Sparta wil zich herstellen na de onnodige nederlaag in Groningen. Dat moet dan maar gebeuren tegen Utrecht. Het in 1970 opgerichte fusieclubje is een op papier lastige tegenstander, maar ook een ploeg met slechts twee punten meer dan Sparta. Het kan dus weleens een interessante pot gaan worden op Het Kasteel.


Sparta – FC Utrecht, zondag 27 oktober 2019, aanvang 14:30 uur. Sander van der Eijk is de fluitist. Peter Janson en Maarten Ketting zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Erwin Blank. Christiaan Bax is de VAR, maar de felicitaties gaan naar Kevin Bodde: hij mag zondag door het leven als AVAR!

Aan Sparta zijde is de wedstrijd uitverkocht, maar ook het uitvak zal (met zo’n 590 Utrecht supporters) uitstekend gevuld zijn – bijna volledig uitverkocht.Buffertje

Utrecht, PSV, Heerenveen en Vitesse; Sparta heeft een op het oog pittig competitieprogramma voor de boeg. Tussendoor dient er ook nog wat paling verorberd te worden op de weg naar bekerwinst.
Het wordt aardig om te zien of onze club een degelijk aantal punten kan halen in deze moeilijke reeks en zo ver weg kan blijven van de onderste plekken. Sparta heeft momenteel 15 punten uit 10 wedstrijden. Henk Fraser spreekt (in het interview hieronder) van een mooi buffertje. Daarmee kijkt hij naar de doelstelling van onze club: niet op één van de laatste drie plekken eindigen. Zo bezien heeft Fraser gelijk. De vuistregel is immers: haal 1 punt meer dan het aantal wedstrijden dat je gespeeld hebt en je zal niet bij de laatste drie staan. Wiskundig gezien niet per se waar, maar historisch gezien een ijzersterke voetbalwet.

Zelfs als Sparta de komende vier competitiewedstrijden op rij verliest dan staan we nog steeds boven de beruchte streep. Dus inderdaad, een prachtige buffer.


Verrassinkje

Maar zijn we tevreden met een Fraseriaans buffertje of willen we meer? Diverse Sparta spelers hebben al uitgesproken dat ze onderdeel willen zijn van de ploeg die dit seizoen positief gaat verrassen. Goed plan. En om zoiets te bereiken zou je bijvoorbeeld Utrecht puntloos naar huis kunnen sturen. Zal niet eenvoudig zijn, maar een beetje Spartaans zelfvertrouwen kan ook geen kwaad; Utrecht heeft ten slotte maar 2 punten meer behaald dan Sparta. Een overwinning en we gaan ze weer voorbij. En als er niet meer in zit dan een puntje, dan pakken we een puntje. Ook in het kader van het bufferen is iets beter dan niets.

Utrecht komt wel vol vertrouwen naar Rotterdam toe. De ploeg van trainer John van den Brom versloeg afgelopen weekend in eigen huis met PSV met maar liefst 3-0.Keepertje

Het ging in Groningen even niet goed in het koppie van Coremans. In een vlaag van verstandsverbijstering gaf hij Sierhuis een kopstoot. Het past totaal niet bij de sympathieke Coremans. Daarom houden we het maar bij een black-out. Hij kreeg flink wat kritiek, onder andere van figuren als Hans Kraay jr. en Hugo Borst. Vroegûh waren dit heren met een mening die nogal lekker kon schuren. Tegenwoordig zijn het mannen die roomser dan de paus willen overkomen en dan is het lekker makkelijk scoren over de rug van een keeper die effe helemaal de weg kwijt was. Maar ach, een black-out, dat kan iedereen in het leven weleens overkomen, al dan niet met een behoorlijke alcoholische versnaperingen achter de kiezen.

Gelukkig had Sierhuis er niet al te veel last van, de terechte schorsing is geaccepteerd, zand erover. Coremans kan even een paar weekjes ontspannen. Genieten met vrouw en kind. Wijntje met Smeets, bokbiertje met Vriends en dan maar even afwachten of er over een paar weken weer een basisplek lonkt. Want het grootste slachtoffer van de het kopstootje is hijzelf. Of Coremans eerste keeper blijft hangt nu vooral af van de optredens van Harush, die vier wedstrijden op rij de kans krijgt om zich te bewijzen. De in Jerusalem geboren Harush is 31 jaar, 1 meter 90 meter lang en heeft een bak vol ervaring – hij speelde in de basis bij Beitar Jeruzalem, Maccabi Netanya, Hapoel Tel Aviv, Anorthosis Famagustaen is international voor het Israëlische elftal. Volgens trainingswatchers maakt hij op de training bij Sparta een uitstekende indruk. Tegen FC Utrecht gaan we hem voor eerst voor ‘het echie’ in actie zien.Historie

Historisch gezien doen we het thuis prima tegen Utrecht. Van de 40 ontmoetingen die op Het Kasteel gespeeld werden won Sparta er maar liefst 24. 6 keer werd het gelijk. 10 keer wonnen de Domstedelingen. De laatste drie keer dat beide ploegen elkaar troffen in Rotterdam, nam Utrecht de punten mee naar huis, dus het wordt ook wel weer eens tijd voor een mooi Spartaans resultaat.


Sparta

Onze club mist dus Tim Coremans vanwege een schorsing en ook Suently Alberto is afwezig. Zoals bekend is hij helaas al maanden geblesseerd, nadat hij vorig seizoen een zwarte blessure opliep. Maar verder kan Henk Fraser over een volledig fitte selectie beschikken. Naar verwachting stuurt Fraser de inmiddels welbekende 10 veldspelers het veld in, aangevuld met onze Israëlische keepert.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Abels, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui, Smeets, Auassar, Rayhi, Ache, Dervisoglu


FC Utrecht

Afgelopen weekend won Utrecht in eigen huis van PSV. Het was de mooiste overwinning van Utrecht dit seizoen, maar die wedstrijd heeft ook gevolgen over hoe beide ploegen tegen Sparta aan zullen treden. Nick Viergever en Jorrit Hendrix kregen in die wedstrijd rood en zullen ook volgende week tijdens Sparta – PSV nog geschorst zijn. Viergever en Hendrix schopten Gustafson en Ramselaar uit de wedstrijd. Gustafson is dusdanig geblesseerd geraakt door de tackle van Hendrix dat hij tegen Sparta niet zal aantreden. Bahebeck zal daardoor naar verwachting in de basis starten.
Ramselaar heeft het grootste deel van de week niet kunnen meetrainen en is een twijfelgeval, al zal hij waarschijnlijk kunnen starten. Ook Urby Emanuelson is een twijfelgeval bij Utrecht, maar als hij bij de selectie zit, begint hij op de bank.

Wie zeker niet mee zal doen is Dalmau, hij is te geblesseerd om onderdeel uit te maken van de Utrechtse selectie.
Leon Guwara keert daarentegen terug van een schorsing, maar start niet in de basis. Van den Brom houdt het bij Van der Maarel, die het goed deed tegen PSV.


Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Paes, Klaiber, Janssen, Hoogma, Van der Maarel, Maher, Van Overeem, Ramselaar, Kerk, Van de Streek, Bahebeck.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties