Sparta speelt morgen thuis tegen PEC Zwolle. De laatste keer dat deze wedstrijd op het programma stond degradeerden de Blauwvingers op het Kasteel. Sparta pakte toen de laatste strohalm die uiteindelijk uitmondde in een volledige remontada met handhaving in Almelo. PEC ging er dus uit, na tien jaar eredivisie. Inmiddels zijn de Zwollenaren “gewoon” weer terug in de Eredivisie en zoals het een promovendus betaamt zorgen ze her en der voor een verrassing. Inmiddels staat PEC keurig 10e. Op slechts drie punten van Sparta. Een niet te onderschatten tegenstander dus.

Geen nieuwe linksback

Vele Spartanen haalden op 2 februari (0:00) opgelucht adem. De door diverse vooraanstaande (en zogenaamd ingevoerde) journalisten (Van Os, lees je mee?) reeds beklonken transfer van Olij bleef uit. Voor Kitolano kwam helemaal niemand. En de Italianen die voor Lauritsen kwamen hebben waarschijnlijk eerst 5 dagen vast gestaan voor de Gotthard-tunnel. Voor Verschueren was wat interesse, maar niets werd concreet. Het gevreesde vertrek van sterkhouders werd dus (gelukkig) geen bewaarheid. Wel vertrokken Alemañ, Anello en van Crooij. Missen we niks aan. Kwam er ook nog iemand? Jazeker. En niet zomaar iemand. Ook wij van ITWM verwachten (net als Nijkamp) op termijn veel van Mito. Over Nijkamp gesproken. Die moest nog even zijn straatje schoonvegen in het AD. Een linksback? Nee hoor, daar is geen behoefte aan. “In de media valt altijd de naam van Mica Pinto, maar die was ook niet onomstreden voor mijn tijd bij Sparta. Het is een beetje kort door de bocht om hem als de Messias te zien. Wij hebben er vertrouwen in dat Django en Djevencio voldoende niveau hebben om eredivisiewaardig te zijn en dat we met hen onze doelen kunnen verwezenlijken. Ik heb geen moment overwogen om er een linksback bij te zetten”. Goed verhaal. Maar er klopt geen reet van.

We leggen het nog één keer uit Gerard; Het gaat niet om de persoon Pinto. Dat weet jij ook wel. Het gaat erom dat we vorig jaar gewoonweg veel meer voetbal hadden op de back-posities. Die jongens waren back, middenvelder en buitenspeler in één. En dat zorgde ervoor dat de andere spelers meer ruimte hadden om te voetballen. De backs waren een wezenlijk onderdeel van het succes. Je hoeft echt niet veel verstand van voetbal te hebben om te zien dat de huidige backs dat nooit van zijn leven zullen gaan brengen. Daar kun je dan ook gewoon eerlijk in zijn. Maar nee, Gerard doet liever of zijn neus bloedt. Eerder (in de winterstop) liet hij al weten dat de transferzomer van 2023 niet slechter was dan die van 2022. Gerard gelooft in sprookjes.

Kijk, Gerard kan ook gewoon zeggen dat het allemaal wel een beetje tegenvalt en dat ze er met zijn allen (wat hij doet het ook niet alleen) wat meer van hadden verwacht. Dan ben je lekker genuanceerd, val je niemand (direct) af, maar neem je ook niet 10.000 supporters in de maling. We weten niet wat Gerard in het oosten gewend is, maar hier in Rotterdam zeggen we gewoon waar het op staat..

Spangenaren collecteren

Laten we maar verder gaan met een wat positievere noot; De Spangenaren collecteren morgen. Vorige week was er een prima actie in Waalwijk. Ook prachtig in beeld gebracht door ESPN. En tegen Excelsior zullen de mannen uit het hoekvak ook weer fiks gaan uitpakken. Uiteraard krijgen ze daar (financiële) steun voor vanuit Sparta, de SV en ITWM. Maar alle beetjes helpen. Dus, geeft gul morgen!

Lauritsen en Thy keren terug

Dan maar over naar de wedstrijd. Er keren spitsen terug op het Kasteel. Lauritsen is weer aangesloten bij de selectie en kan in principe gewoon spelen morgen. Brym liet niet veel zien in Waalwijk, dus Lauritsen zal waarschijnlijk starten. Wie we ook terugzien is de huidige spits van PEC, Lennart Thy. Geen slechte spits. Ook niet echt mislukt bij Sparta. Niet dat het nu een daverend succes was, maar het gemak waarmee we Thy in de zomer van 2022 terug naar Zwolle lieten gaan was op zijn minst opmerkelijk. Thy had daarna een wezenlijke rol in de promotie van Zwolle en staat inmiddels ook alweer op 8 goals in de Eredivisie. Dat zijn er meer dan Lauritsen.

Tegenstander in vorm

Zwolle is na de winterstop nog ongeslagen. Sterker nog, de laatste nederlaag dateert van begin december. Na een weifelende start in de eredivisie (met onder meer een nederlaag in eigen huis tegen Sparta) heeft PEC inmiddels zijn draai gevonden in de Eredivisie. De promovendus verzamelde inmiddels al 23 punten en gaat sowieso niet meer in de de problemen komen. Sterker nog, PEC is één van de gegadigden om zich te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. Bij Zwolle komen we naast de eerder genoemde Thy ook nog Namli tegen. Nog zo’n speler waar we wellicht verder voor hadden moeten gaan. Zijn Metinho en Clement nou echt beter? Over die laatste gesproken, die speelde ook nog een blauwe vingermaandag op het middenveld bij PEC. Net als Warmerdam. Op dat middenveld bij PEC speelt nu overigens Velanas. Daar had Sparta ook nog interesse in vorig seizoen. Maar met het vertrek van Steijn vervloog meteen ook de interesse voor toen nog NAC-er Velanas, waarna Zwolle zijn slag sloeg. De Zwollenaren missen morgen wel sterkhouders als Zico Buurmeester, Ferdy Druijf en Ryan Thomas. Mede vanwege de blessure van laatstgenoemde werd Sylvester van der Water opgegepikt bij Cambuur. Tja. Het is geen Mito. Maar toch, alles bij elkaar mogen we PEC in geen geval onderschatten.

Sparta zonder Velthuis

Lauritsen keert dus terug bij Sparta. Net als de Guzman. Wel missen we Velthuis morgen. Maar dat hoeft met de definitieve terugkeer van Eerdhuijzen niet zo’n probleem te zijn. In Waalwijk speelde de Volendammer voor het eerst weer in de basis en het stemde ons tevreden dat het duo Vriends-Eerhuijzen behoorlijk stabiele oogde. Verder was het niet echt goed wat Sparta in Waalwijk liet zien. De technische staf kan daar onmogelijk tevreden over zijn en dat schept de verwachting dat de Guzman en Lauritsen gewoon terugkeren in de basis. Verder zou Neghli eigenlijk ook gewoon een basisplaats verdienen. Maar morgen is ook de allereerste wedstrijd waarin we met de gedroomde Salami-voorhoede zouden kunnen starten. Luxe-problemen voor Rijsdijk! Nou ja, behalve op de backposities dan.

Opstellingen

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust; De Guzman, Kitolano, Verschueren; Mito, Lauritsen, Neghli

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty; Fichtinger, Velanas, Van den Berg, Namli; Thy; Reijnders

Wedstrijdleiding

⌚️ Manschot
🚩 Vandeursen
🚩 Van Marrewijk
4⃣ Ruperti
📺 Pérez
🅰️📺 Brondijk

Wedstrijdbezoek:

We spelen om 16.45. Voor de 1 een klote-tijd (want moeder de vrouw wacht thuis met het eten), voor de zaterdagnachtbraker juist weer een prima tijd. Je kan het eigenlijk nooit goed doen. Wilt u nog gaan maar heeft u geen kaartje? Vergeet het maar. Sparta is stijf uitverkocht. Zoals altijd. U zult het met ESPN moeten doen. Of via-via. Voor de gelukkigen die wel een kaart hebben? Veel plezier. Het wordt tijd voor de derde overwinning op het Kasteel.

Abonneer
Abonneren op
449 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties