Sparta - PSV affiche

Zaterdag 6 mei. Sparta – PSV. Kan onze club stunten en de druk opvoeren richting AZ, dat later op 6 mei zaterdag aantreedt in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax? We kunnen AZ gaan opjagen en de jacht op plek 4 openen, al voelt AZ zich op dit moment vooral de jager. Teveel wild voor u? Vegetarisch kan ook. Met vegetarisch stremsel kan de club uit de Kaasstad plek 3 overnemen van de Amsterdammers. Bij winst van Sparta kan AZ de kaasjacht op plek 2 zelfs nog openen. Verder is er nog een club die dit weekend kampioen kan worden als Sparta niet verliest van PSV. Al met al wordt het een interessante zaterdagavond in de top 5 van het Nederlandse betaalde voetbal!

Leiding- en ticketinfo

Jeroen Manschot zal Sparta – PSV fluiten. Manschot is niet één van de hoogvliegers van het vaderlandse scheidsrechterskorps. Hij heeft zijn assistenten dus hard nodig. Rens Bluemink en Patrick Inia vlaggen. De vierde man is het heerschap Richard Martens. Vanuit Zeist kijkt Erwin Blank naar de wedstrijd als VAR. Michael Osseweijer speelt de AVAR.

Sparta – PSV is volledig uitverkocht.

De strijd om plek 4, 5 en 6

Sparta wordt waarschijnlijk 5e of 6e. Die strijd wordt uitgevochten met FC Twente. De Tukkers spelen zondag dan weer tegen Emmen. 5e of 6e worden maakt niet bijster veel uit. Plek 5 ontmoet plek 8 in de play-offs. En plek 6 zal de nummer 7 Utrecht tegenkomen. In theorie kan Utrecht zowel Sparta als Twente nog inhalen, maar die kans is wel zeer klein. Plaats nummer 5 levert je nog als club nog wat meer ’tv ranglijstpunten op’ – en dus meer kans op geld. En de 5e plaats is nou eenmaal een nog mooiere bekroning is van een geweldig. En dan is er nog de kleine kans dat onze club vierde wordt. Dromen van rechtstreekse plaatsing voor Europees Voetbal, dat werk. Het kan allemaal nog. Zaterdagavond weten we of die kleine kans levend blijft. Dan staat eerst om 18:45 uur Sparta – PSV op de rol. PSV moet er dan aan. Das sowieso het belangrijkste. AZ-uit was prachtig! Maar een toppertje winnen op Het Kasteel ontbreekt nog dit seizoen. Om 21:00 uur begint Ajax – AZ. Als Sparta en Ajax beiden winnen, dan is het gat met plek 4 (met nog 3 wedstrijden te gaan) nog maar 4 punten. Sparta heeft na zaterdag op papier een makkelijker programma dan AZ. Zo lang als de kans er ligt, gewoon proberen te pakken!

De kersverse bekerwinnaar draait een wisselvallig seizoen

PSV verkocht in de winterstop Gakpo en Madueke maar is qua punten niet slechter -wellicht zelfs beter- gaan presteren. De Lampjes zijn momenteel al 12 duels op rij ongeslagen. Met name het tweeluik tegen Ajax deed de Eindhovense burger goed. Dankzij de overwinning in de competitie op Ajax heeft PSV nu de beste papieren om de voorronde Champions League in te gaan. En na pingels een beker pakken is natuurlijk helemaal heerlijk. Toch draait PSV een wisselvallig seizoen. Soms zit er een wedstrijd tussen die echt geweldig is en waarin alle kwaliteiten van het team boven komen drijven. En er zitten wedstrijden tussen waarvan het een wonder is dat ze die niet verloren. PSV wilde Ajax achterhalen. Dat is gebeurd. Maar kampioen worden ze nog steeds niet. Mixed feelings in Eindhoven. Als PSV tweede wordt zal, zeker na de bekerwinst, het seizoen als geslaagd beschouwd worden. Loopt PSV de voorronde Champions League mis, dan zal er toch weer een kater in de lucht hangen – en niet van een overdaad aan Bavaria pils. Prima als PSV tweede wordt, als de Brabo’s dit weekend maar puntloos blijven. Laten we hopen dat PSV een mindere dag heeft en Sparta weer zo scherp als een mes is. Dan liggen er kansen.

Historie

In de eredivisie zagen we PSV al 56 keer op bezoek komen. Helaas verloor Sparta 26 keer. 12 keer won onze prachtige club. 18 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Sparta verloor de laatste 2 edities, de editie daarvoor eindige in een gelijkspel. In 2001 won Sparta voor het laatst in de competitie, maar enkele jaren geleden wonnen we nog wel een heerlijke pot voor de beker! Eerder dit kalenderjaar verloren we dan weer voor de beker, maar pakte Sparta wel een lekker punt in Eindhoven (0-0).

Sparta

Sparta huurt Sambo dit seizoen van PSV. Vorige week kwam naar buiten dat Sparta inzet op die laatste mogelijkheid en probeert Sparta Sambo nog een jaar te huren van PSV. Hoe PSV daarover denkt is op 5 mei duidelijk geworden. PSV kan wel een goede rechtsback gebruiken en wil Sambo komende zomer een kans geven om zich te bewijzen. Veel Spartanen denken dat Sambo tot een rechtsback kan uitgroeien die goed genoeg is voor de Nederlandse top, maar nu nog net niet goed genoeg is. Een jaar extra huren van PSV zou in die geest zo’n gekke optie nog niet zijn voor alle partijen. Maar gaat Nijkamp hierop gokken tot einde zomer? We mogen toch hopen van niet. Nijkamp zal op zoek moeten naar een nieuwe back.

Sambo is helaas geschorst na zijn 2 gele kaarten in Enschede. Abels – ook al een speler met een PSV verleden – zal waarschijnlijk naar de rechtsbackpositie schuiven. Hopelijk keert Vriends terug van zijn spierblessure. Het zou vlot zijn. Steijn liet tegenover Rijnmond uit dat hij een ‘fitte selectie’ had, maar specifiek over de blessure van Vriends had hij het niet. Volgens onze bronnen zit Vriends bij de selectie. Hij zal dan ongetwijfeld direct starten. Meissen kan in ieder geval niet spelen, hij is geblesseerd. De Guzman zal waarschijnlijk weer eens onderdeel uitmaken van de selectie en begint op de bank.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Abels, Vriends, Eerdhuijzen, Pinto, Kitolano, Verschueren, Namli, Van Crooi, Lauritsen, Saito.

PSV

Bij PSV is Sangaré geschorst. Gutierrez zal hem vervangen. Daar hoeven we niet blij om te zijn. Alle statistieken wijzen uit dat PSV beter presteert met Gutierrez, dan met Sangeré. De technische staf van PSV baseert de keuze natuurlijk niet op droge statistieken alleen, maar toch, echt zwakker wordt PSV hier niet van. PSV mist daarnaast Thorgan Hazard, Saibari, Obispo en Mauro Junior vanwege blessures.

Simons is de meest in het oog springende speler dit seizoen. Op Het Kasteel was hij eerder dit seizoen provocerend aan het juichen tijdens de bekerpot. Geen geel. Sambo kreeg wel geel voor hetzelfde vergrijp. Het Nederlandse scheidsrechterskorps is soms onnavolgbaar. Laten we hopen dat Simons zaterdagavond geen enkele keer zal juichen. Al krijgt Sparta het natuurlijk pittig, want PSV zal ook zeker niet onaardige spelers als Til, Veerman en De Jong opstellen. Ex-Spartaan El Ghazi begint naar verwachting vanaf de bank.

Vermoedelijke opstelling PSV: Benitez, Teze, Ramalho, Brantwaite, Van Aanholt, Gutierrez, Til, Veerman, Bakayoko, De Jong, Simons

Abonneer
Abonneren op
175 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties