Leidinginfo

Sparta – RKC begint vandaag, donderdag 23 december, om 21:00 uur op een leeg Kasteel. Edwin van de Graaf fluit. Van Dongen & Van Kampen zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Rozendal. De VAR is Gansner en niemand minder dan Van de Ven is de laatste AVAR van 2021 op Het Kasteel! Het potje wordt uitgezonden via ESPN 1 en ook Radio Rijnmond is er bij.

De laatste

Zo, het laatste voorbeschouwinkje van het jaar, op de laatste wedstrijd van Sparta deze maand en dus ook alweer op het laatste duel op het Kasteel in 2021. Het was een jaar om niet snel te vergeten, met name vanwege de lege tribunes en de prachtige 8e plek aan het einde van het vorige seizoen. Maar ook omdat we de vraag kunnen stellen: waar is Sparta dit seizoen in vredesnaam mee bezig? Er kwam veel geld binnen via transfers. Prima. Maar verder? Op alle fronten bagger. Ruzies in de jeugdopleiding, bestuurlijke ruzies, een matige selectie, te weinig punten, degradatienood. Dat kan vandaag allemaal een stuk erger worden. Als we verliezen van RKC, dan zijn we mooi de Sjaak. De lul. De kut. Het genderneutrale geslachtsorgaan. Waar je voorkeur dan ook ligt, het wordt dan met plek 17 wel een matige rood-witte kerst. Sommige Spartanen baalden dat er weer extra maatregelen kwamen vanuit het politieke Haagse. Anderen sprongen een gat in de lucht. Normaal schijt aan Mark Rutte, maar nu een geweldig excuus hebben om schoonmoeders af te bellen. Ieder nadeel heb zo zijn voordelen, dit in de geest van wijlen JC. Niettemin, de Spartaanse kerst wordt geen feest als de drie punten vandaag niet binnen gesleept wordt.

Kalkoen

RKC ruikt bloed. Ze hebben de kalkoen al geslacht om morgenavond te verorberen als overwinningsmaal op de Spartaanse gladiatoren. Of zoals de officiële website van RKC oreert: “RKC wil tegen Sparta met een knaller het jaar uit”. Vanuit Waalwijks perspectief een logische gedachte. Winst op Sparta brengt RKC maar liefst 5 punten boven de streep. 6 punten boven een rechtstreekse degradatieplek. De Waalwijkse messen zullen geslepen zijn op donderdagavond. Dan maar bot als de kalkoen geslacht moet gaan worden, zo is de Brabantse gedachte. Voor RKC een mega belangrijke pot.

Voor Sparta is het potje al even belangrijke. Bij winst komt onze prachtige club op gelijke hoogte met RKC. Ook tobbende ploegen als Willem II en Heracles staan dan plotseling binnen handbereik. Nog maar drie puntjes verschil. We lopen uit op Zwolle, gaan Fortuna voorbij. Een redelijke uitgangspositie voor Gerard Nijkamp om met het beschikbare geld spelers binnen te halen. We kunnen Nijkamp het beste, want wat goed is voor Nijkamp, is goed voor Sparta. De winter dan toch. Een goede kans voor Sparta om een uitgangspunt te krijgen waarmee het vege eredivisielijf dit seizoen gered wordt. Zowaar een echte 6-punten pot met grote belangen!

6 op een rij

Een goed historisch bericht. RKC won in de eredivisie slechts 3 keer op Het Kasteel en voor het laatst in 1999. Van de 19 potten waren er 6 gelijke spelen. Daar nemen we vanavond geen genoegen mee. Drie punten zijn er nodig. Sparta won 10 keer in de eredivisie op Het Kasteel, waarvan de laatste 5 keer. We gaan voor 6 op een rij!

Fraser babbelt richting RKC thuis

Okoye babbelt ook

Okoye praat Nederlands. Toch knap! Zo lang is hij nog niet niet in Nederland, hij is op weg naar Engeland en toch de taal zo goed leren. Klasse. Okoye heeft er vertrouwen in dat we gaan winnen van RKC. En hij wil graag dat de Africa Cup doorgaat – waar twijfels over zijn. Daar verschillen wij van ITWM dan toch van mening met onze uitstekende keeper. We gunnen de zeer sympathieke Okoye alle goeds, maar liever zien we hem ook in januari gewoon bij Sparta onder de lat staan!

Sparta

Van Leer is er niet bij, maar ach, dat is niet echt een mega probleem. Het lijkt erop dat Fraser tegen RKC niet opeens als een verrassing aanvallender gaat spelen. Vanuit een hechte organisatie wil hij weinig kansen weggeven en dan maar zien te scoren. Ongetwijfeld staat Sparta op het veld iets ‘hoger’ als tegen Vitesse, maar blinde aanvalswoede mogen we niet verwachten. Zoals we weten is het maken van echte veldgoals een groot probleem bij onze club. Van Crooij is niet scherp genoeg, Thy heeft het dit seizoen totaal niet, op het hoogste niveau weet Emegha te weinig doelpunten te maken uit de kansen die hij toch echt voldoende heeft gekregen. Fraser lijkt terug te gaan grijpen op spelers die het tegen Vitesse goed deden. Bijvoorbeeld kan Mario Engels naar verwachting op een basisplek kan rekenen, net als uiteraard Mijnans. Het blijft toch zonde van Thy. In potentie een goede spits. Vorig seizoen zo lekker op dreef. En dit seizoen zo matig. Het is te hopen dat hij zijn vorm snel weer vindt. We gunnen ook Thy vandaag weer eens een doelpunt, maar wie ze maakt, maakt niet uit. Als we maar winnen!

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Masouras, Vriends, Beugelsdijk, Pinto, Mijnans, Abels, Auassar, Osman, Van Crooij, Engels

RKC

Bij RKC keert oud-Spartaan Kramer terug in de basis, waar we ook Bel Hassani zien. Aan Bel Hassani hebben we nog wel plezier beleeft als Spartanen. Aan Kramer nauwelijks. Net toen hij een beetje op dreef raakte schopte hij een spelertje van Vitesse. Hij werd langdurig geschorst en mistte de oh zo belangrijke nacompetitie, waarin Sparta degradeerde. En dit seizoen zagen we hem opeens in Waalwijk opduiken, waar hij zich schaarde in het lange rijtje van ex-Spartanen die tegen onze mooie club scoorden. In de laatste fase van de wedstrijd werkte hij de enige goal naar binnen, waardoor Sparta met 0-1 verloor. De Waalwijkers missen vandaag overigens El Bouchataoui, Pereira en Van der Venne. Waarvan akte.

Vermoedelijke opstelling RKC: Vaessen, Bakari, Meulensteen, Touba, Van den Buijs, Büttner, Bel Hassani, Anita, Azhil, Kramer, Odgaard

Abonneer
Abonneren op
305 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties