Vroeg uit de veren en betaald voetbal op Zondag om 12:15 uur. 25 jaar geleden werd je je aan een psychiatrisch onderzoek blootgesteld als je zulke zaken kon verzinnen. In de waan van de commercie is het tegenwoordig allemaal doodnormaal. Net zoals spelen op vrijdag- en maandagavond. Het wachten is op de geprezen dinsdag- en donderdagochtend, het zou zo maar kunnen dat je over 25 jaar nog eens terugdenkt aan deze voorbeschouwing.

Fox, jullie weten wel: de dienst die wij allemaal gretig afnemen, heeft een stevig belang bij zoveel mogelijk wedstrijden uitzenden. Zo ook in het interland weekend. Niet zo gek het is een commercieel station met buitenlandse investeerders en doel is geld te verdienen. Je kan het ze niet kwalijk nemen, maar klagen dat stadions leger raken, voetballen op de meest vreemde tijdstippen en nu veel spelers moeten af staan; het is de keerzijde van de medaille die we zelf creëren. Het is als het warme bad met de kikker erin dat langzaam opgestookt wordt. Het begint allemaal met onze vraag vanuit de markt. Negeren we met zijn allen die vraag, dan zouden we gewoon dit weekend, net zoals in de eredivisie, vrij geweest zijn en speelden we op normale tijdstippen onze wedstrijden. Maar goed, het is niet anders het is de situatie waar we mee moeten dealen omdat wij – voetballiefhebbers – graag naar voetbal op TV kijken en daar voor wensen te betalen.

Het had ook anders kunnen verlopen: Onze club die vorig seizoen eigenlijk al aan de noodrem had moeten trekken, was volledig gefocust op lijfsbehoud en niemand van de leiding (met een plan B in het achterhoofd) trok aan de bel om protest aan te dienen toen de KNVB haar achterlijke voorstel deed om een paar weekenden in te dienen waar de eerste divisie door zou ballen. Je kon verwachten dat de heren competitieleiders natuurlijk ook nog eens “Supersunday” in de eerste divisie in zo’n weekend zouden programmeren. “Regeren is vooruitzien” was er op dat moment even niet bij. De mogelijkheden om een rechtszaak te starten werd pas enkele weken geleden overwogen terwijl dit beter aan het begin van het seizoen gedaan had kunnen worden. Korte termijndenken blijkt met sommige beleidsbeslissingen nog altijd op de loer te liggen in de coulissen van het Sparta stadion.

Ondanks de verontwaardiging van veel supporters is er morgen zover wij weten eveneens geen “officieel” ludiek protest vanuit de supporters georganiseerd, neemt niet weg dat er mogelijk wel onaangekondigde acties kunnen plaatsvinden waarbij Sparta supporters hun onvrede zouden kunnen laten blijken. We gaan het wel of niet zien hoe boos de Sparta aanhang daadwerkelijk is. Uiteindelijk is een overwinning het beste was eenieder die sympathie voor Sparta heeft kan overkomen.

Uiteindelijk gaat er ook nog gevoetbald worden. Weliswaar met een gehavend B-elftal tegen een club die nog volop in de running is om een play-off ticket te bemachtigen. Net zoals Sparta is de Nijmegen Eendracht Combinatie de laatste weken goed op stoom en worden er behoorlijke resultaten geboekt. Uit de laatste 5 wedstrijden wonnen de Goffert-bewoners 3 maal waarbij Almere en Den Bosch beiden met 5-0 klop kregen. De ploeg van Jack de Gier komt daarmee behoorlijk op stoom in het laatste gedeelte van de competitie. En terecht, want NEC is net zoals Roda JC, Twente en Sparta eigenlijk een club die op het hoogste niveau hoort te strijden. Vorig seizoen waren ze steevast titelkandidaat en dit seizoen werden ze door menig kenner als favoriet gezien. Men heeft een prima selectie weten binnen te halen en eigenlijk is het bizar dat de club zo laag geklasseerd staan (11e). Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat er altijd onrust is binnen de club. Daar waar Sparta supporters na een nederlaag de pest in hebben maar rustig naar huis gaan wordt in Nijmegen direct het hoofdgebouw belaagd en vallen de “falende” spelers, als ze niet uitkijken, te prooi aan de stevige handen van zeer fanatieke hooligans. De druk in Nijmegen is altijd immens.

NEC heeft net zoals Sparta een probleem met het afstaan van spelers vanwege interlandverplichtingen: spitsen Duijf en Romeny werden beiden geselecteerd voor Jong Elftallen. Daarnaast moet ook van Rooij. Wel is het zo dat spits Druijf normaliter de enige basisspeler van het drietal is.

De ploeg van Jack de Gier ziet wel de nodige spelers uit de ziekenboeg terugkomen waardoor hij redelijk in staat zal zijn om de afwezigen op te kunnen vangen. ITWM verwacht de volgende opstelling bij NEC:

Branderhorst; Joppen, Bossaerts, Van den Berg, Kvida; Dijkstra, Bruijn, Labylle; Ndayishimiye, Okita, Wolters

Dan naar onze club. Wie missen we allemaal? Het is een hele puzzel omdat Sparta vanuit de diverse jeugdelftallen spelers moest afstaan. Maar de belangrijkste spelers die we zullen missen zijn: Veldwijk, Breinburg, Deroy Duarte, Harroui, Dervisoglu, El Kachatti. Onze club zal dus een behoorlijk gewijzigd team het veld in sturen en de vraag is welk systeem daar het beste bij zou passen. Gaan we door op de meer aanvallend ingestelde weg waarmee de laatste weken veel punten werden gehaald, of kiest Fräser toch weer voor zijn favoriete 5-3-2 formatie?

Het is voor ITWM dan ook de grote vraag hoe de opstelling eer uit zal gaan zien. Neem het de voorbeschouwert van dienst dan ook niet kwalijk als hij er op een aantal posities naast zit en geef vooral in de reacties ook je eigen opstelling weer.

ITWM gaat voor de volgende opstelling: Kortsmit, Dabo, Abels, Vriends, Auassar, Faye, Duplan, L. Duarte, Drenthe, Ache, Rayhi.

Wil je nog naar de wedstrijd? Dat kan, Het Kasteel zal goed vol zitten (ca. 9.000 supporters) maar is nog niet uitverkocht. Ga naar spartakaartje.nl en schaf je toegangsticket aan. Uiteindelijk is een wedstrijd in een stadion veel leuker (ondanks dat die op een bizar tijdstip gespeeld wordt) om te zien dan achteruit te gaan leunen en een B-zender als Fox op te zetten J

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties