Sparta supporters of de Denis Neville

Zo’n 2.000 Spartanen zouden voor het eerst sinds ruim een jaar tijd een overwinning op Het Kasteel mee kunnen maken. Mocht dat lukken, dan blijft onze club in de strijd om het behalen van de play-offs om Europees voetbal. VVV, dat zonder de Griekse topscorer aantreedt, zal slachtoffer moeten worden van de Spartaanse dadendrang.

Leidinginfo

Sparta – VVV, zaterdag 24 april 2021, aanvang 18:45 uur. Sander Van der Eijk is de onervaren fluitist. Frank Jansen en Frans Ozinga zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Stan Teuben. Niemand minder als de immens populaire Siemen Mulder heeft de leiding als VAR. Maarten Ketting heeft de eer de assistent-VAR te zijn en zo wordt iedereen geassisteerd, behalve die arme Maarten.

Met publiek

Sparta – VVV. Er mogen voor de tweede keer dit seizoen supporters op Het Kasteel aanwezig zijn. Ditmaal zijn het er maximaal 2.000. Veel meer animo dan dit aantal bleek er ook niet te zijn. De beperkte interesse is wel te verklaren. Een deel van de mensen vindt het teveel gedoe. Een deel vindt een stadion dat slechts voor 1/5e gevuld is met allerlei maatregelen gewoon niet de lekkere stadionbeleving. En weer een ander deel is principieel tegen.

Maar er is ook een groep mensen die zo ontzettend graag weer eens Spartaans voetbal in het echie wil aanschouwen. Dat is de groep supporters die echt smacht naar een avondje op Het Kasteel en daar bijna alles voor op de koop toe neemt. Tegen Ajax was het, ondanks de nederlaag, voor velen bijvoorbeeld een heerlijke ervaring om weer onder gelijkgestemden te zijn. Even een paar uurtjes de wereld om je heen vergeten en doen alsof alles om dat rood-witte shirt draait in dat heerlijke stadion.

Vanavond tegen VVV. Het stadion binnen lopen in plaats van de tv aan doen. De wegzakkende zon, de opkomende duisternis, de stadionlichten, de elementen die je voelt. Geen robotachtige verslaggevers, maar echte mensen om je heen, met oprechte Spartaanse emoties. Alle begrip voor de thuisblijvers, maar waarom 2.000 Spartanen wel willen gaan is ook goed te begrijpen. Ondanks al het gedoe, willen zij het ongrijpbare prettige weer eens ervaren van ‘het zijn’ op Het Kasteel. Uw voorbeschouwer van dienst begrijpt de Spangen-gangers en gaat zelf ook. Als supporter eindelijk weer eens met een pils in de hand vanaf de tribune een overwinning verwelkomen. Het is meer dan een jaar geleden.

Officieel veilig en de Europese droom

Sparta heeft 34 punten uit 29 wedstrijden. Historisch bezien ben je als club altijd veilig met 35 punten. Maar dit seizoen gaan de onderste 3 ploegen nooit 34 punten halen, dus als Sparta is al veilig. Mocht Sparta van VVV winnen dan is het definitief en speelt onze club volgend seizoen officieel in de eredivisie. Dat is een mooi gegeven. Maar het is te hopen dat de spelers meer ambitie tonen dan dat. Zolang als Europa in zicht is, moet je er ten slotte voor gaan. Het is een supportersdroom die kan uitkomen. Bij winst blijft Sparta, samen met Heracles, Twente Heerenveen en Fortuna blijft strijden om plek 8 en daarmee om de play-offs om Europees voetbal.

VVV denkt aan strohalmen

VVV heeft een matig elftal. Dat de club uit Venlo bij de laatste drie gaat eindigen is echter nog geen uitgemaakte zaak. De Venlonaren spelen nog tegen directe concurrenten als RKC en Emmen. Om boven de streep te eindigen zal VVV dat soort wedstrijden moeten gaan winnen, maar ook het duel tegen Sparta mag vanuit Venloos perspectief als cruciaal worden bestempeld worden. VVV heeft namelijk hard één of drie punten nodig om de dalende lijn te stoppen. Onder Hans de Koning ging het lange tijd allemaal zo slecht nog niet voor de club uit Limburg, maar de clubleiding van VVV gooide na een paar slechte resultaten in redelijke paniek de trainer er toch maar uit. Jos Luhukay kwam. Het hielp voor geen meter. VVV verloor de laatste 10 (!) wedstrijden op rij. De laatste tijd voetbalt VVV wel weer iets beter, met een compacte verdediging, maar punten levert het vooralsnog niet op.

Historie

Sparta verloor in februari 1988 voor het laatst thuis in de eredivisie van VVV. Das lang geleden. Van de vorige 19 ontmoetingen won Sparta er maar liefst 12, verloor onze club er slechts 3 en uiteraard waren er dan ook nog eens 4 gelijke spelen. Eerder dit seizoen won Sparta moeizaam met 0-1 ivan VVV in De Koel te Venlo.

Video’s op weg naar VVV thuis

Sparta

Coremans is nog steeds geblesseerd. Pinto is geschorst, waardoor Meijers in de basis zal starten. Fraser had gisteren nog wat vraagtekens over wat pijntjes hier en daar. Met name Bart Vriends is een twijfelgeval. Met Heylen en Auassar heeft Fraser genoeg opties, dus waarom risico nemen met Vriends? Bij (bijna) gelijke geschiktheid zal Fraser kiezen voor basisspelers die volgend seizoen ook nog bij onze club onder contract staan. In ieder geval Deroy Duarte, maar ook waarschijnlijk ook Burger, zullen daarom moeten vrezen voor een serie wedstrijden met slechts invalbeurten. Thy start uiteraard gewoon in de basis tegen één van zijn voormalige clubs.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Meijers, Harroui, Auassar, Laros Duarte, Mijnans, Smeets, Thy

VVV

Net als tijdens VVV-Sparta zal topscorer Georgios Giakoumakis niet meedoen. Hij is geschorst. Dat scheelt een slok op een borrel, want Giakoumakis is topscorer van Nederland en de kans is groot dat hij dat aan het einde van het seizoen ook is. Het zou bizar zijn; een rechtstreekse degradant met de topscorer van de eredivisie in de gelederen. Zo ver is het nog niet. VVV gaat ondanks het onbreken van Giakoumakis vol voor de overwinning op Het Kasteel. En als de Venlonaren dat zou lukken dan kunnen ze nog gaan voor handaving en kan Sparta de play-offs om Europees Voetbal uit gedachten zetten. Dat zou niet best zijn. Dat de Venlonaren vanavond met 0 punten in de bus naar Limburg moge stappen! Als de schijn niet bedriegt zal Luhukay afstappen van het 5-3-2 systeem, waarmee hij meestal aantreedt. We zien een viermansverdediging met Dekker centraal. Kum is geblesseerd. Voorin mag de fysiek sterke Arias in de spits aantreden. Ex-Spartaan Joshua John maakt ook kans op een plek bij de eerste 11 van VVV.

Vermoedelijke opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Dekker, Da Graca, Guwara, Post, C. Donis, Van Crooij, Roemer, Arias, John

Abonneer
Abonneren op
157 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties