Er zit venijn in de staart van dit Spartaanse eredivisieseizoen. Sinds het vertrek van Henk Fraser en de vervroegde komst van Maurice Steijn hebben de Spartaspelers de levenslust hervonden en zit er weer beleving in het spel van de Spartanen. Waar het door Fraser gepredikte angsthazenvoetbal de ploeg lamlegde, durven de spelers onder Steijn weer creatief en aanvallend te denken. Met vier punten uit twee wedstrijden als resultaat. En dat niet tegen de minste tegenstanders. Er is weer hoop. Zelfs wat vertrouwen. Wie had dat een maand geleden durven denken.

Hoop en vertrouwen heeft Sparta vanavond hard nodig, want er staat een heuse degradatiekraker / zespuntenwedstrijd / dertiende van veertien finales / [vul hier uw eigen clichéterm in die aangeeft dat er bij Sparta – Zwolle veel op het spel staat] op het programma. Nummer 16 Sparta ontvangt nummer 18 Zwolle. Sparta heeft 29 punten, Zwolle 27. Als Sparta wint, degradeert Zwolle. Daarbij zijn de drie punten voor Sparta essentieel in de strijd om handhaving. Alleen drie punten geven Sparta een reële kans op plek 15 en rechtstreekse handhaving.

U zult zich na deze inleiding wellicht afvragen: is Sparta – Zwolle een belangrijke wedstrijd? Ja, dat is het.

Nummer 18

Tegenstander Zwolle mag laatste staan, het is alles behalve een ensemble koekenbakkers. Onder Art Langeler had Zwolle een miserabele start. Al in november 2021 (u weet wel, toen er nog COVID-maatregelen waren en geen oorlog in Oekraïne) werd Langeler op de keien gezet en kwam Dick Schreuder. Het voetbal werd beter en na de winterstop pakte Zwolle ook regelmatig punten. Dat had wat Sparta betreft niet gehoeven, maar het zij zo.

Als in de afgelopen dagen in de media over Zwolle werd gesproken, konden de analisten en commentatoren niet genoeg benadrukken hoe alleraardigst Zwolle onder Schreuder wel niet speelt en dat het toch wel heel sneu was dat het klaarblijkelijke sambavoetbal van de Zwollenaren niet met een plek in de subtop was gehonoreerd. Wij bij ITWM doen daar niet aan mee. Wie zijn ze dan, dat Zwolle? Ze kunnen vast beter voetballen dan het zesde van Schubbekutteveen, maar ze staan op teletekstpagina 819 helemaal onderaan en zijn dus te pakken voor onze Spartaanse strijders. Schouders eronder en oprollen die hap.

Aanstellingen

Dan heeft de KNVB ook voor Sparta – Zwolle een zooitje aanstellingen gedaan. Zo is er een scheidsrechter aangesteld. Dat is Higler. En twee assistenten. Die heten Nanninga en De Groot. Heerschap Ruperti is official vier. VAR is Oostrom, AVAR is Koopman, de VARA was een omroep en RAAV staat voor Recombinant adeno-associated virus. Weten we dat ook weer.

Sparta

Bij Sparta is iedereen fit, vrolijk en gemotiveerd en klaar voor de wedstrijd. Verder eten de Spartanen vanavond een sportmaaltijd. Aldus Maurice Steijn bij RTV Rijnmond.

Voor Maurice is er weinig aanleiding om de tactiek en de opstelling te wijzigen. De vermoedelijke opstelling is daarom Okoye op doel, Meijers, Auassar, Vriends en Abels in de verdediging, de Kamps en Verschueren daarvoor, dan Mijnans, Namli en Van Crooij en Thy is onze meest vooruitgeschoven pion.

Nog een gratis tip van ITWM aan onze trainer: liever niet terugvallen op een 5-3-2-systeem. De halve tribune heeft sinds Henk Fraser een 5-3-2-trauma en tegen Groningen liep Sparta alleen nog maar achteruit toen er 5-3-2 werd gespeeld. Nu hebben wij Spartanen allemaal getrainde bilspieren van het billenknijpen, maar een avondje relatieve rust is ook wel eens fijn.

Zwolle

Uw voorbeschouwert van dienst kopieert meestal de verwachte opstelling van de tegenstander van de supporterssite van die tegenstander. Nu heeft pec.nu wel een voorbeschouwing geschreven die ons leert dat PEC Zwolle over dezelfde namen kan beschikken als tegen FC Utrecht en dat Strieder, de Waal, Darfalou, Saymak, Huiberts, Lagsir en Kersten niet mee zullen doen, maar de vraag blijft: wie spelen er dan wel? Volgende keer een opstellinkje, mannen (of vrouwen of andersoortig geslachtigen). We gaan ervan uit dat Schreuder de zelfde elf uit zijn hoge hoed tovert als in de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Utrecht: Lamprou; Van Polen, Nakayama, De Wit; Anderson, Van den Belt, Clement, Paal; Kastaneer, Redan, Landu.

Media en kaartjes

Zoals het hoort is Sparta – PEC Zwolle stijf uitverkocht. Ook het uitvak zit maximaal vol. Dat mede, omdat Zwolle voor de supporters die mee gaan de kaartjes en de busreis heeft betaald. De Zwollefans die niet zo geluk zijn geweest om één van de gratis kaartjes te bemachtigen moeten hun best doen om ESPN Watch aan te zwengelen. Datzelfde geldt voor de Spartanen die vanavond om wat voor reden niet op het Kasteel zijn. ESPN kiest voor andere wedstrijd dan de strijd op leven en dood tussen Sparta en PEC. Geld boven sportief belang, zo kennen we ESPN. Gelukkig spelen we thuis.

De alternatieven zijn het schakelprogramma van ESPN en Radio Rijnmond, maar Zuid speelt tegelijkertijd met Sparta een wedstrijd, dus moet Sparta het vast met de kruimels doen. Zij die vanavond op het Kasteel zijn, mogen zich gelukkig prijzen. Om 20:00 uur gaat het los. Teletekst 818 aan en gaan! Naar voorre, Spartanen!

Abonneer
Abonneren op
96 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties