederom niet voor anarchie en heeft dus toch maar weer een compleet arbitraal sextet op Zwolle – Sparta gezet.  Het sextet staat onder aanvoering van scheidsrechter Pérez. Zijn assistenten heten Boonman en Krijt. De absolute eindbaas van het stel is als gewoonlijk de vierde man. Deze keer is dat heerschap Timmer. The one and only. VAR en AVAR zijn respectievelijk Oostrom en Frijn. Ingmar en Don voor intimi.

Dan, beste Henk Fraser en Sparta-spelers, graag aandacht voor het volgende.

De intocht van Sinterklaas in Zwolle is dit jaar op zaterdag 13 november. De goedheiligman wordt ingehaald op het Rodetorenplein. De fanfares van Excelsior Westenholte en muziekvereniging Kunst na Arbeid zorgen voor de muziek. Voor de kleinsten zijn er pepernoten en snoepgoed in overvloed. Sinterklaas is gekleed in een rode tabberd, ook draagt hij een rode mijter en heeft hij een staf.

De intocht van Sinterklaas in Zwolle is dus niet op woensdag 22 september. Sinterklaas draagt ook geen roodwit verticaal gestrept voetbalshirt. En ook geen navy/sky blue away kit met V-hals kraag, raglan mouwinzet, SP-AR-TA geborduurd in de kraag en Rotterdamse vlag op de mouwen.

PEC Zwolle staat laatste in de eredivisie. Vijf wedstrijden gespeeld, vijf verloren. Nul doelpunten voor, zeven tegen. Voor een club in nood als Zwolle is Sparta meestal de ideale tegenstander. In het verleden was Sparta net te vaak de club tegen wie een troosteloze nummer laatst de eerste punten in drie maanden pakte. In de put, de hoek waar de klappen vallen of een neerwaartse spiraal? Een potje tegen Sparta kan wonderen doen. Sparta speelt in dat soort gevallen te vaak voor Sinterklaas.

'Actiegroep riep op tot aanslag bij Sinterklaasintocht'

Dus, beste Henk Fraser en Sparta-spelers, deze keer geen cadeautjes aan een hulpbehoevende tegenstander, alstublieft. Laat Stefan de Walle lekker Sinterklaas spelen, daar heeft Zwolle Sparta niet voor nodig. Geen genade voor de nummer laatst! Volle bak gaan, maximale focus en winnen. No matter what. Zwolle – Sparta is een zespuntenwedstrijd.

Zwolle

Bij Zwolle zijn Van Wermeskerken, Clement en Huiberts geblesseerd. Saymak keert terug na een liesblessure, maar begint volgens het gezaghebbende RTV Oost op de bank. Wie zijn wij bij ITWM om daaraan te twijfelen. Dus geen Saymak in de basis. Wie dan wel?

Lamprou; Nakayama, Voet, Kersten, van Polen; Strieder, van den Belt; Landu, Mbinga, Paal; Tedic

Never change a winning team!

Sparta

Toen Tom Beugelsdijk naar Sparta kwam, werd daar wat lacherig over gedaan. De Opperhagenees was leuk voor erbij. Een stand-in, goed voor in de kleedkamer. In de loop van het afgelopen seizoen bleek Beugelsdijk van grote waarde. Dat hij voorop in de strijd ging, viel te verwachten, maar dat hij de hele Spartaanse verdediging beter liet spelen, bleek een aangename meevaller. Beugelsdijk is belangrijk en, eerlijk is eerlijk, beter dan Michael Heylen. Tegen Zwolle doet de geblesseerde Beugelsdijk weer niet mee. Een gemis voor Sparta, maar tegen NEC bewees Heylen ook wedstrijden zonder missers te kunnen spelen. Dat mag hij tegen Zwolle nog eens herhalen.

De grote vraag over de opstelling is wie Lennart Thy ondersteunt in de aanval. De opties zijn Van Crooij, Engels en Emegha. Van Crooij startte alle vijf de competitiewedstrijden van Sparta, maar werd ook vijf keer voortijdig naar de kant gehaald. Vito van Crooij heeft in het Spartashirt zijn draai nog niet gevonden en dat uit zich op het veld in laffe tikjes zij- en achterwaarts. Het wordt tijd dat Van Crooij meer lef toont en het Spartaanse motto ‘naar voorruh!’ omarmt. Dat is iets wat Emmanuel Emegha al heeft gedaan sinds de eerste minuut dat hij voor Sparta in het veld kwam. De jonge aanvaller speelt met ziel en zaligheid en weet het doel te vinden. De vraag is of hij dit een wedstrijd lang vol kan houden. Ten slotte Mario Engels. Gevalletje net niet of hebben we de ware Mario Engels nog niet gezien? Wij gokken dat Fraser met Van Crooij start. Laatste kans!

Wie vergezellen Vito in de Spartaanse basis:

Okoye; Pinto, Vriends, Heylen, Abels; Osman, Auassar; Mijnans, Smeets, Van Crooij; Thy

Abonneer
Abonneren op
279 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties