Laat je vanavond horen Spartanen! De ploeg kan wel wat hartstochtelijke steun van de tribunes gebruiken. Dit is ten slotte een wedstrijd waarin het -na de verliespartijen tegen Ajax en AZ- weer moet gaan gebeuren. RKC voetbalt leuk en mag niet onderschat worden. Maar RKC staat ook laatste en thuis moet Sparta er tegen zo’n ploeg vol op knallen en voor de drie punten gaan. Als dat lukt hebben ‘we’ 10 punten voorsprong op RKC en denderen we vanavond weer het linkerrijtje in. Come on Sparta!


Leiding- en ticketinfo

Sparta – RKC, zaterdag 21 september, aanvang 18:30 uur. Het potje tussen de twee clubs die vorig seizoen nog in de Keuken Kampioen Divisie speelden, zal gefloten worden door Christiaan Bax. Richard Brondijk en Cristian Dobre vlaggen. Vierde official is het heerschap Robin Hensgens.

Dennis Higler is de VAR en niemand minder dan Stefan de Groot mag de AVAR spelen. Het regelmatige geblunder van de VAR is nog indrukwekkender als je bedenkt dat ze met z’n tweetjes zo’n prutsbeslissing maken. Wij van ITWM gaan binnenkort pleitten voor de assistent, van de assistent, van de videoassistent, de AA-VAR, ook voor al uw anonieme alcoholische video-versnaperingen.

Oh ja, de wedstrijd is aan Sparta zijde natuurlijk weer uitverkocht. Tijd om het stadion uit te breiden.
geef je dus op voor de Forumavond op 7 oktober! Het onderwerp stadionuitbreiding zal daar zeker aan de orde zal komen!RKC: leuk voetbal, geen punten

RKC speelt aantrekkelijk voetbal. Dat wil de clubleiding ook en Fred Grim is daar de juiste man voor. Vaak wel een halve wedstrijd lang is RKC de betere ploeg op het veld. Maar de ploeg weet dat geen hele wedstrijd vol te houden. Uiteindelijk heeft RKC gewoon te weinig kwaliteiten in de ploeg. Er worden teveel kansen weggegeven, er ontbreekt scherpte voor de goal en de combinatie daarvan is dodelijk.

De kans dat RKC dat bij de laatste drie eindigt is door het wetenschappelijk bureau van ITWM dan ook berekent op 93,4 %. Daar kan Grim niets aan doen en eigenlijk kan heel RKC daar niets aan doen. Er is ondanks de Frenkie de Jong miljoenen gewoon te weinig geld in Waalwijk aanwezig om een elftal op eredivisie niveau samen te stellen. RKC moet hopen dat Fortuna en Emmen blijven klunzen, of dat één van de andere ploegen een spectaculair slecht seizoen draait. Er degraderen dit jaar twee clubs direct en de kans dat RKC daarbij gaat horen is levensgroot, of preciezer: 89,5 %, uiteraard volgens het zeer betrouwbare wetenschappelijk bureau van ITWM.

Wedstrijden als tegen Sparta zijn echter wel wedstrijden waar de Waalwijkers kansen ruiken. En kansloos is RKC zeker niet. Ook vorige week was RKC een uur lang de betere ploeg tegen Zwolle. Na afloop stond 6-2 voor PEC op de borden. Ergens ging het behoorlijk fout voor de Waalwijkers. Het is te hopen dat Fraser zijn mannen zover krijgt dat van onderschatting geen sprake is, dan moet ook Sparta RKC met 0 punten naar huis kunnen steuren.Sparta moet nu doorpakken

Wie voor aanvang van het seizoen had gezegd dat Sparta 8 punten uit 6 wedstrijden zou halen, was als wel zeer optimistisch versleten. We hebben ten slotte pas 2 thuiswedstrijden gehad, waarvan 1 tegen Ajax en we hebben al 4 uitwedstrijden achter de rug, waaronder tegen AZ en Feyenoord. Dan is 8 uit 6 echt meer dan uitstekend, voor een ploeg die zich wil handhaven zonder nacompetitie play-offs.

We hoeven dan ook helemaal niet te wanhopen, na de afstraffingen tegen Ajax en AZ, maar Sparta moet nu wel doorzetten. Maar wie voor aanvang van het seizoen naar het competitieschema keek, had dan ook wel geconstateerd dat het nu moet gaan gebeuren, met een serie van RKC-thuis, Fortuna-uit en Twente thuis.

We staan er beter voor dan verwacht, maar Sparta moet nu ook wel doorpakken, want welke Spartaan heeft er nou zin in om over een paar weken nachtmerries te hebben over degradatiespoken? Nee, tijd voor punten Spartanen! Tegen RKC en Fortuna 6 punten halen zou heerlijk zijn, maar minimaal 4 punten uit deze twee wedstrijden is eigenlijk wel noodzaak.

De druk staat er best op. Zou je vandaag verliezen van RKC, dan is het gat naar de Waalwijkers nog maar 4 punten. Zo help je RKC dus weer in het zadel en jezelf in de put. Pak je vandaag de winst, dan sta je maar liefst 10 punten voor. Dan staat die brabo’s voorlopig op een onoverbrugbare achterstand en stappen we vanavond zo weer het linkerrijtje in. Een belangrijke pot dus. Het is zo’n ‘schakelduel’ waarin Sparta in het verleden te vaak niet thuis gaf. Laten we hopen dat het ditmaal anders loopt en onze club de drie punten op Het Kasteel weet te houden.Historie

Sparta – RKC werd 17 keer eerder in de eredivisie gespeeld. 8 keer won Sparta, slechts 3 keer RKC en er waren dus 6 gelijke spelen. De clubs speelden natuurlijk ook regelmatig in de eerste divisie tegen elkaar, vorig seizoen won Sparta met 2-1.Sparta

Sparta mist de langdurig geblesseerde Alberto nog steeds. Auassar keert terug van een blessure. Verder is alleen Bart Vriends een twijfelgeval. Hij kon vrijdag niet voluit meetrainen. Bij Sparta is het verleden regelmatig onderwerp van gesprek als het om blessures gaat, zo horen wij van insiders. Met name ,et de blessuregevoelige Vriends is het in het verleden wel vaker een risico genomen, waarna hij er vervolgens wekenlang uitlag. Met Auassar werd tegen Ajax natuurlijk ook al een risico genomen. Hij viel die wedstrijd al snel uit en de blessure was dusdanig verergert dat hij ook AZ-uit miste. Iedere blessure is natuurlijk anders, maar vooral gezien het verleden van Vriends lijkt het erop dat hij vandaag rust krijgt.

Fraser heeft het succesvolle team van de eerste weken tegen Ajax en AZ dusdanig door elkaar gehusseld dat het even afwachten is hoe hij vanavond zal starten. De verwachting is dat Faye en Ache terugkeren in de basis en dat Laros Duarte op de bank begint.
Als Vriends speelt, dan zal Faye op links en Abels op rechtsback spelen.

Maar aangezien Vriends naar verwachting niet speelt, dient er gepuzzeld te worden. Het AD verwacht dat Abels weer op rechtsback terecht komt, Auassar centraal achterin gaat spelen en Rigo in de basis blijft. Daardoor zou Karami weer naar de bank gaan. Bij Sparta is ook geoefend met een variant waarin Abels centraal achterin staat en Auassar op het middenveld. Wij van ITWM vermoeden dat het die laatste variant wordt. We gaan het zien.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Coremans, Karami, Abels, Mattheij, Faye, Harroui, Auassar, Smeets, Rayhi, Dervisoglu, AcheRKC

RKC staat onder leiding van Fred Grim. Hij was bij onze club natuurlijk assistent en keeperstrainer en baalde flink toen Henk van Stee koos voor Henk Fraser als trainer. Er was Fred Grim niets toegezegd, zo gaf hij zelf ook toe, maar men had bij Sparta volgens Grim wel laten doorschemeren dat hij hoofdtrainer zou kunnen worden.

Grim was teleurgesteld en behoorlijk pissig. Maar ja, ‘laten doorschemeren’ is nou niet echt keihard en Fred Grim had kunnen weten dat in de voetbalwereld alleen keiharde afspraken worden nagekomen – en zelfs die lang niet altijd. Er speelde natuurlijk ook mee dat er werd ‘doorgeschemerd’ voordat Henk van Stee de voetbaltechnische scepter op Het Kasteel zwaaide. Het is logisch dat Van Stee als technisch manager zijn eigen stempel op Sparta kon drukken. Daarbij voelt ‘straatvechter’ Van Stee zich vrij om de wetten van de voetbaljungle te gebruiken en laten we eerlijk zijn: daar plukt Sparta tot nu toe best wel wat vruchten van.

Maar zie daar: Sparta in de eredivisie en Fred Grim in de eredivisie. Voor nu dus even: eind goed, al goed, al zal een eventuele overwinning voor Grim juist tegen Sparta ongetwijfeld extra zoet smaken. Naar buiten toe laat Grim dat trouwens niet blijken: “Ik vind Sparta een geweldige club met een geweldig publiek”, aldus Grim. Een nette opstelling van een man die zich in de voetbaljungle sowieso vaak opstelt als een gentleman.

Spierings en Bilate zijn twee ex-Spartanen die in de basis staan bij RKC (extra scoringsgevaar dus!) waarbij met name Bilate veelal mooie woorden voor onze club over heeft. We gunnen hem het allerbeste, maar vanavond dus even niets.

RKC heeft al veruit de meest gepasseerde defensie van de eredivisie en kent ook nog eens verdedigende problemen. Paul Quasten en Henrico Drost zijn er zeker niet bij en Ingo van Weert is nog een vraagteken. Dat zijn dus twee of drie verdedigers die niet kunnen starten. Kansen voor Lars Nieuwpoort en Hannes Delcroix om zich te gaan bewijzen.


Vermoedelijke opstelling RKC:
Vaessen, Gaari, Meulensteen, Delcroix, Nieuwpoort, Rienstra, Spierings, Leemans, Tahiri, Bilate, Elbers

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties