Affiche Sparta - AZ

We mogen weer!

Het heeft even geduurd, maar het nieuwe eredivisie seizoen is vorige week eindelijk weer van start gegaan. De laatste officiële thuiswedstrijd werd gespeeld op 11 mei 2022 en we kunnen stellen dat het overgrote deel van ons toen niet de verwachting had dat we dit seizoen weer zouden mogen aantreden op het hoogste niveau. Niets is minder waar: we zijn er nog! Met een flinke aantal nieuwe spelers én met de terugkeer van natuurgras(!!) gaan we dit seizoen weer strijden voor elke meter grond. 

Vorige week was het aan Heerenveen en Sparta de eer om seizoen 2022-2023 af te trappen. Voor de neutrale kijker gaf dit alles behalve spektakel met een zoutloze 0-0, maar voor de supporter met een Sparta bril op bood het perspectief. Vandaag wordt er om 16:45 uur afgetrapt op Spangen tegen AZ. Op papier een lastige tegenstander, maar de laatste seizoenen hebben bewezen dat er zeker punten te halen vallen en dan met name thuis op een kolkend Kasteel.

Historie

In de Eredivisie troffen Sparta en AZ elkaar in totaal 70 keer. 14 keer wist Sparta de winst te behalen, 31 keer werd er verloren en 25 keer werd er gelijk gespeeld. De laatste drie thuis edities van Sparta – AZ zullen menig Spartaan laten glimlachen. In seizoen 2019-2020 werd het 3-0 in het voordeel van Sparta, in seizoen 2020-2021 wisten we een kansloze 4-0 achterstand om te buigen naar een gelijkspel (4-4) en vorig seizoen wist van Crooij in de slotseconden van de blessuretijd de 1-1 binnen te schieten via een vrije trap. De goal die er mede voor heeft gezorgd dat we nog steeds op het hoogste niveau spelen.

Arbitrage

Sparta en AZ sluiten vandaag de tweede speelronde van dit seizoen af. De wedstrijd staat onder leiding van Van der Laan. Hij wordt bijgestaan door zijn assistenten Kleinjan en Ketting. Vierde official luistert naar de naam Gansner. Vanuit Zeist zijn ze er uiteraard ook weer bij. De VAR tijdens deze wedstrijd is Hensgens en hij wordt geassisteerd door AVAR Inia.

Sparta Rotterdam

Veel nuttigs over dit seizoen valt er nog niet te schrijven met pas één speelronde op de teller. Iets wat we niet gewend zijn als Spartanen is de brede selectie waarover we dit seizoen beschikken. De concurrentiestrijd is moordend en dat moet de spelers scherp houden. Eerder deze week werd de oefenpot tegen ADO gewonnen met het ‘’B-elftal’’. Blessures zijn er niet, dus Steijn kan vandaag over een fitte selectie beschikken. 

Vermoedelijke opstelling
Olij – Abels – Vriends – Auassar – Pinto – de Guzmán – Lokilo – Verschueren – Lauritsen – Namli – van Crooij

AZ Alkmaar

AZ begon het seizoen met een 2-0 overwinning thuis op Go Ahead Eagles. Lange tijd bleef het 0-0, maar in minuut 70 werd de score geopend met een doelpunt van Pavlidis en in minuut 86 werd de score verdubbeld door van Brederode. AZ was deze week ook actief in de derde kwalificatieronde van de Europa Conference League en wist maar liefst met 7-0 te winnen van Dundee United FC. 

Vermoedelijke opstelling
Verhulst – Hatzidiakos – Martins Indi – Kerkez – Reijnders – Clasie – Pavlidis – D. de Wit – Evjen – Beukema – van Brederode

Abonneer
Abonneren op
226 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties