Zondag 8 oktober wordt om kwart voor vijf in de namiddag de laatste wedstrijd van de achtste speelronde in de eredivisie (seizoen 2023/2024) gespeeld. Sparta ontvangt PSV op een, zoals inmiddels gebruikelijk, uitverkocht en kolkend Kasteel. Voor Sparta is PSV al de derde grote tegenstander van het seizoen. Feyenoord werd op een gelijkspel gehouden, AZ was in Alkmaar een maatje te groot, tegen PSV mag Sparta bewijzen dat ook grote namen aan het spit geregen kunnen worden.

Arsenal en Sparta

Waar Sparta een relatief zware start van het seizoen kent, heeft PSV het makkelijker gehad. PSV begon de competitie tegen Utrecht, daarna volgden Vitesse, RKC, NEC, Almere City, Go Ahead Eagles en Volendam. Sparta uit is voor PSV de zwaarste eredivisiewedstrijd deze competitie tot dusver.

Hoewel de tegenstand niet overdreven sterk is geweest, is PSV tot dusver aan een foutloos seizoen bezig. Zeven gespeeld, zeven gewonnen. 23 doelpunten voor, 2 tegen. Koploper zonder puntverlies. Tel daarbij op dat PSV de Johan Cruijff-schaal won en zich kwalificeerde voor de Champions League en we mogen stellen dat Peter Bosz de wind er lekker onder heeft in Eindhoven. De enige club die dit seizoen van PSV wist te winnen was Arsenal.

Zondag mag Arsenal gezelschap krijgen van ons aller Sparta, al wordt dat statistisch gezien niet eenvoudig. We citeren psv.nl:

PSV kent historisch een goede reeks tegen de club uit de Maasstad. De hoofdmacht verloor sinds oktober 1998 slechts één zijn 29 confrontaties met de Spartanen (W24-G4-V1). Daarnaast zijn ze 22 Eredivisieduels op rij ongeslagen tegen de Rotterdammers (W18-G4-V0). Alleen tegen VVV-Venlo (35), Go Ahead Eagles (26) en Excelsior (26) heeft PSV een langere reeks lopen.

Ambachtelijk AVAR’ren

Alle ogen zijn vandaag gericht op Sjoerd Nanninga. De sympathieke docent aardrijkskunde aan het A. Roland Holst College in Hilversum beunt vandaag bij als AVAR bij Sparta – PSV. Hij moet de VAR van dienst, Erwin Blank, scherp houden. Iets wat zijn collega-AVAR’ren in de vorige twee wedstrijden van Sparta niet lukte.

Franca Overtoom faalde als AVAR jammerlijk in de slotfase van Excelsior – Sparta. Zij had VAR Jannick van der Laan met alle mogelijke middelen moeten dwingen de winnende treffer van de Kralingers door het VAR-apparaat te halen. En AVAR Nils van Kampen greep niet in toen VAR Jeroen Manschot bij Sparta – Vitesse de lijntjes trok alsof hij aan de paddo’s zat, wat Sparta minstens een doelpunt kostte. We willen maar zeggen: AVAR’ren is een vak, zelfs een ambacht. Go Sjoerd.

Sjoerd Nanninga, AVAR grootmeester

Welke mindere Goden vormen naast AVAR Sjoerd Nanninga en VAR Erwin Blank het arbitraal sextet? Nou, dat zijn scheids Dennis Higler, linker-assistent Mario Diks, rechter-assistent Charles Schaap (uit Dordrecht) en vierde official heerschap Martijn Vos. Een vos en een schaap, als dat maar goed gaat. Waarmee meteen de slechtste grap van dit seizoen op ITWM is gemaakt. En door!

Na de domper

De grote vraag bij Sparta is hoe het verlies van vorige week in de derby tegen Excelsior verwerkt is. Sparta speelde één helft matig en één helft okee, maar was zeker niet beter dan Excelsior. De deksel op de neus in blessuretijd was in die zin niet onterecht, al viel er wel het nodige af te dingen op het doelpunt dat het treffen in Kralings voordeel besliste.

Feit blijft dat Sparta op Woudestein niet bracht wat van het elftal van Jeroen Rijsdijk mocht worden verwacht. Vriends was op momenten slordig, Kitolano lijkt het gif van vorig seizoen te missen, Lauritsen oogde verloren, Clement moet meer brengen en zo ging er wel meer niet goed bij onze roodwitte helden. Sparta speelt stroperiger dan vorig seizoen. De flow lijkt weg.

PSV thuis is een mooie gelegenheid om revanche te nemen voor de domper van een week geleden. Tegen een topclub hoeft Sparta het spel niet te maken en dat ligt dit elftal toch net iets beter dan zelf de dominante partij te moeten zijn. Sparta moet onder Rijsdijk nog wennen aan de gestegen status van de club en de grotere voorzichtigheid waarmee op papier mindere tegenstanders Sparta benaderen. PSV zal Sparta met minder ontzag benaderen dan Vitesse of Excelsior. Hopelijk vindt Sparta vanuit de underdog-positie de flair terug waarmee vorig seizoen werd gevoetbald.

Olij in Oranje

Op doel bij Sparta staat een man die absoluut nog wel in de flow zit. Nick Olij is eindelijk en zeer terecht opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Als Ronald Koeman een beetje verstand van voetbal heeft, zet de bondscoach Olij direct in de basis. Dat zou niet meer dan logisch zijn. Voor nu feliciteren we Nick met zijn selectie. Tegen de gevaarlijke aanval van PSV mag hij bewijzen dat hij de beste keeper van Nederland is.

Bij Sparta keert Arno Verschueren vermoedelijk terug. Dat de Belg een belangrijke speler is bleek vorige week. Sparta miste het overzicht van Verschueren. Brym mag bij terugkeer van Verschueren zijn waarde weer vanaf de bank bewijzen. Koki Saito, Mike Eerdhuizen en Sergi Rosanas zijn geblesseerd en doen daarom niet mee. Beterschap, mannen. Voor Koki: お早い回復を願っております. (Ik hoop dat ik het goed uitspreek.)

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, Kitolano, Verschueren, De Guzman, Clement, Lauritsen, Anello

Sambo

Bij PSV treffen we Shurandy Sambo. Vorig jaar verhuurde PSV de snelle en behendige rechtsback aan Sparta. Daar draaide hij een prima seizoen. In de zomerstop kon Sambo tekenen bij FC Twente. Daar hadden Shurandy en zijn zaakwaarnemer geen zin. Sambo ging voor zijn kans bij PSV. In Eindhoven brengt de verdediger zijn tijd vooral door op de bank. Af en toe mag hij daarvan af voor een invalbeurtje. Tel uit je winst. Zo mooi als bij Sparta wordt het dit seizoen voor Sambo niet.

Het Algemeen Dagblad verwacht dat Peter Bosz in vergelijking met de wedstrijd tegen Sevilla één wijziging gaat aanbrengen in de opstelling van PSV. Saibari lijkt weer een basisplaats te gaan krijgen. Dat zou dan ten koste gaan van Tillman. Wie zijn wij om het AD tegen te spreken. We kopiëren hun vermoedelijke opstelling. Wel zo makkelijk.

Vermoedelijke opstelling PSV: Benítez, Teze, Ramalho, Boscagli, Dest, Schouten, Veerman, Saibari, Bakayoko, De Jong, Lang

Abonneer
Abonneren op
321 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties