Wat was het afgelopen zaterdag genieten op Het Kasteel. Misschien wel de meeste lekkere pot van het seizoen! Terwijl de meeste supporters de 4-0 vierden, proostten op het 136-jarig bestaan van de club en zich volpropten met paaseieren ging de selectie van Jeroen Rijsdijk gewoon door. Geen vrije dagen. De voorbereiding op Vitesse – Sparta was voor de selectie van Rijsdijk belangrijker dan de wederopstanding of het zoeken van eieren.

Spartaanse ambitie

En het is terecht dat onze club de komende wedstrijd zeer serieus neemt. Jeroen Rijsdijk heeft -vermoedelijk om de spanning bij hemzelf en de selectie wat weg te nemen- ergens dit jaar een keer naar buiten gebracht dat plek 11 de doelstelling van dit seizoen is. En hij houdt zich daaraan sindsdien vast. Het is een doelstelling die opvallend genoeg nog nooit eerder door onze club gecommuniceerd was en die we dan ook met een flinke korrel zout moeten nemen.

Op de burelen van de Spartaanse Raad van Commissarissen zullen ze er bijvoorbeeld ongetwijfeld anders over denken dan Rijsdijk. Sparta heeft er financieel alles aan gedaan om voor dit seizoen de selectie op orde te houden. Er is ingeteerd op het Eigen Vermogen, aanbiedingen op spelers zijn afgewimpeld omdat ze te laag waren en daarbovenop is diep in de buidel getast voor een speler als Mito. Voor Spartaanse begrippen is dat alles flink de nek uitsteken. Met de inspanningen die Sparta gedaan heeft is je op de ranglijst ergens willen nestelen tussen Fortuna en Almere uiteraard niet voldoende. Play-offs halen, de mooie plek op de TV ranglijst bestendigen en een aantal spelers met goede prestaties ‘in de etalage’ zetten zodat ze voor een mooi bedrag verkocht kunnen worden, dat zijn resultaten die Sparta vooruit gaan helpen. En met een mooie begroting en sportieve ambities heb je ook voor volgend seizoen een ‘goed verhaal’ richting nieuwe spelers.

Het resterende programma biedt mogelijkheden

Fortuna thuis was heerlijk. De volgende potten bieden mogelijkheden om de ambities waar te maken. Vitesse-uit, Heracles-thuis, Almere-uit, Volendam-thuis -al met al een serie om een hele bak punten in te halen en om een goede basis te leggen voor het halen van de play-offs. De reguliere competitie wordt afgesloten met PSV-uit, Utrecht-uit en Heerenveen-thuis.

Bijna veilig

Het huidige Sparta is niet te vergelijken met het Sparta van pakweg 8 jaar geleden. Tijden veranderen. Clubs zoals Vitesse en Groningen leken een paar jaar geleden niet snel in te halen voor een club als Sparta, maar dit jaar staat de één op degraderen en de andere speelt in de eerste divisie. Voor de Spartanen die toch nog steeds met dichtgeknepen billen van degradatieangst op de bank zitten: we zijn bijna veilig! Een club die 35 punten haalt komt -historisch gezien- nooit bij de laatste drie. Nog 1 puntje dus en de Champagne mag open in de huizen der billenknijpers!

Een zooitje bij Vitesse

Ook bij Sparta heeft de roep om verkoop van de club weleens geklonken toen we diep in de gekrochten van de eerste divisie speelden. Het kan verleidelijk zijn; even snel geld binnenhalen door je ziel te verkopen. Gelukkig heeft Sparta de constructie met het ‘gouden aandeel’ waardoor dit niet zo snel kan gebeuren. En daarnaast hebben de mensen aan het Spartaanse roer hier nooit echt voor open gestaan. Laat Vitesse het voorbeeld zijn dat je dit ook nooit moet willen. Natuurlijk heeft Vitesse een periode van relatief grote successen gehad. Maar als de eigenaren om wat voor reden dan ook de club in de steek (moeten) laten, heb je aardig wat problemen.

Puntenaftrek?

Toen de Russische eigenaren er nog waren staken ze zomaar 12 tot 15 miljoen per seizoen in de club om het ‘begrotingstekort’ te dichten. Dat viel apart genoeg binnen de regels van ‘Financial Fair play’. Inmiddels is dat geld er niet meer, maar stapelen de problemen voor Vitesse zich op. En die problemen vallen dan net weer buiten de KNVB regels. De kans dat Vitesse dit seizoen puntenaftrek krijgt is daarom groot. Het aantal ‘strafpunten’ dat Vitesse heeft verzameld via het moeilijk te doorgronden strafpuntensysteem van de KNVB is inmiddels dusdanig groot dat ‘3 punten in mindering’ heel dichtbij komt. En dat Vitesse daarbij echt hele domme dingen doet valt niet te ontkennen. Want naast ingewikkeldere zaken, schijnt Vitesse bijvoorbeeld ook een strafpunt te krijgen omdat er een mens te weinig was in de van Raadvan Commissarissen in de RvC. Niet onoplosbaar zou je zeggen, maar helaas voor de club uit Arnhem, machtspelletjes hebben de overhand. Je zal straks degraderen omdat je weigerde het minimale aantal commissarissen te hebben bij je club. Wat een gepruts. Kritiek op de Sparta organisatie is soms best terecht. Maar vergeleken met Vitesse is de Spartaanse organisatie tegenwoordig een Walhalla.

Voetbaltechnisch drama in Arnhem

Vitesse is één grote %#*@zooi. Ook op voetbaltechnisch gebied. Vitesse doet het op alle vlakken slecht, maar heeft ook dit seizoen ‘gewoon’ de 7e begroting en het 7e spelersbudget. Als een technisch directeurtje daar zijn werk had gedaan, had Vitesse mee kunnen doen om de play-offs om Europees voetbal. Maar in plaats daarvan staat de club uit Arnhem met zeventien punten op de zeventiende plek.

Ondertussen worden supporters onrustig. NEC supporters mogen komend weekend zelfs niet in het uitvak zitten omdat de dreiging vanuit Vitesse supporters te groot is. Een zooitje.

Failliet?

Niettemin zijn puntenaftrek, de onrustige supporters en mogelijke degradatie voor Vitesse op dit moment nog relatief kleine zorgen. De club dreigt failliet te gaan door een wirwar van lijntjes waar zelfs de meest doorgewinterde voetbaljournalisten niet helemaal begrijpen hoe het nou zit.

De Rus Valeri Oyf heeft op de achtergrond naar het schijnt nog veel macht, mede omdat de financiële banden nog niet volledig formeel afgewikkeld zijn. En in dat verlengde onderzoekt de licentiecommissie van de KNVB nog steeds de financiële bemoeienissen van Roman Abramovitsj. Als bewezen wordt dat hij zich ermee bemoeit heeft in het verleden kan Vitesse een mega boete verwachten, want dat is niet toegestaan en het liegen daarover al helemaal niet. Ondertussen is zakendoen met Russen in deze dagen uiteraard ’tricky business’. Het ministerie van Economische Zaken kijkt daarom mee vanwege de internationale sanctieregels – Vitesse heeft ook een brief van dit ministerie ontvangen en ook die brief wordt weer door verschillende mensen op verschillende manieren geïnterpreteerd.

Ondertussen mag de door Vitesse beoogde nieuwe eigenaar Colin Parry geen eigenaar worden van Vitesse van de licentiecommissie van KNVB. Parry gaat in hoger beroep, maar lijkt geen kans te hebben. De herkomst van het geld dat hij in wil brengen is niet goed te traceren. Het is een manier waarop Vitesse gewend is zaken te doen, maar de KNVB is er helemaal klaar mee. Als Perry definitief geen eigenaar mag worden, dan wil hij de 12 miljoen euro wel graag terug die hij geleend heeft aan Vitesse. Daarover schijnen ook weer contracten te zijn getekend. Vitesse kan hierdoor weer zomaar van hem af. 12 miljoen heeft Vitesse niet op de plank liggen. En dit speelt zich allemaal af tegen de achtergrond van een club die met dusdanige financiële tekorten werkt dat zonder miljoenen donaties het moeilijk overleven is.

Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes zijn ingehuurd om een reddingsplan op te stellen dat het voortbestaan van Vitesse moet bewerkstelligen. De eigenaar van het Gelredome en Arnhemse ondernemers zouden wel in willen stappen. Maar het structurele begrotingstekort is een probleem. Daar bovenop zijn ze afhankelijk van het afwikkelen van de zaken met Parry en Oyf en proberen te verbergen van de inmeging van Abramovitsj. Sterkte!

Houdini of de laatste keer als Spartanen naar Arnhem?

Kortom, het voortbestaan van Vitesse hangt aan een zijden draadje. Spartanen die vanavond naar Arnhem trekken kunnen weleens getuige zijn van een historische wedstrijd. Het kan zomaar de laatste keer zijn dat Sparta in Arnhem op bezoekt gaat. De kans dat Vitesse dit jaar al failliet gaat is levensgroot. Maar zelfs als de club dit jaar overleeft, dan zijn de problemen nog niet zomaar weg en wacht wellicht een financieel ontzettend lastig seizoen in de eerste divisie als de Arnhemmers zich niet weten te handhaven.

Vitesse heeft alle ellende aan zichzelf te wijten en er zijn maar weinig Spartanen die sympathie hebben voor de club uit Arnhem. Maar goed, het stoppen van je club gun je geen supporter. En Vitesse is ook wel één van de historische voetbalbolwerken van Nederland (opgericht in mei 1892). Vitesse zal echter een Houdini act nodig hebben om te overleven.

Vitesse

Onze club kan op het veld een gemotiveerd Vitesse verwachten. Ondanks alle ellende kan Vitesse zeer goede zaken doen. Als Vitesse wint van onze club en Excelsior verliest midweeks van PSV, dan bedraagt het verschil nog maar twee punten tussen de Arnhemmers en Excelsior.

Vitesse vecht daarom voor lijfsbehoud vanavond, want bij een overwinning op Sparta is alles nog mogelijk! Melle Meulensteen, ex-Spartaan Mica Pinto en middenvelder Kacper Kozlowski keren daarnaast terug in de selectie, wat Vitesse meer mogelijkheden geeft. De laatste twee zullen naar verwachting beiden in de basis starten. Davy Pröpper, Miliano Jonathans, Fodé Fofana en Mexx Meerdink ontbreken bij Vitesse.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Room, Arcus, Isimat-Mirin, Hendriks, Pinto, Aaronson, Van Tielemans, Kozlowski, Hadj Moussa, Buitink, Boutrah

Sparta

Geen schorsingen aan de zijde van de onze club. Warmerdam is een twijfelgeval. Helaas is Kitolano er nog een tijdje niet bij. Of hij dit seizoen nog in actie kan komen is zelfs nog maar is de vraag. Kitolano wordt uiteraard gemist, maar Metinho lijkt met de week sterker te worden en Clement is blij dat hij eindelijk een paar wedstrijden achter elkaar op zijn favoriete positie mag spelen. Het duo Metinho / Clement is op dit moment dan ook onomostreden. De Guzman begint op de bank, net als Neghli.

Bart Vriends kon afgelopen zaterdag nog geen hele wedstrijd spelen en had een vooraf al geplande wissel in de 65e minuut. De verwachting is dat hij ook in Arnhem de 90 minuten nog niet vol zal maken.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust, Clement, Metinho, Verschueren, Mito, Lauritsen, Saito

Abonneer
Abonneren op
288 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties